Ιταλία: Τις προτεραιότητές της για την αγροδιατροφή αποκαλύπτει η Μελόνι

«Ναι» στην επισιτιστική κυριαρχία, «όχι» στις πολιτικές βιωσιμότητας της ΕΕ

Σε μια στρατηγική κίνηση, η ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος «Fratelli d’ Italia» και επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, επέλεξε μια εκδήλωση της μεγαλύτερης αγροτικής ένωσης της χώρας, Coldiretti, για την πρώτη της δημόσια εμφάνιση, μετά την επικράτησή της στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.

Απευθυνόμενη σε πλήθος μελών της οργάνωσης στο Μιλάνο, η Τζ. Μελόνι σκιαγράφησε τις προτεραιότητές της για τον αγροδιατροφικό τομέα, υπενθυμίζοντας τη στήριξη που έχει προσφέρει το κόμμα της στους αγρότες στο παρελθόν.

Η ίδια περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση ως «μια δύσκολη συγκυρία για το παραγωγικό σύστημα της Ιταλίας και ιδιαίτερα για τη γεωργική βιομηχανία» λόγω της πανδημίας COVID-19, των ακραίων κλιματικών φαινομένων και του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους που επηρεάζουν την παραγωγή λιπασμάτων. «Όλα αυτά τα στοιχεία φέρνουν αντικειμενικά πολλές εταιρείες σε θέση να πρέπει να παράγουν με ζημία ή ακόμη και να πρέπει να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους και αυτό είναι κάτι που προφανώς δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά», υποστήριξε.

Στην κορυφή της ατζέντας η επισιτιστική κυριαρχία

Επιπλέον, η 45χρονη επικεφαλής του «Fratelli d’ Italia» ανακοίνωσε ότι η επισιτιστική κυριαρχία βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής της ατζέντας και ζήτησε μια νέα ιταλική και ευρωπαϊκή «στρατηγική» εφοδιασμού τροφίμων με βάση μια «σοβαρή και ρεαλιστική προσέγγιση».

«Σήμερα, είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι η επισιτιστική κυριαρχία είναι η κεντρική οδός μέσω της οποίας πρέπει να προσεγγίσουμε το ζήτημα της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων», τόνισε. Με αφορμή αυτά τα σχόλια, ο πρόεδρος της Coldiretti, Έτορε Πραντίνι, πρότεινε τη δημιουργία ενός «υπουργείου Επισιτιστικής Κυριαρχίας» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παρά την αναγνώριση του αντικτύπου της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, η Ιταλίδα πολιτικός επέκρινε τις πολιτικές βιωσιμότητας της ΕΕ για τον αγροτικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι αυτές βασίζονται συχνά σε «μια παράλογη ιδεολογική προσέγγιση». Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή η στρατηγική έχει περιορίσει την παραγωγή τροφίμων, συμπληρώνοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβαδίζει με την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα.

«Θέλουμε να υπερασπιστούμε το περιβάλλον, αλλά με ανθρώπους μέσα σε αυτό. Δεν θέλουμε να διώξουμε τους ανθρώπους από το περιβάλλον», ισχυρίστηκε.

Σε συνέχεια αυτής της γραμμής πλεύσης, η Τζ. Μελόνι επαίνεσε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να «παύσει» τη νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων, η οποία στοχεύει στο να μειώσει στο μισό τη χρήση επικίνδυνων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ΕΕ έως το 2030.