Ιταλία: Οι χειμερινές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν την ξηρασία

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από το παρατηρητήριο ξηρασίας του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών – Ινστιτούτου Βιοοικονομίας (CNR-IBE) της Ιταλίας, το 2022 ήταν έτος ακραίων καιρικών φαινομένων από κάθε άποψη για την Ευρώπη. Στα κεντρικά και στα δυτικά τμήματα της ηπείρου και στην Κεντρική Μεσόγειο, η περσινή χρονιά ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί, με εννέα στους 12 μήνες να καταγράφουν αυξητικές αποκλίσεις στη μέση θερμοκρασία. Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής επικράτειας εξακολουθούσε να επηρεάζεται από μια μακροχρόνια σοβαρή έως ακραία ξηρασία ακόμη και στα τέλη Ιανουαρίου του 2023.

Τα στοιχεία του CNR-IBE δείχνουν ότι το 2022 ήταν η πιο ξηρή χρονιά στην Ιταλία από το 1800, με 30% έλλειμμα βροχοπτώσεων. Αυτό, μάλιστα, αυξάνεται στο 40% στις βόρειες περιοχές της χώρας, όπου 11 στους 12 μήνες, εκτός από τον Δεκέμβριο, σημειώθηκαν βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου.

Οι χιονοπτώσεις, οι οποίες ήταν επίσης κάτω του μέσου όρου και χαμηλότερες από την προηγούμενη σεζόν, αποκατέστησαν εν μέρει το σοβαρό έλλειμμα των βροχοπτώσεων το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου 2023, ωστόσο ούτε αυτές ήταν αρκετές για να ισοσταθμιστεί η κατάσταση. «Εκτός από την έλλειψη βροχής, οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε έναν ήπιο χειμώνα», δηλώνει στους Olive Oil Times η Ramona Magno, επιστημονική συντονίστρια του παρατηρητηρίου ξηρασίας.

«Αυτό συνέβη κυρίως στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου οι θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου μετατράπηκαν σε ισχυρούς καύσωνες από τα τέλη της άνοιξης έως το καλοκαίρι. Επιπλέον, οι ζεστοί και ξηροί άνεμοι του χειμώνα επιτάχυναν τη διαδικασία εξάτμισης της υγρασίας του εδάφους και οδήγησαν σε πρώιμη ξήρανσή του».

Η τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Υπηρεσιών για την Αγορά Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων (ISMEA) διαπιστώνει ότι η παρατεταμένη έλλειψη βροχοπτώσεων και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού παρεμπόδισαν τη βλαστική ανάπτυξη των ελαιοδέντρων σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, συντελώντας σημαντικά στην πτώση της παραγωγής ελαιολάδου.

Λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω εικόνα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες, μέσω πρακτικών που κυμαίνονται από την επαναχρησιμοποίηση αστικών λυμάτων για την άρδευση των χωραφιών, μέχρι τη σπορά πιο ανθεκτικών στην ξηρασία καλλιεργειών.