Η ιταλική εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων θα έχει αξία 575 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους

Φέτος, τα τρόφιμα πρόκειται να γίνουν ο κύριος πλούτος της Ιταλίας με συνολική αξία 575 δισεκατομμυρίων ευρώ για την εφοδιαστική αλυσίδα. Η ανάπτυξη είναι +7% σε σύγκριση με το 2020, παρά τις δυσκολίες που σχετίζονται με τον Covid-19. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την ανάλυση της ένωσης Ιταλών αγροτών Coldiretti στα εγκαίνια του Διεθνούς Φόρουμ Γεωργίας και Τροφίμων στη Ρώμη.

Τα ιταλικά έσοδα από F&B αξίζουν σχεδόν το ένα τέταρτο του εθνικού ΑΕΠ. Τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενοι εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα της Ιταλίας. 

Τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας, η ιταλική αλυσίδα αγροδιατροφής έχει δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Η αύξηση του κύκλου εργασιών ωφελεί τη γεωργία, τη βιομηχανία και τη διανομή μεγάλης κλίμακας, ενώ ο κλάδος της εστίασης αρχίζει να αναπτύσσεται ξανά μετά από ένα καταστροφικό 2020. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα έσοδα από τρόφιμα και ποτά αξίζουν πλέον σχεδόν το ένα τέταρτο του εθνικού ΑΕΠ. Από το χωράφι μέχρι το τραπέζι, 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, κατανεμημένοι σε 740 χιλιάδες αγροκτήματα, 70 χιλιάδες βιομηχανίες τροφίμων, πάνω από 330 χιλιάδες εστιατόρια και 230 χιλιάδες καταστήματα λιανικής.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ σε ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Δεν είναι τυχαίο ότι η ιταλική F&B θα σημειώσει ιστορικό υψηλό σε εξαγωγές στο τέλος του έτους, φτάνοντας για πρώτη φορά τα 52 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν διατηρηθεί η τρέχουσα τάση πωλήσεων (+12%) 

(πηγή: Προβολές Coldiretti με βάση στοιχεία  για τους πρώτους εννέα μήνες του 2021). Ιταλικά F&B, οι κορυφαίες αγορές προορισμών (Ιανουάριος-Αύγουστος 2021)

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΑΣ ΤΟ 2020

Γερμανία +7%

ΗΠΑ +17%

Γαλλία +7%

ΗΒ +0%

Ρωσία +15%

Κίνα +47%

Πηγή: Επεξεργασία Coldiretti 

Μεταξύ των βασικών αγορών προορισμού για ιταλικά τρόφιμα, βρίσκουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατατάσσονται στη δεύτερη θέση με αύξηση πωλήσεων +17% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021 (σε σύγκριση με το 2020). Θετική τάση παρατηρείται και στη Γερμανία, η οποία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών εισαγωγής ιταλικών τροφίμων με αύξηση +7%, ίση με αυτή της Γαλλίας που είναι σταθερή στην τρίτη θέση. Η τέταρτη θέση βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και οι πωλήσεις είναι στάσιμες λόγω των δυσκολιών που συνδέονται με το Brexit. Μεταξύ των άλλων αγορών, η Coldiretti αναφέρει αύξηση +15% στη Ρωσία και +47% στην Κίνα.

ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Στη βάση της επιτυχίας των ιταλικών τροφίμων βρίσκεται μια γεωργία που είναι πλέον η πιο πράσινη στην Ευρώπη χάρη στην ηγετική θέση στη βιολογική παραγωγή (80 χιλιάδες χειριστές), καθώς και τον υψηλότερο αριθμό προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΤΓΕ, αναγνωρισμένων ειδικοτήτων (316 ), 526 κρασιά ΠΟΠ/ΠΓΕ και 5.333 παραδοσιακά προϊόντα διατροφής. Η Ιταλία είναι ο κύριος ευρωπαϊκός παραγωγός ρυζιού, σκληρού σιταριού και κρασιού, καθώς και πολλών λαχανικών τυπικών της Μεσογειακής Διατροφής, όπως οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι αγκινάρες,  τα αντίδια, το σέλινο και ο μάραθος. Όσον αφορά τα φρούτα, και τους ξηρούς καρπούς η Ιταλία είναι ο κορυφαίος παραγωγός φρέσκων μήλων και αχλαδιών, κερασιών, επιτραπέζιων σταφυλιών, ακτινιδίων, φουντουκιών και κάστανων.

«Η παγκόσμια έκτακτη ανάγκη που προκλήθηκε από τον Covid έχει επιφέρει μια ευρεία συνειδητοποίηση της στρατηγικής αξίας που αντιπροσωπεύουν τα τρόφιμα, καθώς και των απαραίτητων εγγυήσεων ποιότητας και ασφάλειας», λέει ο Πρόεδρος της Coldiretti, Ettore Prandini.

Πηγή: italianfood.net