Επιχειρησιακή Ομάδα: Οι Ιταλοί συγκρίνουν το κόστος παραγωγής σε καλλιέργειες

Στόχος η καλύτερη λήψη αποφάσεων που συνδέονται με την καινοτομία

Οι Ιταλοί συγκρίνουν το κόστος παραγωγής σε καλλιέργειες

Ο φόβος των αγροτών για το κόστος επένδυσης σε νέες τεχνολογίες, σε συνδυασμό με την άγνοια για τα θετικά αποτελέσματα, είναι αυτός που τους κρατά πολλές φορές μακριά από τον εκσυγχρονισμό και την εισαγωγή της καινοτομίας στις εκμεταλλεύσεις τους. Πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν να γνωρίζουν τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσής τους, το κόστος κάθε τεχνολογίας πριν επενδύσουν σε αυτήν, αλλά και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που θεωρείται απαραίτητος. Επιθυμούν, επίσης, να γνωρίζουν το ποσοστό της μείωσης του κόστους παραγωγής που θα επέλθει από τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας.

Σύγκριση κόστους

Αγρότες από την Ιταλία, θέλοντας να γνωρίζουν το κόστος παραγωγής για συγκεκριμένες καλλιέργειας, σε συνδυασμό με το κόστος επένδυσης σε νέο μηχανολογικό και καινοτόμο εξοπλισμό, δημιούργησαν την Επιχειρησιακή Ομάδα «SEMS». Σε αυτή συμμετέχουν αγρότες και Ομάδες Παραγωγών, ερευνητικά κέντρα και γραφεία συμβούλων. Στόχος της ομάδας, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η Βαλέρια Αλταμούρα, μέλος του επικεφαλής ερευνητικού εταίρου CRPV, είναι να «αναπτυχθεί ένα σύστημα παρακολούθησης και σύγκρισης της οικονομικής βιωσιμότητας κάθε εκμετάλλευσης, με βάση τις αναλύσεις των παραδοσιακών συστημάτων καλλιέργειας των εκμεταλλεύσεων στην Emilia-Romagna. Στο σύστημα παρακολούθησης θα καταγράφεται το κόστος παραγωγής των κύριων ειδών φρούτων και λαχανικών, καθώς και αροτραίων καλλιεργειών, το οποίο θα συμπληρώνεται από το κόστος λειτουργίας ορισμένων καινοτόμων μηχανημάτων που εντάσσονται στην γεωργία ακριβείας. Το λογισμικό θα επιτρέψει στους αγρότες να πραγματοποιήσουν μια σύγκριση μεταξύ του κόστους παραγωγής των διαφορετικών εκμεταλλεύσεων που χρησιμοποιούν συστήματα ευφυούς γεωργίας και εκείνων που δεν χρησιμοποιούν».

Επενδυτικές αποφάσεις

Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα εξαχθούν σε μια μελέτη, η οποία θα εκτιμά το οικονομικό κόστος των πλέον χρησιμοποιούμενων αγροτικών μηχανημάτων και καινοτόμου εξοπλισμού. «Τα δεδομένα που συλλέγονται θα είναι προσβάσιμα μέσω ηλεκτρονικού λογισμικού, με στόχο την τεχνική και οικονομική συγκριτική αξιολόγηση και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ενδιαφερόμενους φορείς για να στηρίξουν τις επενδυτικές αποφάσεις τους», τονίζει στην «ΥΧ» η Β. Αλταμούρα, η οποία συνεχίζει, λέγοντας πως «το σύστημα αυτό θα είναι χρήσιμο για όλους τους αγρότες, ώστε να πάρουν αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, αλλά κυρίως και για τους αγρότες που είναι δύσπιστοι απέναντι στις νέες τεχνολογίες και στα οφέλη τους».