Ιταλός Ευρωβουλευτής: Πανευρωπαϊκό φαινόμενο, το ξέπλυμα χρήματος μέσω αγροτικής γης

Ιταλός Ευρωβουλευτής: Πανευρωπαϊκό φαινόμενο, το ξέπλυμα χρήματος μέσω αγροτικής γης

Ερώτηση για το φαινόμενο της χρηματοδότησης της ιταλικής μαφίας μέσω αγροτικών ενισχύσεων έθεσε στον απερχόμενο Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν ο Ιταλός ευρωβουλευτής Ignazio Corrao.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής περιγράφει ένα εγκληματικό σύστημα βαθιάς διαφθοράς που έχει επεκταθεί και εκτός Ιταλίας ζητώντας να πληροφορηθεί την άποψη της Κομισιόν. Απαντώντας, ο Επίτροπος, αποκάλυψε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς σε δύο ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο επεσήμανε ότι είναι ευθύνη και των Κρατών – Μελών να διασφαλίζουν τη διαφάνεια του καθεστώτος ιδιοκτησίας της αγροτικής γης.

Το σοβαρό αυτό θέμα έχει επανειλημμένα θίξει και η μεγάλη εθνική οργάνωση των Ιταλών παραγωγών Coldiretti, αναφέροντας ότι το 2017 το οργανωμένο έγκλημα της χώρας, είχε έσοδα σχεδόν 22 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πρωτογενή παραγωγή.

Αρπαγή γης με τη βία και απάτες με τοπικούς οργανισμούς

Αναλυτικότερα ο κ. Corrao περιγράφοντας την κατάσταση στη γείτονα χώρα αναφέρει στο ερώτημά του ότι: «Στην Ιταλία οι ευρωπαϊκές αγροτικές ενισχύσεις αποτελούν μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τη μαφία. Από τη στιγμή που τα χρήματα μπαίνουν σε λογαριασμούς σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται από τη μαφία για να χρηματοδοτούνται τα μεγάλα αφεντικά της εγκληματικής οργάνωσης που καταδιώκονται από τη δικαιοσύνη.

Το σύστημα περιλαμβάνει την αρπαγή δημόσιας ή ιδιωτικής γης μέσω της βίας ή μέσω απάτης, με τη συνενοχή των κέντρων εξυπηρέτησης αγροτών, αποφέροντας έσοδα εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα η μέθοδος αυτή υπάρχει και σε άλλες χώρες καθώς όπως πληροφορηθήκαμε από το ερευνητικό έργο του Σλοβάκου δημοσιογράφου Jan Kuciak υπάρχουν στοιχεία για παρόμοια δράση σε Γερμανία, Ρουμανία και στην Κορσική». Ο ευρωβουλευτής καταλήγει ότι στην Ιταλία υπάρχει ένα σημαντικό νομικό εργαλείο για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων το λεγόμενο «Πρωτόκολο Antoci» και ρωτά την Κομισιόν αν προτίθεται να το αξιοποιήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Φιλ Χόγκαν: «Έρευνες για διαφθορά σε εξέλιξη, συνυπεύθυνα τα Κράτη – Μέλη»

Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι η Κομισιόν παίρνει πολύ σοβαρά τον αγώνα κατά τέτοιων φαινομένων διαφθοράς έχοντας προτείνει μέτρα ενίσχυσης του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ κατά της διαφθοράς και έχοντας δημιουργήσει την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO). Ωστόσο στη συνέχεια η απάντηση του κ. Χόγκαν αναδεικνύει την περιορισμένη δικαιοδοσία των ευρωπαϊκών οργάνων να αναλάβουν δράση χωρίς τη συνδρομή και τη συναίνεση των Κρατών – Μελών καθώς όπως αναφέρει: «Όταν μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) καταλήγει ότι υπάρχει απάτη που συνδέεται με ευρωπαϊκά κονδύλια η Εισαγγελία εκδίδει συστάσεις ώστε να ανακτηθούν τα κονδύλια και να προχωρήσουν οι διώξεις για τις εγκληματικές ενέργειες.

Η OLAF ενημέρωσε την Κομισιόν ότι διενεργούνται έρευνες σε Σλοβακία και Γαλλία. Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα των ελεγκτικών κλιμακίων της DG AGRI για επικαλύψεις ιδιοκτησίας γης. Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν απαιτεί από τα Κ -Μ να υποβάλουν νομικά τεκμήρια ιδιοκτησίας γης των ωφελούμενων από αγροτικές ενισχύσεις. Είναι ευθύνη των Κ-Μ των διοικήσεων και των διωκτικών αρχών τους να διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχουν παρανομίες στη χρήση της γης».