Ιταλός υπουργός Γεωργίας: «Τα εργαστηριακά τρόφιμα ακυρώνουν τη διατροφική κληρονομιά της χώρας μας»

Μια «σαχλαμάρα» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του πρόσφατα μετονομασμένου υπουργείου Γεωργίας της Ιταλίας τα συνθετικά τρόφιμα που παρασκευάζονται στο εργαστήριο, κατηγορώντας τα ως δυνητικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Όπως είπε ο υπουργός, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα, τα εργαστηριακά τρόφιμα δεν θα έχουν ποτέ τη γεύση του πραγματικού κρέατος ή του ψαριού.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ενέκρινε νομοσχέδιο για την απαγόρευση της παραγωγής και πώλησης «συνθετικών τροφίμων» στην Ιταλία, υπό το σκεπτικό ότι η κατανάλωση συνθετικών τροφίμων δεν έχει αποδειχθεί ασφαλής για την υγεία προς το παρόν. Η απαγόρευση, η οποία θα πρέπει να περάσει και από το ιταλικό κοινοβούλιο, στοχεύει στην προστασία του πολιτισμού και της διατροφικής κληρονομιάς της χώρας από τις τεχνολογικές καινοτομίες.

«Απορρίπτουμε την ιδέα της τυποποίησης των προϊόντων, να τα κάνουμε όλα ίδια στα εργαστήρια, ακυρώνοντας την κουλτούρα μας που είναι συνδεδεμένη με τη γη», δήλωσε ο Λολομπρίτζιτα στο Reuters. Ο ίδιος φέρεται να σχεδιάζει επίσης τη δημιουργία ενός συστήματος αξιολόγησης που θα συμβάλει στη διάκριση -σε παγκόσμια κλίμακα- των ιταλικών εστιατορίων που χρησιμοποιούν γνήσια ιταλικά συστατικά από εκείνα που δεν το πράττουν.