JRC MARS: Οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις συνέχισαν να πονοκεφαλιάζουν τη Ν. Ευρώπη και τον Φεβρουάριο

Ασπίδα για την Ελλάδα τα επαρκή αποθέματα εδαφικής υγρασίας

Θερμότερες συνθήκες σε σχέση με τα συνηθισμένα επίπεδα της εποχής επικράτησαν στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκδοση του δελτίου του JRC για την παρακολούθηση των καλλιεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MARS). Πάντως, σε ό,τι αφορά τις παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, το έλλειμμα βροχοπτώσεων και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν δεν επηρέασαν αρνητικά τις καλλιέργειες, χάρη στα επαρκή αποθέματα εδαφικής υγρασίας.

Αντιθέτως, οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις είχαν επιπτώσεις στις χειμερινές καλλιέργειες στη Νοτιοανατολική Ρουμανία και τη Βορειοανατολική Βουλγαρία, όπου οι βροχές κατά την περίοδο αναφοράς ήταν λιγότερες από το ήμισυ του μακροπρόθεσμου μέσου όρου. Σε πολλά μέρη της Ιταλίας, η εν λόγω περίοδος κατατάχθηκε μεταξύ τρίτης και πέμπτης πιο ξηρής στα χρονικά, από την έναρξη τήρησης αρχείων το 1991. Οι συνθήκες ξηρασίας διατηρήθηκαν, επίσης, στο Μαρόκο και τη Δυτική Αλγερία, με σοβαρές συνέπειες, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις για την απόδοση των σιτηρών.

Σε καλύτερη μοίρα η χώρα μας

Στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τις κύριες καλλιεργητικές περιοχές της Ελλάδας, οι θερμοκρασίες κατατάσσονται μεταξύ των υψηλότερων που έχουν καταγραφεί σε εποχικό επίπεδο, χωρίς όμως να εγείρουν ανησυχία για τις καλλιέργειες.

Μάλιστα, στην Κύπρο, οι άνω του μέσου όρου θερμοκρασίες και μέσες βροχοπτώσεις φαίνεται ότι ωφέλησαν την ανάπτυξη του χειμερινού κριθαριού. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για ορισμένες παράκτιες μεσογειακές περιοχές της Ισπανίας, στις οποίες οι συνεχιζόμενες ελλείψεις βροχοπτώσεων επιδεινώθηκαν περαιτέρω, εις βάρος των καλλιεργειών και των αποθεμάτων νερού.