JRC Mars: Επιδείνωση αποδόσεων σε καλαμπόκι, βαμβάκι, ηλίανθο και πατάτα σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Η αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 3% των προβλέψεων απόδοσης για το καλαμπόκι και τον ηλίανθο σε επίπεδο ΕΕ, για τον Σεπτέμβριο, οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση των προοπτικών που αφορούν τις θερινές καλλιέργειες στη Νότια – Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τη μηνιαία έκδοση του δελτίου του JRC για την παρακολούθηση των καλλιεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MARS).
Παρότι οι καιρικές συνθήκες στα δυτικά τμήματα της Ευρώπης ήταν αρκετά ευνοϊκές, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας – Κεντρικής και Ανατολικής ΕΕ επηρέασαν αρνητικά τη συσσώρευση βιομάζας και συντόμευσαν την περίοδο πλήρωσης των θερινών καλλιεργειών. Σε μεγάλα τμήματα της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας, οι επιπτώσεις αυτές επιδεινώθηκαν από το σταθερό έλλειμμα βροχοπτώσεων, το οποίο επεκτάθηκε και στην Ανατολική Ουκρανία, τη Νότια Ρωσία και τη Λευκορωσία, με αρνητικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες ιδίως του καλαμποκιού και του ηλίανθου. Ξηρές συνθήκες, που μείωσαν το δυναμικό απόδοσης του καλαμποκιού, παρατηρήθηκαν επίσης στην Πολωνία, τη Βορειοανατολική Γερμανία και τη Λιθουανία.
Τον Σεπτέμβριο, η υγρασία και το κρύο έφτασαν σε μεγάλα τμήματα της ηπείρου, ενώ στην Κεντρική Ευρώπη μετουσιώθηκαν σε ισχυρές καταιγίδες μεγάλης διάρκειας (καταιγίδα Boris που έπληξε την Ιταλία, την Αυστρία και αλλού) και εκτεταμένες πλημμύρες, με αρνητικές συνέπειες στις καλλιέργειες, οι οποίες αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν.
Θετικές προοπτικές για το ρύζι – Πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας στην Ελλάδα
Η καλλιεργητική περίοδος σε πολλές από τις περιοχές παραγωγής ρυζιού της Ευρώπης σημαδεύτηκε από καύσωνες και υψηλές θερμοκρασίες. Παρ’ όλα αυτά, οι καλλιέργειες ρυζιού στις περισσότερες από αυτές άντεξαν καλά και σημείωσαν επιδόσεις άνω του μέσου όρου. Ωστόσο, οι ρυζοπαραγωγικές περιοχές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας επηρεάστηκαν αρνητικά κατά τη διάρκεια του βλαστικού ή/και του αναπαραγωγικού σταδίου. Παρ’ όλα αυτά, η πρόβλεψη του JRC για την απόδοση του ρυζιού σε επίπεδο ΕΕ ορίζεται σε 6,78 τόνους/στρέμμα, 6%, δηλαδή, πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας.
Στην Ελλάδα, ειδικότερα, η καλλιέργεια ρυζιού τα πάει καλά, παρά το παρατεταμένα ζεστό καλοκαίρι. Ο Ιούλιος ήταν ιδιαίτερα ζεστός, με μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες 3-5 βαθμών Κελσίου πάνω από τις μέσες τιμές και μέγιστες θερμοκρασίες που έφτασαν πάνω από 36 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, η συνεχής διαθεσιμότητα αρδευτικού νερού στήριξε την ανάπτυξη και την εξέλιξη των καλλιεργειών, αποτρέποντας τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.
Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια ρυζιού τα πάει καλά, παρά το παρατεταμένα ζεστό καλοκαίρι
Η καλλιέργεια βρίσκεται στο τέλος του σταδίου της ωρίμανσης και η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου. Η πρόβλεψη είναι και εδώ πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας.
Ζέστη και ξηρασία επιδεινώνουν περαιτέρω τις προσδοκίες για τις θερινές καλλιέργειες της χώρας μας
Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου ελέγχου, ο παρατεταμένα θερμός και ξηρός καιρός οδήγησε σε επιδείνωση των συνθηκών για τις θερινές καλλιέργειες σε όλες τις βασικές ελληνικές γεωργικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας, που βίωσαν ασυνήθιστα κύματα καύσωνα τον Αύγουστο, τα οποία αύξησαν σημαντικά τη μέση και τη μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία και δυσχέραναν την ανάπτυξη των καλλιεργειών κατά το τέλος της ανθοφορίας και της ωρίμανσης.
Την ίδια στιγμή, ο ζεστός καιρός εξάντλησε τα αποθέματα νερού που είναι διαθέσιμα για άρδευση. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα σοβαρή σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται επαρκώς από μεγάλα ποτάμια και σε εκείνες που ήδη αντιμετώπιζαν μείωση του υδροφόρου ορίζοντα, όπως η Θεσσαλία και τα ανατολικότερα τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι έντονες βροχοπτώσεις (>5 mm σε μια ημέρα) γύρω στις 20 Αυγούστου και 10 Σεπτεμβρίου αναπλήρωσαν εν μέρει τους ταμιευτήρες άρδευσης και αύξησαν τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, αλλά δεν αποτέλεσαν πανάκεια για την παραγωγή, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού είχαν ήδη επηρεάσει ανεπανόρθωτα τις θερινές καλλιέργειες.
Οι δορυφορικοί δείκτες βιομάζας αποκάλυψαν συσσώρευση βιομάζας κάτω του μέσου όρου τόσο κατά τη βλαστική όσο και κατά την αναπαραγωγική φάση των θερινών καλλιεργειών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και καθώς οι καλλιέργειες πλησιάζουν στη φάση της συγκομιδής, οι προβλέψεις για τις αποδόσεις στην πατάτα και το καλαμπόκι έχουν μειωθεί στο 12% κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας, ενώ η πρόβλεψη για τον ηλίανθο παραμένει αμετάβλητη στο 15% κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας.