Eurostat: 54% των αποβλήτων τροφίμων το 2022 στην ΕΕ προήλθε από τα νοικοκυριά 

01/10/2024
2' διάβασμα
eurostat-54-ton-apovliton-trofimon-to-2022-stin-ee-proilthe-apo-ta-noikokyria-333578

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το 2022 η ΕΕ παρήγαγε 59,2 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων βρώσιμων και μη βρώσιμων τμημάτων, ενώ σχεδόν 132 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο σπαταλήθηκαν μέσα στο ίδιο έτος. Μάλιστα, τα νοικοκυριά ήταν ο βασικός «υπαίτιος» αφού παρήγαγαν το 54% των αποβλήτων τροφίμων, αντιπροσωπεύοντας 72 κιλά ανά κάτοικο. Το υπόλοιπο 46% ήταν απόβλητα που δημιουργήθηκαν στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων είναι ελαφρώς υπερδιπλάσια από την ποσότητα των απορριμμάτων τροφίμων που προκύπτουν από τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και της παρασκευής τροφίμων και ποτών (10 κιλά και 25 κιλά ανά κάτοικο, ήτοι 8% και 19%, αντίστοιχα), τομείς στους οποίους υφίστανται στρατηγικές για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων. Τέλος, οι τομείς της εστίασης και των υπηρεσιών εστίασης και του λιανεμπορίου και της λοιπής διανομής τροφίμων αντιπροσώπευαν 15 κιλά και 11 κιλά αποβλήτων τροφίμων ανά κάτοικο (11% και 8%, αντίστοιχα). 

Η Eurostat εκτίμησε συγκεντρωτικά στοιχεία της ΕΕ με βάση τα πληροφορίες που παρείχαν οι χώρες του μπλοκ, από τα οποία, όμως, εξαιρέθηκαν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Λιθουανία και η Ρουμανία που δεν έδωσαν επικαιροποιημένα στοιχεία.

Σύμφωνα με τη Eurostat, τα απόβλητα τροφίμων αποτελούνται από τμήματα τροφίμων που προορίζονται για κατανάλωση (βρώσιμα τρόφιμα) και τμήματα τροφίμων που δεν προορίζονται για κατανάλωση (μη βρώσιμα τρόφιμα). 

Σε επίπεδο ΕΕ το 2022, τα οικιακά απόβλητα τροφίμων αντιπροσώπευαν 32 εκατομμύρια τόνους νωπής μάζας, ακολουθούμενα από τον τομέα της μεταποίησης, όπου η ποσότητα των αποβλήτων ήταν λίγο μεγαλύτερη από 11 εκατομμύρια τόνους νωπής μάζας. 

Το υπόλοιπο μερίδιο, λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών αποβλήτων τροφίμων, προήλθε από τον πρωτογενή τομέα (λιγότερο από 5 εκατομμύρια τόνους), την εστίαση (λιγότερο από 7 εκατομμύρια τόνους) και τους τομείς του λιανεμπορίου και της λοιπής διανομής τροφίμων (λίγο κάτω από 5 εκατομμύρια τόνους).

Τέλος, η παραγωγή αποβλήτων τροφίμων αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% των τροφίμων που διατίθενται στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.