JRC Mars: Οι έντονες βροχοπτώσεις επηρέασαν αρνητικά την ωρίμανση, τη συγκομιδή και τη σπορά 

31/10/2024
6' διάβασμα
jrc-mars-oi-entones-vrochoptoseis-epireasan-arnitika-tin-orimansi-ti-sygkomidi-kai-ti-spora-336682

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκδοση του δελτίου του JRC για την παρακολούθηση των καλλιεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MARS), όσον αφορά τον Οκτώβριο, οι προβλέψεις απόδοσης για το καλαμπόκι, τον ηλίανθο και τη σόγια αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω σε επίπεδο ΕΕ, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών για τις θερινές καλλιέργειες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία και την Ιταλία. Αντίθετα, οι προβλέψεις αποδόσεων για άλλες θερινές καλλιέργειες, διατηρήθηκαν ή αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα επάνω σε επίπεδο ΕΕ.

Στη βόρεια και κεντρική Ιταλία, οι θερινές καλλιέργειες (ιδίως το καλαμπόκι και η σόγια) επηρεάστηκαν αρνητικά από τις υπερβολικά υγρές συνθήκες κατά την ωρίμανση και τη συγκομιδή, μειώνοντας έτσι τις έως τώρα θετικές προσδοκίες απόδοσης σε επίπεδο χώρας. Στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Κροατία, οι έντονες βροχοπτώσεις στο τέλος της περιόδου από τα μέσα Σεπτεμβρίου συνέβαλαν στην επιδείνωση των προσδοκιών απόδοσης (ιδίως για τον ηλίανθο και τον αραβόσιτο σε κόκκους), οι οποίες ήταν ήδη χαμηλές λόγω των πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών που επικράτησαν προηγουμένως.

Υπερβολικά υγρές συνθήκες -συχνά συνδεόμενες με καταρρακτώδεις βροχές- παρατηρήθηκαν επίσης σε πολλά άλλα μέρη της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης. Οι βροχοπτώσεις όχι μόνο προκάλεσαν καθυστερήσεις στη συγκομιδή των θερινών καλλιεργειών, αλλά επίσης δημιούργησαν ανησυχίες για την ποιότητα των σιτηρών.

Χειμερινά σιτηρά: Προβλήματα στη σπορά λόγω υπερβολικών βροχοπτώσεων

Η σπορά χειμερινών σιτηρών στη Δανία και τη Σουηδία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι καλλιέργειες φαίνεται να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Στις χώρες της Βαλτικής, απαιτούνται βροχοπτώσεις για να διατηρηθεί η ανάπτυξη των καλλιεργειών πριν από τον λήθαργο, καθώς η σπορά χαρακτηρίστηκε από έλλειμμα βροχοπτώσεων και θερμότερες από τις συνήθεις θερμοκρασίες. Τα χειμερινά σιτηρά στη Φινλανδία είναι σε καλή κατάσταση, παρά τα υπερβολικά υγρά εδάφη, τοπικά, λόγω των υψηλών βροχοπτώσεων στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου.

Στη Γαλλία, οι υπερβολικές βροχοπτώσεις προκάλεσαν καθυστερήσεις στην προετοιμασία των αγρών και στην πρώιμη σπορά, με τη σπαρμένη έκταση στα ίδια επίπεδα με τον μέσο όρο της πενταετίας ή ελαφρώς κάτω από αυτόν. Η σπορά στις χώρες της Μπενελούξ παρεμποδίστηκε επίσης από τις συχνές και έντονες βροχοπτώσεις, ενώ πολλοί αγρότες εξακολουθούν να ασχολούνται με την συγκομιδή των θερινών καλλιεργειών. Η νότια Γερμανία και η Αυστρία παρουσίασαν καθυστερήσεις στη σπορά λόγω υπερβολικά υγρών συνθηκών μετά την καταιγίδα Boris.

Οι σπορές χειμερινών καλλιεργειών βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πολωνία και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ στην Ουγγαρία η σπορά καθυστέρησε αρχικά λόγω των -άνω του μέσου όρου- βροχοπτώσεων στα μέσα Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου, μολονότι τώρα εξελίσσεται καλά. Οι έντονες και άφθονες βροχοπτώσεις επιβράδυναν τη σπορά και στην ανατολική Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Στη βόρεια Ιταλία και στις βόρειες περιοχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, η σπορά των χειμερινών σιτηρών παρεμποδίστηκε από τις συχνές βροχοπτώσεις. Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας του υπεδάφους είναι πιθανό να καθυστερήσουν την προετοιμασία των αγρών στην Ελλάδα και στην Κύπρο, θέτοντας ένα μέτριο επίπεδο ανησυχίας για το σκληρό σιτάρι.

Η πρόοδος της σποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πιο αργή από ό,τι συνήθως μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, με τις προετοιμασίες των χωραφιών να καθυστερούν κατά 2 έως 3 εβδομάδες στις βόρειες περιοχές λόγω της καθυστερημένης συγκομιδής των θερινών καλλιεργειών. Μέρος της σποράς ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί εντός του βέλτιστου χρονικού διαστήματος. 

Στην Ουκρανία, η σπορά για τα χειμερινά σιτηρά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη στις ανατολικές περιοχές, όπου οι ξηρές συνθήκες συνεχίζονται από το καλοκαίρι. Στην Τουρκία και την περιοχή του Μαγκρέμπ, το βέλτιστο «παράθυρο» σποράς για τα χειμερινά σιτηρά θα αρχίσει τον Νοέμβριο.

Ελλάδα – Κύπρος: Κακή η θερινή καλλιεργητική περίοδος

Η συγκομιδή των θερινών καλλιεργειών στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το συνηθισμένο, σηματοδοτώντας μία από τις χειρότερες σοδιές των τελευταίων 10 ετών. Το επίμονα θερμό και ξηρό καλοκαίρι είχε καταπονήσει σοβαρά τις θερινές καλλιέργειες και οι υψηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις που δεν ξεπέρασαν τον μέσο όρο της περιόδου επισκόπησης δεν κατάφεραν να τις ωφελήσουν. Η πρόβλεψη του JRC Mars για τις αποδόσεις των καλλιεργειών ηλίανθου είναι 13 % κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας – ορισμένα χωράφια θα παραμείνουν χωρίς συγκομιδή και οι τελικές αποδόσεις μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερες από τις αναμενόμενες. Η ξηρασία και η θερμική καταπόνηση επηρέασαν, επίσης, σοβαρά το καλαμπόκι κατά τη διάρκεια κρίσιμων σταδίων ανάπτυξης, με αποτέλεσμα οι εκτιμώμενες αποδόσεις να είναι τουλάχιστον 12 % χαμηλότερες από τον μέσο όρο πενταετίας. Οι πατάτες αντιμετώπισαν ομοίως χαμηλές αποδόσεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και πολλά χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της άρδευσης. 

Σε γενικές γραμμές, ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και η αύξηση του κόστους παραγωγής επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή στην Ελλάδα. 

Για τη σπορά της νέας περιόδου στην Ελλάδα και την Κύπρο, περισσότερες βροχές είναι επιθυμητές προκειμένου να επανέλθουν τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους πιο κοντά στο κανονικό επίπεδο.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: