JRC: Περισσότερα από 43 εκατ. στρέμματα στην ΕΕ κινδυνεύουν από την έλλειψη οργανικού άνθρακα

Η δεξαμενή οργανικού άνθρακα βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο σε 43 έως 83 εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως σε ψυχρές και υγρές περιοχές, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications. Αυτό αντιστοιχεί στο 23% έως 44 % του συνόλου των γεωργικών εκτάσεων της ΕΕ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, 26 έως και 50 εκατομμύρια εκτάρια δεν κινδυνεύουν και έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης πρόσθετου άνθρακα.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των γεωργικών εδαφών της ΕΕ απαιτεί πρόσθετα μέτρα προστασίας, όπως η καλλιέργεια κάλυψης, η βελτίωση της αμειψισποράς, η μειωμένη άροση, η αύξηση των βιολογικών καλλιεργειών και η αγροδασοπονία.
Επίσης, παρέχει πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή πιο στοχευμένων και αποτελεσματικών πρακτικών διαχείρισης του άνθρακα στα γεωργικά εδάφη, βελτιστοποιώντας τόσο την καλυπτόμενη περιοχή όσο και τις παρεμβάσεις που μεγιστοποιούν την αποθήκευση άνθρακα. Σύμφωνα με το JRC, ο οργανικός άνθρακας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς στηρίζει την παραγωγικότητα των εδαφών, βελτιώνοντας τη δομική τους κατάσταση, την ικανότητα συγκράτησης των υδάτων και την παροχή θρεπτικών συστατικών, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στις διαταραχές που σχετίζονται με τη χρήση γης και τις κλιματικές συνθήκες.
Η κλιματική κρίση έχει επιδεινώσει την απώλεια οργανικού άνθρακα στο έδαφος. Με βάση τα στοιχεία του JRC, τα ευρωπαϊκά γεωργικά εδάφη εκτιμήθηκαν πρόσφατα και παρουσίασαν σχετική απώλεια 0,75% του συνολικού οργανικού άνθρακα του εδάφους μεταξύ 2009 και 2018.
Τι κάνει η ΕΕ
Η αύξηση της ποσότητας άνθρακα στα γεωργικά εδάφη μέσω πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας.
Στο πλαίσιο της ΚΑΠ, η βιώσιμη χρήση των γεωργικών εδαφών υποστηρίζεται ήδη από τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ σε όλα τα κράτη-μέλη μέσω ενός συνδυασμού υποχρεωτικών και εθελοντικών μέτρων για τους γεωργούς.