Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

JRC: Χάθηκε το 22% του καλαμποκιού από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας

09.10.2023
1' διάβασμα
jrc-chathike-to-22-tou-kalabokiou-apo-tis-plimmyres-tis-thessalias-303291

Σε πρόσφατο δελτίο εκτιμήσεων για τις αποδόσεις των εαρινών καλλιεργειών για την τρέχουσα σεζόν, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC) επισημαίνει ότι η μείωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τις αποδόσεις στο κτηνοτροφικό καλαμπόκι υπολογίζεται σε περίπου 3%, κυρίως εξαιτίας της επιδείνωσης των προοπτικών για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, «η επιδείνωση των προοπτικών απόδοσης για τον αραβόσιτο και τον ηλίανθο στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία οφείλεται στις επίμονες συνθήκες ξηρασίας σε μεγάλες περιοχές αυτών των χωρών, οι οποίες έθεσαν περαιτέρω σε κίνδυνο τη διαμόρφωση των αποδόσεων».

Εντύπωση προκαλούν τα όσα αναφέρονται στο δελτίο για τις απώλειες της παραγωγής αραβοσίτου εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στη Θεσσαλία: «Στην Ελλάδα, οι πρωτοφανείς πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη απώλεια των εαρινών καλλιεργειών στην περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 22% της εθνικής παραγωγής καλαμποκιού».

Αναφορές για προβλήματα στο καλαμπόκι γίνονται επίσης και για άλλες χώρες. «Οι ευδιάκριτοι καύσωνες το δεύτερο μισό του Αυγούστου επηρέασαν αρνητικά τις προοπτικές για τον αραβόσιτο σε μέρος της Ανατολικής Γαλλίας (χωρίς να επηρεάσουν τις προοπτικές σε εθνικό επίπεδο), ενώ παρόμοιες συνθήκες στη Βορειοδυτική Ιταλία επηρέασαν κυρίως καλλιέργειες καλαμποκιού», αναφέρεται από τους ερευνητές του JRC.