K. Μητσοτάκης στην COP29: Η κλιματική αλλαγή θα αντιμετωπιστεί, αλλά θα έχει κόστος
« Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 45%. Και ενώ ο λιγνίτης στο παρελθόν αποτελούσε την κύρια πηγή ενέργειας, μας έχει μειωθεί τώρα κατά σχεδόν 60%» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τη ομιλίας του τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.
Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κλίμα αλλάζει και αυτό μας το θυμίζει σχεδόν εβδομαδιαία μια ακόμα καταστροφή στον πλανήτη μας «και αυτό βεβαίως δίνει στις συζητήσεις μας ένα νέο αίσθημα του επείγοντος».
Η Ευρώπη είναι παγκόσμιος ηγέτης στην πράσινη μετάβαση, αλλά χρειάζεται περισσότερους πόρους για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε «δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο 2050 ώστε να ξεχάσουμε το 2024». «Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για να προετοιμαστούμε να ανταποκριθούμε εγκαίρως, για να σώσουμε ζωές[…] και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και τις κοινότητες να ανοικοδομήσουν μετά από καταστροφές», είπε.
«Στο μεταξύ μονώνουμε τα σπίτια μας και παρέχουμε τεχνολογία, αν θέλετε, μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία. Η Ελλάδα, ωστόσο, θα πρέπει να εδραιώσει αυτή την τεχνολογία. Αυτή είναι η πρόκληση την οποία βλέπω μπροστά μας. Πώς μπορούμε να παρέχουμε τεχνολογία και μέτρα που οι πολίτες μας αποδέχονται και οι βιομηχανίες μας μπορούν να πληρώσουν. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε όλα αυτά να γυρίσουν μπούμερανγκ» σημείωσε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «Και αυτό νομίζω ότι συμβαίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη ουσιαστικά παρέχει καθαρή τεχνολογία, αλλά με πολύ υψηλό κόστος. Είμαστε η μόνη περιοχή του κόσμου που επιβάλλει περιβαλλοντικούς φόρους. Ωστόσο, οι εκπομπές μας αντιστοιχούν μόνο στο 6% των παγκόσμιων εκπομπών και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό γιατί διαφορετικά θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο, αν θέλετε. Καταρχήν η Ευρώπη και ο κόσμος θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς όσον αφορά τις ανταλλαγές. Ναι, η κλιματική αλλαγή θα αντιμετωπιστεί, αλλά αυτή αν θέλετε, η αντιμετώπιση δεν θα είναι χωρίς κόστος. Θα πρέπει λοιπόν να υιοθετήσουμε μια οικονομία η οποία μπορεί να επιβραδυνθεί κατά κάποιο τρόπο, αλλά ουσιαστικά θα είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και αυτό είναι καθήκον μας να το διευκολύνουμε».
Ακόμα είπε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει τους κανονισμούς της. Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρώσουμε, αν θέλετε περισσότερο στην επίβλεψη και να γίνουμε αν θέλετε πιο συμπεριληπτικοί. Κάθε κράτος θα πρέπει να επιλέξει τη δική της φιλόδοξη πορεία. Θα πρέπει να στοχεύσουμε στις εκπομπές και στη μείωσή τους και να υιοθετήσουμε νέες τεχνολογίες. Θα πρέπει να αφήσουμε την καινοτομία να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει[…]».
Πρόσθεσε «θα πρέπει να επικεντρώσουμε στην εσωτερική αγορά ενέργειας. Ιστορικά όλοι υποστηρίζουμε την εσωτερική αγορά όμως αυτό γίνεται με 26 διαφορετικές πολιτικές οδηγίες φορές. Δεν υπάρχει αν θέλετε, κοινή κοινό συμφέρον ή κοινή σκέψη και ο ευκολότερος τρόπος να υιοθετήσουμε και να στηρίξουμε την κοινή αγορά και να μειώσουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι να επενδύσουμε σε καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο εάν δεν επικεντρώσουμε στην καθαρή ενέργεια και σε νέους αγωγούς για τη μεταφορά της. Σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ευρώπη οι πολίτες μας αντιμετωπίζουν τεράστιες, πρωτόγνωρες καταστροφές και χρειαζόμαστε νέους πόρους για να γλιτώσουμε ζωές και περιουσίες και να βοηθήσουμε βεβαίως τους πολίτες μας να ξαναχτίσουν τα σπιτικά τους και τη ζωή τους μετά από αυτές τις καταστροφές. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη τι συνέβη το ’24. Η Ευρώπη λοιπόν θα πρέπει και θα παραμείνει ηγέτης στην παγκόσμια κλιματική μετάβαση και μετασχηματισμό, Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία της και ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε πάρα πολλά πράγματα. Θα πρέπει να ενωθούμε λοιπόν, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία απρόσκοπτα και προς έναν κοινό σκοπό».
«Η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό»
Το πρώτο μήνυμα που θα ήθελα να δώσω στον κόσμο είναι ότι η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό και αυτό βεβαίως δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες επένδυσης στη χώρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Μπακού.
Μπακού: Στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Kλιματική Αλλαγή ο Κυρ. Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο υπουργός μου θύμισε προηγουμένως ότι παρακολουθήσαμε την μαζί την COP στο 2007. Εκείνη την εποχή, όταν βρεθήκαμε στο Μπαλί, η Ελλάδα παρήγαγε την περισσότερη ενέργεια της από ορυκτά καύσιμα. Το καταφέραμε όμως να το περικόψουμε αυτό κατά 45% μετακινούμενοι προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 50% της ενέργειάς μας προέρχεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ελπίζω ότι τα επόμενα χρόνια αυτός ο μετασχηματισμός θα δημιουργήσει περαιτέρω ευκαιρίες για επενδύσεις. Φυσικά αυτό βοηθιέται και από τη γεωγραφία μας. Η Ελλάδα είναι ευλογημένη γιατί διαθέτει μια γεωγραφία που της επιτρέπει να εκμεταλλευτεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και βέβαια επικεντρωνόμαστε και στην εξαγωγή ενέργειας που πλέον αλλάζει την παραδοσιακή μας αν θέλετε στάση ή θέση ως καθαρό εισαγωγέα ενέργειας[…]».
«Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να τονίσω είναι ο πράσινος μετασχηματισμός. Ήδη ο Υπουργός το τόνισε γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η κλιματική κρίση είναι γεγονός. Αυτή τη στιγμή αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξισορροπήσουμε ανάμεσα στους στόχους της βραχυπρόθεσμης προσαρμογής και της μακροπρόθεσμης άμβλυνσης[…] »ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
Κ. Μητσοτάκης σε Bloomberg: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ – Πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα κονδύλια για το ζήτημα της προσαρμογής
«Για εμάς, στην Ελλάδα, η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Γι’ αυτό τον λόγο υποστηρίζω και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα κονδύλια και να συνεργαστούμε περισσότερο όσον αφορά στο ζήτημα της προσαρμογής. Οι μεσογειακές χώρες θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία στο μέλλον, καθώς μιλάμε για το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό χαρτοφυλάκιο για το κλίμα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στo Bloomberg.
Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι « Έρχομαι σε αυτές τις διασκέψεις εδώ και αρκετά χρόνια και φαίνεται να επαναλαμβάνεται ένα μοτίβο φιλόδοξων στόχων και προσδοκιών που τελικά δεν εκπληρώνονται. Από την άλλη πλευρά, αν κοιτάξετε την Ευρώπη, γίνονται σημαντικές αλλαγές προς την ενεργειακή μετάβαση, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να επιταχυνθούν. Προέρχομαι από μια μεσογειακή χώρα, και στη Μεσόγειο η κλιματική αλλαγή εκδηλώνεται ιδιαίτερα έντονα. Είδατε τι συνέβη στην Ισπανία. Είχαμε παρόμοιες πλημμύρες, δόξα τω Θεώ με λιγότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών, πέρυσι στην Ελλάδα. Η ανησυχία μου είναι ότι όσο κι αν εστιάζουμε στον μακροπρόθεσμο μετριασμό των επιπτώσεων -και η Ελλάδα σίγουρα κάνει αυτά που της αναλογούν-, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή βραχυπρόθεσμα και να βοηθήσουμε τους πολίτες μας να αντιμετωπίσουν κλιματικές καταστροφές, οι οποίες γνωρίζουμε ότι θα συμβαίνουν με αυξημένη συχνότητα. Όταν σκεφτόμαστε τη χρηματοδότηση, αυτό δεν αφορά μόνο την παροχή βοήθειας στις φτωχότερες χώρες για την ενεργειακή τους μετάβαση. Αφορά επίσης τη βοήθεια προς τις πιο ώριμες οικονομίες που αντιμετωπίζουν σήμερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που καθιστά την όλη συζήτηση ακόμη πιο περίπλοκη».
Ερωτηθείς για την πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι « Είχα μία πολύ φιλική τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Tραμπ. Είμαι αρκετά έμπειρος ηγέτης, συνεπώς είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του και κατά την πρώτη του θητεία. Φυσικά, ανέδειξα τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένω αυτή η σχέση να συνεχιστεί. Κοιτάζοντας τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες από την οπτική γωνία της Ευρώπης, θεωρώ ότι αναδεικνύει την αναγκαιότητα να εργαστούμε πολύ σκληρά για να υποστηρίξουμε τη στρατηγική μας αυτονομία και να διασφαλίσουμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία καθίσταται πιο ανταγωνιστική. Επιστρέφοντας σε αυτό που μας είπε ο κ. Ντράγκι στην έκθεσή του -το συζητήσαμε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-, πιστεύω ότι είναι καιρός να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Έχουμε έναν πολύ σαφή κατάλογο στόχων που πρέπει να επιτύχουμε όσον αφορά το πώς μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική. Θεωρώ ότι υπήρχε ήδη αίσθηση του επείγοντος ότι υστερούμε, ακόμη και πριν από την εκλογή του Προέδρου Tραμπ στον Λευκό Οίκο. Πιστεύω ότι τώρα θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό με μια ανανεωμένη αίσθηση επείγοντος».
«Ο κύριος στόχος μου είναι να μπορέσουμε να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη ταχύτατα»
Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ακόμα μεταξύ άλλων ότι «είμαι πολύ αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Μας απομένουν άλλα τρία χρόνια κυβερνητικής θητείας. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση που είναι σε θέση να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις. Συνεχίζουμε να προσελκύουμε επενδύσεις. Είχαμε χρονιά-ρεκόρ στον τουρισμό. Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις σε τομείς αιχμής, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας. Πιστεύω ότι έχουμε μια πολύ καλή ιστορία ανάπτυξης, η οποία σίγουρα προσελκύει το ενδιαφέρον της διεθνούς οικονομικής κοινότητας. Αναμένω ότι η ελληνική ανάπτυξη θα συνεχίσει να αποφέρει αποτελέσματα. Κύριος στόχος μου είναι να διασφαλίσω ότι θα συγκλίνουμε με την Ευρώπη με γρήγορους ρυθμούς και θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της τελευταίας δεκαετίας. Ασφαλώς, η αύξηση των μισθών και η αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μου αυτές τις μέρες».
Πηγές: ΕΡΤΝews