Κ. Σκρέκας στη Φωκίδα: Ξεκινούν έργα σε Μόρνο, Τολοφώνα και Δωρίδα

Την σταθερή απόφαση της κυβέρνησης να επιλύσει όλα εκείνα τα οποία εμποδίζουν στην ολοκλήρωση των μεγάλων αγροτικών υποδομών διατύπωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Φωκίδα συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου, Κώστα Μπαγινέτα.

Τα μεγάλα έργα υποδομών στο Μόρνο, τον Τολοφώνα αλλά και τη Δωρίδα στην Άμφισσα βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και παράλληλα μέσα από μία κοπιώδη προσπάθεια αναζητήθηκαν τρόποι έτσι ώστε τα παγωμένα έργα να ξεκινήσουν και πάλι, για να μπορέσουν να αποδοθούν για την άρδευση της περιοχής καθιστώντας όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Σκρέκας «ανταγωνιστική την περιοχή και τα προϊόντα τους».

Μάλιστα ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη να ξεπεραστούν γρήγορα τα προβλήματα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τους παραγωγικούς φορείς. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, σημείωσε ο υφυπουργός, είναι η ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός των αγροπεριβαλλοντικών υποδομών σε όλη την Ελλάδα. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα με ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχέδιο που θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα την ορθολογική διαχείριση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης του κ. Σκρέκα στη Φωκίδα ήταν το εγγειοβελτιωτικό έργο στην πεδιάδα του Μόρνου, όπου και συναντήθηκε με στελέχη του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), η περιοχή που θα κατασκευαστεί ο ταμιευτήρας στον Τολοφώνα και το αρδευτικό δίκτυο του Δήμου Δωρίδας.

«Στόχος του υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης μας είναι επιτέλους να ολοκληρώσουμε ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης με την ανασυγκρότηση των γεωργοπεριβαλλοντικών υποδομών που έχουμε ξεκινήσει να σχεδιάζουμε από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου είπε ο κ. Σκαρέκας συμπληρώνοντας πως «πρόκειται για ένα σχέδιο που περιλαμβάνει κλειστούς ταμιευτήρες μικρά και μεσαία φράγματα σε όλη την Ελλάδα που συλλέγουν το νερό της βροχής και αυτό το νερό θα το διοχετεύσουμε μέσα από σύγχρονα κλειστά αρδευτικά δίκτυα στις αγροτικές καλλιέργειες. Ετσι θα καταφέρουμε να καταστήσουμε τους Έλληνες αγρότες περισσότερο ανταγωνιστικούς στο ευρύτερο παγκόσμιο περιβάλλον και πιο ανθεκτικούς στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης η οποία έχει έρθει και χτυπάει την πόρτα της Ελλάδας».

Σε σύσκεψη που οργανώθηκε στην Άμφισσα και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Φωκίδας, Γιάννης Μπούγας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ Κώστας Μπαγινέτας, ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, Γιώργος Δελμούζος, ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, ο αντιδήμαρχος Άμφισσας, Νίκος Λουπάκος και στελέχη τεχνικών υπηρεσιών προσδιορίστηκε το επίπεδο των αμέσων παρεμβάσεων και η συνεργασία μεταξύ υπουργείου και τοπικών φορέων έτσι ώστε να ολοκληρωθούν και να αποδοθούν στους αγρότες τα έργα.

Τέλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Φωκίδα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και κ. Κώστας Σκρέκας είχε τη δυνατότητα να επισκεφτεί διάφορες παραγωγικές μονάδες οι οποίες έχουν κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό και να συνομιλήσει με τους παραγωγούς έτσι ώστε να διευκολυνθούν περαιτέρω οι προσβάσεις των προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ