Και από επίσημα χείλη η παράταση του ρωσικού εμπάργκο έως τέλη 2017

Και από επίσημα χείλη η παράταση του ρωσικού εμπάργκο ως το 2018

Η Ρωσία σχεδιάζει να επεκτείνει το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα κατά ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «ΥΧ» της προηγούμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές, που έγιναν στις 27 Μαΐου, ο Μεντβέντεφ έχει δώσει οδηγίες για τη σύνταξη μέτρων στην κατεύθυνση της παράτασης των αντιποίνων στις κυρώσεις της ΕΕ, η οποία και θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2017. Τα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και έχουν ως στόχο την ενίσχυση της γεωργικού τομέα της Ρωσίας. Η προειδοποίηση Μεντβέντεφ έρχεται λίγο πριν οι ηγέτες της ΕΕ συζητήσουν εάν θα επεκτείνουν τις κυρώσεις κατά τις Ρωσίας, οι οποίες λήγουν τον Ιούλιο. Μέχρι στιγμής, και αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2014, η ΕΕ επεκτείνει τις κυρώσεις κάθε έξι μήνες, ως αντίδραση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και στην εσκεμμένη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι η ΕΕ αναμένεται και πάλι να επεκτείνει τις κυρώσεις, καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να μην εφαρμόζει την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ, ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ανέφερε προ ημερών ότι η αντίσταση αυξάνεται εντός της ΕΕ εναντίον της παράτασης των κυρώσεων και υπενθύμισε ότι απαιτείται ομόφωνη ψήφος για την υιοθέτησή τους. Ιταλία, Ουγγαρία και Ελλάδα έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις επιφυλάξεις τους σε σχέση με τις κυρώσεις.

Και ολίγος δαίμων

Ο δαίμων του τυπογραφείου έκανε το θαύμα του στο προηγούμενο φύλλο. Έτσι παρότι το κείμενο ήταν απόλυτο σωστό δεν συνέβη το ίδιο με τον τίτλο, ο οποίος έπρεπε να είναι «Η συνέχιση των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου». Απολογούμεθα και ξορκίζουμε τον δαίμονα!