Οι καινοτόμες ιδέες των φοιτητών που ξεχώρισαν στον 14ο Εθνικό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2024

30/06/2024
2' διάβασμα
oi-kainotomes-idees-ton-foititon-pou-xechorisan-ston-14o-ethniko-diagonismo-ecotrophelia-2024-324935
Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Τμήματος Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το προϊόν LegumiNutty.

Προωθώντας την καινοτομία της νέας γενιάς στη διατροφή και την επιχειρηματικότητα, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στον 14ο Εθνικό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2024, που πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Ιουνίου και διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Τα βραβεία

Στην τελετή βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου, το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών/Τμήμα Χημείας, για το προϊόν LegumiNutty (ζυμούμενες αλοιφές-spread ρεβιθιού με ορό γάλακτος, πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες). Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο στο Παρίσι. Το 2ο βραβείο κέρδισε η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης/Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων & του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας Γεωτεχνικών Επιστημών/Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, για το προϊόν Chickpeasy (βάση για πίτσα με ρεβίθια, εμπλουτισμένη με πρωτεΐνες, πλούσια σε φυτικές ίνες, χωρίς γλουτένη).

Το 3ο βραβείο απέσπασε η ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων/Τμήμα Χημείας & του Πανεπιστημίου Αιγαίου/Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, για το προϊόν Crispeens (vegan σνακ χωρίς γλουτένη, φτιαγμένο από άγρια βρώσιμα χόρτα).

Το Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης απονεμήθηκε στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών/Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου για το προϊόν Mitos (έτοιμο για ψήσιμο, κατεψυγμένο, υγιεινό σνακ με σταμναγκάθι, ΠΟΠ ξινομυζήθρα Κρήτης και χαρούπι).

Τέλος, το Βραβείο Καλύτερου Πλάνου Μάρκετινγκ & Εμπορίας κατέκτησε η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης/Τμήμα Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν Peelicious (άλειμμα φρούτων, από φλούδες πορτοκαλιού, μήλου και λεμονιού).

Στο πλαίσιο του Εθνικού Διαγωνισμού ECOTROPHELIA και προωθώντας την υγιεινή διατροφή, ο ΣΕΒΤ διοργάνωσε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Καινοτομία & Εκπαίδευση: Εργαλεία για τη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών επιλογών». Τη συζήτηση συντόνισε η Μαίρη Γιαννακούλια, καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και συμμετείχαν η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, και ο Γρηγόρης Αντωνιάδης, αντιπρόεδρος ΣΕΒΤ.