Καινοτόμος μονάδα επεξεργασίας κρέατος με επίκεντρο τους βίσονες

Από τη Φάρμα Ντούμα στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας

Η Φάρμα Ντούμα στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας είναι γνωστή για τη βιολογική εκτροφή ζώων και την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, με ειδίκευση στα ζωικά παράγωγα του βίσονα. Στο αγρόκτημα, συνολικής έκτασης 8.000 στρεμμάτων, φιλοξενούνται βίσονες, μαύροι χοίροι και αίγες, ζώα τα οποία ζουν ελεύθερα και αναπαράγονται στις περιφραγμένες εκτάσεις του κτήματος, οι οποίες είναι πιστοποιημένες βιολογικές.

Πρόσφατα, η οικογένεια Ντούμα αποφάσισε να επενδύσει στην καθετοποίηση της παραγωγής και εξασφάλισε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader, συνολικού προϋπολογισμού 407.918 ευρώ (με 50% ιδία συμμετοχή) για την ίδρυση πρότυπης καινοτομικής μονάδας επεξεργασίας κρέατος.

Η εκπρόσωπος της φάρμας, Βίκυ Ντούμα, μίλησε στην «ΥΧ» για τα νέα επενδυτικά σχέδια της οικογένειας: «Η προσήλωσή μας στην ποιότητα, αλλά και η ανάγκη μας για καινοτομία και εξέλιξη μάς ώθησαν στο να θέλουμε να καθετοποιήσουμε το κτήμα, κάνοντας μια μονάδα παραγωγής, μειώνοντας το οικολογικό αποτύπωμα και εξελίσσοντας τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα με το δικό μας μεράκι στον δικό μας χώρο, στην ορεινή Ελασσόνα. Ακόμη σημαντικότερο είναι βέβαια ότι ο νέος χώρος θα μας δώσει τη δυνατότητα για καινοτόμα προϊόντα, υψηλής γαστριμαργικής αξίας.

Οι εργασίες θα αρχίσουν την άνοιξη, μόλις μας το επιτρέψει ο καιρός, και ελπίζουμε τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουμε δυναμικά στην αγορά. Αν και το κατάστημα που δημιουργήσαμε στη Λάρισα παρέμεινε κλειστό, λόγω πανδημίας, η χρονιά για μας έκλεισε υψηλότερα από την περσινή, αφού τα ποιοτικά μας προϊόντα στα σούπερ μάρκετ παραμένουν σε ζήτηση, ενώ αισιοδοξούμε το 2021 να είναι μία ακόμα πιο δυνατή χρόνια».

Τα προϊόντα της φάρμας

Σύμφωνα με τη Βίκυ Ντούμα, «ο συνδυασμός των ιδιαίτερων φυλών που διαθέτουμε και της ελεύθερης εκτροφής στα πλούσια βοσκοτόπια μας μάς δίνει την καλύτερη πρώτη ύλη και τη δυνατότητα για ένα υπέροχο τελικό προϊόν.

Οι συνταγές μας και τα φρεσκοτριμμένα βιολογικά μπαχαρικά που μας δίνουν ένα νόστιμο, φρέσκο, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν, το οποίο διαθέτουμε σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε διάφορα delicatessen σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Βουλγαρία).

Τα προϊόντα μας είναι το χωριάτικο λουκάνικο του μαύρου χοίρου, το λουκάνικο του βίσονα και το λουκάνικο το mix (συνδυασμός των δύο κρεάτων, ελαφρώς καυτερό), σαλάμι καπνιστό μαύρου χοίρου, σαλάμι mix, (2 κρεάτων) σαλάμι KID βραστό παιδικό μαύρου χοίρου και τέλος τα καπνιστά κρέατα VALONIA, μπούτι και μπριζόλα σε φέτες, αλλά και το ψαρονέφρι».