Τα καιρικά πισωγυρίσματα κρατάνε τις μέλισσες στις κυψέλες

Μέσα από έναν δύσκολο χειμώνα, ο οποίος δεν δείχνει να έχει τελειωμό, οι μελισσοκόμοι προσπαθούν να διαχειριστούν στο μέγιστο τα μελισσοσμήνη, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η χρονιά. Οι οριακές θερμοκρασίες προς τα τέλη Φεβρουαρίου βοήθησαν την ανθοφορία αυτοφυών και καρποφόρων φυτών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προσέλκυση των μελισσών.

Δυστυχώς, οι ελπίδες των μελισσοκόμων για ακόμη μία φορά διαψεύστηκαν από τις χαμηλές θερμοκρασίες που παρουσιάστηκαν την εβδομάδα που διανύουμε, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ανθοφορία των δέντρων. Όπως μας εξηγεί ο Γιώργος Παπιώτης, μελισσοκόμος από τη Λιβαδειά, «η εναλλαγή των θερμοκρασιών επηρεάζει σε σημαντικά μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των μελισσών για την τρέχουσα περίοδο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε πολλά αυτοφυή, όπως είναι ο σφόδελος, το καλογεράκι, οι βρούβες κ.ά. Σημαντική επίσης είναι και η εξέλιξη της ανθοφορίας στην αμυγδαλιά».

Ο κ. Παπιώτης υποστηρίζει ότι για την τρέχουσα περίοδο η γονιμοποίηση των ανθών θα είναι αισθητά μειωμένη σε συνδυασμό με την συλλογή της γύρης λόγω της απουσίας των μελισσών από τις καλλιέργειες. «Υπάρχουν πολλές καλλιέργειες στη χώρα μας και πολλοί μελισσοκόμοι συνεργάζονται με τους παραγωγούς.

Δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν δυσχεραίνουν το πέταγμα των μελισσών, με αποτέλεσμα να μη γίνει σωστά η γονιμοποίηση». Εκείνο όμως που δείχνει να απασχολεί ιδιαίτερα τον ίδιο είναι η διαχείριση του γόνου, «λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά και της ορθής θρέψης από τις μέλισσες».

Κρατάει το ενδιαφέρον το βιολογικό μέλι

Δίνοντας άλλη διάσταση στο θέμα της μελισσοκομίας, ο κ. Παπιώτης εστιάζει στη βιολογική γεωργία. Για τον ίδιο, αποτελεί το βασικό μέλημα του μελισσοκόμου, λόγω της ιδιαιτερότητας του κλάδου. «Διαχειριζόμαστε ένα έντομο με σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα, όμως απέναντί μας βρίσκονται διάφοροι ανεύθυνοι, οι οποίοι μέσα από την αδιαφορία τους στερούν έναν πολύτιμο σύμμαχο όχι μόνο του οικοσυστήματος, αλλά και των καλλιεργειών τους. Για να παράγουμε βιολογικό μέλι, περιοριζόμαστε σε απομακρυσμένες περιοχές, παράγοντας όμως υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν, το οποίο έχει και ζήτηση από την αγορά. Πουλάμε από 7 έως 12 ευρώ το κιλό στη χονδρική και αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για εμάς, που παράλληλα επιβραβεύει την προσπάθειά μας».

Τέλος, ο ίδιος κρίνει ότι στα νέα προγράμματα θα ενισχυθεί η ελληνική μελισσοκομία και ειδικά η βιολογική, όμως θα πρέπει να υπάρχει μία ορθή διαχείριση, ώστε να καλύψει το σύνολο των μελισσοκόμων.

Ταΐζουν με μελισσοτροφές σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα

Για προβλήματα στη μελισσοκομία από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, και ειδικότερα προς τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, έκανε λόγο ο Βασίλης Ντούρος, μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ). «Ο καιρός κράτα τις μέλισσες στις κυψέλες, αναγκάζοντας τους μελισσοκόμους να κάνουν χρήση μελισσοτροφών».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι μελισσοκόμοι, μετά τον φετινό χειμώνα. «Το θετικό στην παρούσα φάση είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό μελισσοκόμων έχουν δυνατά μελίσσια και πιστεύω να διατηρηθούν για το επόμενο διάστημα, ώστε να εισέλθουν ομαλά στη νέα παραγωγική περίοδο».