Η κακή ποιότητα έριξε τις τιμές στα λεμόνια

Μια χρονιά που όλοι περίμεναν ότι το λεμόνι της Κορινθίας θα είχε καλά αποτελέσματα τελικά εξελίσσεται πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες που υπήρχαν.

Ο Κώστας Πάπας, γεωπόνος από το Κιάτο, τονίζει πως «είμαστε αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή. Έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με το νερό άρδευσης, το οποίο, αν και όταν υπάρχει, είναι πανάκριβο. Το λεμόνι δείχνει να έχει μια πτωτική τάση σε ό,τι αφορά τις τιμές του. Στο ξεκίνημα του Ιντερτονάτο η τιμή ήταν 60-70 λεπτά. Φέτος, λόγω της ανομβρίας, είχαμε μία οψιμότητα ενός μήνα. Ακόμα και τώρα υπάρχει πρόβλημα και το λεμόνι παραμένει μικρό», αναφέρει.

Σχετικά με την πορεία του Μαγληνού, ο γεωπόνος δήλωσε: «Υπάρχει κίνδυνος να μείνουν πολλά κτήματα χωρίς να γίνει συγκομιδή, αφού εάν το λεμόνι μείνει μικρό, είναι μη εμπορεύσιμο. Ένα ποσοστό της καλλιέργειας είναι πλημμελώς καλλιεργημένη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα λεμόνια να παραμένουν στα δέντρα. Ξεκινήσαμε να κόβουμε με 43 λεπτά και τώρα κόβουμε με 40».

Με βάση την εμπειρία του, μας λέει πως όσο τα ποιοτικά προϊόντα είναι λίγα, τόσο θα επηρεάζεται και η τιμή. «Η τιμή που κρατάμε είναι γιατί εμείς προσέξαμε λίγο παραπάνω. Άλλες περιοχές, όπως το Ξυλόκαστρο, έχουν πέσει στα 35 λεπτά και υπάρχουν διαφορές και στην ποιότητα».

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, τόνισε πως φέτος δεν έγιναν πολλές, αλλά το γεγονός αυτό έμεινε ανεκμετάλλευτο από τους παραγωγούς, ενώ ένα ακόμη ζήτημα, που κατά τον ίδιο επηρεάζει έτι περαιτέρω τις τιμές, είναι «οι ανεξάρτητοι παραγωγοί που δεν λειτουργούν συνεταιριστικά ώστε να έχουμε τις απαιτούμενες ποσότητες για διαπραγμάτευση».