Καλαμπάκα: Ανοιχτό ξανά για το κοινό το σπήλαιο της Θεόπετρας

Πόλος έλξης, μετά από εννέα χρόνια που παρέμενε κλειστό
20/04/2025
3' διάβασμα
kalabaka-anoichto-xana-gia-to-koino-to-spilaio-tis-theopetras-351234

Για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2016, όταν και είχε ανασταλεί η λειτουργία του για λόγους ασφαλείας και εργασιών αποκατάστασης, το Σπήλαιο της Θεόπετρας άνοιξε ξανά τις πύλες του. Ο διάσημος αρχαιολογικός χώρος της Καλαμπάκας έχει ξεκινήσει να δέχεται επισκέπτες εδώ και λίγες μέρες, μετά την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης και ήδη αρκετές σχολικές μονάδες, αλλά και Έλληνες και ξένοι τουρίστες έχουν προλάβει να περιηγηθούν σε αυτόν.

Το σπήλαιο είναι ένας τεράστιος θάλαμος στους πρόποδες ενός ασβεστολιθικού βράχου, ψηλά πάνω στον λόφο που ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα. Είναι το πρώτο ανασκαφικό σπήλαιο της Θεσσαλίας, ενώ τα ευρήματά του αρχίζουν στη Μέση της Παλαιολιθικής εποχής (50.000 π.Χ.) και διαρκούν μέχρι το τέλος της Νεολιθικής περιόδου (4.000 π.Χ.), χωρίς χρονικά κενά.

Ένα ζωντανό «σταυροδρόμι» της Προϊστορίας

Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σπήλαια στην Ελλάδα στο οποίο ξεδιπλώνεται η Προϊστορία του ελλαδικού χώρου, με μεγάλο εύρος επιχώσεων που καλύπτουν μια περίοδο πολύ καθοριστική για την εξέλιξη του ανθρώπου: Τη μετάβασή του από τον Νεάντερταλ στον Χόμο Σάπιενς. Πολύ σημαντικά είναι, επίσης, τα ανθρωπολογικά κατάλοιπα, με τα ανθρώπινα αποτυπώματα να αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα των ανασκαφών στο σπήλαιο, ως ζωντανή μαρτυρία της κατοίκησής του σε μακρινές εποχές, καθώς και τα σκελετικά κατάλοιπα ζώων, που ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή.

Συνοπτικά, το σπήλαιο θεωρείται ίσως το μοναδικό που περιέχει, μέσα σε έναν ενιαίο χώρο, στοιχεία δύο πολύ σημαντικών πολιτιστικών μεταβάσεων: Της αντικατάστασης των Νεάντερταλ από τους σύγχρονους ανθρώπους και, στη συνέχεια, της μετάβασης από την τροφοσυλλογή και το κυνήγι στη γεωργία, δηλαδή τη μετάβαση από τον τρόπο ζωής που χαρακτήριζε την παλαιολιθική και μεσολιθική περίοδο, στη νεολιθική εποχή.

Δ. Κουρέτας: «Τέτοια μέρη στην Ευρώπη είναι ελάχιστα»

Την επανέναρξη λειτουργίας του σπηλαίου επιθεώρησαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, και ο δήμαρχος Μετεώρων, Λευτέρης Αβραμόπουλος. Από τη μεριά της, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, ως αρμόδια υπηρεσιακή μονάδα του υπουργείου Πολιτισμού, ευχαρίστησε όλους όσοι ενεπλάκησαν στο σύνθετο έργο της αποκατάστασης της λειτουργίας του σπηλαίου.

Ο περιφερειάρχης, κ. Κουρέτας, δήλωσε χαρούμενος για το «σημαντικό γεγονός» της επανέναρξης της λειτουργίας του σπηλαίου και τόνισε ότι «θα πρέπει να φροντίσουμε όλοι να το αναδείξουμε, για να έχει επισκεψιμότητα». Μάλιστα, είπε πως έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας «τα σχολεία, τουλάχιστον τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, να είναι υποχρεωτικό να το επισκέπτονται, διότι τέτοια μέρη στην Ευρώπη είναι ελάχιστα. Το σπήλαιο μπορεί να αποτελέσει πολύ μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο για όλη την περιοχή. Υπάρχει η σκέψη να φέρουμε σημαντικούς δημοσιογράφους από διάφορα σημεία του κόσμου, προκειμένου να γίνει η καλύτερη ανάδειξη του χώρου».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: