Καλαμπόκι: 8 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις υψηλές θερμοκρασίες

Καλαμπόκι: 8 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις υψηλές θερμοκρασίες

Η πίεση που ασκεί η θερμοκρασία στο φυτό καθορίζει τους ρυθμούς ανάπτυξής του. Αν και η περίοδος της γονιμοποίησης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, οι καλοκαιρινές υψηλές θερμοκρασίες και η επάρκεια νερού παίζουν καταλυτικό ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια της βλαστικής του εξέλιξης.

Το πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα των ΗΠΑ δημοσίευσε πρόσφατα οκτώ οδηγίες προς τους καλλιεργητές αραβοσίτου, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών.

  1. Παρακολούθηση και εξασφάλιση μιας ελάχιστης συνεχούς υγρασίας εδάφους.
  2. Εάν τις πρωινές ώρες της ημέρας, το έδαφος είναι σχετικά υγρό και το φύλλωμα «κατσαρώνει», το φυτό έχει υποστεί μεγάλη θερμική καταπόνηση.
  3. ·Η άρδευση με ποσότητες που αντιστοιχούν σε μισό έως ένα εκατοστό όγκου νερού, ισχυροποιούν το φυτό να αντεπεξέλθει την μεγάλη καταπόνηση.
  4. Όταν χρησιμοποιείται σύστημα με σταγόνες, το έδαφος παραμένει πιο ψυχρό, και το φυτό προστατεύεται ή αναπτύσσεται με μικρότερες ποσότητες νερού.
  5. Η πρακτική του επιφανειακού ποτίσματος, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, ενισχύει το ριζικό σύστημα του φυτού κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του.
  6. Τα πιο αμμώδη εδάφη απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή, ώστε να διατηρείται ένας ελάχιστος βαθμός υγρασίας.
  7. Εμπειρική έρευνα έχει καταδείξει ότι τα εδάφη που έχουν υποστεί λιγότερη άροση επηρεάζονται από την θερμοκρασία πολύ λιγότερο και υποστηρίζουν υγιή φυτά.
  8. Τα φυτά που καλλιεργούνται σε πιο γόνιμα εδάφη ανταποκρίνονται πολύ περισσότερο στην πίεση που ασκεί η έλλειψη νερού ή οι αυξημένες θερμοκρασίες.