Καλαμπόκι: Το διαθέσιμο νερό θα κρίνει το τελικό πρόσημο για τον «Αλωνάρη»

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των αποθεμάτων, ώστε να μη μείνουν ακάλυπτες οι καλλιέργειες
03/07/2024
3' διάβασμα
kalaboki-to-diathesimo-nero-tha-krinei-to-teliko-prosimo-gia-ton-alonari-325068

Με το βλέμμα στραμμένο στα φράγματα και τις γεωτρήσεις βρίσκονται οι παραγωγοί των αροτραίων καλλιεργειών σε πολλές περιοχές της χώρας. Παρακολουθώντας τη στάθμη του νερού, οι τελευταίοι τη βλέπουν να μειώνεται δραματικά μέρα με τη μέρα. Αυτή η παράμετρος έχει μεγάλη σημασία για το καλαμπόκι, το οποίο αποτελεί μία από τις υδροβόρες καλλιέργειες, με υψηλές απαιτήσεις σε νερό, πόσω μάλλον κατά την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο πριν και μετά την ανθοφορία.

Τις αυξημένες ανάγκες νερού στις καλλιέργειες του καλαμποκιού –με κατεύθυνση στην ενσίρωση– επιβεβαιώνει ο Βασίλης Παναγιώτου, παραγωγός ενσιρώματος από την Αλίαρτο Βοιωτίας. Όπως υποστηρίζει, οι ποσότητες του νερού δεν επαρκούν για τις υφιστάμενες καλλιέργειες της περιοχής και το επόμενο διάστημα οι ανάγκες θα ενταθούν ακόμη περισσότερο.

«Το καλαμπόκι που καλλιεργώ σε εκατοντάδες στρέμματα αποτελεί για εμένα τη βασική παραγωγή, με την οποία, μαζί με τη μηδική, προσπαθώ να καλύψω τις ανάγκες των κτηνοτρόφων που συνεργάζομαι. Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν σημαντικές απαιτήσεις στην καλλιέργεια του καλαμποκιού και η έλλειψη του νερού αρχίζει να γίνεται εμφανής τις τελευταίες ημέρες», επισημαίνει εμφανώς προβληματισμένος.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η καλλιέργεια στην Ελάτεια

Προβλήματα με την έλλειψη νερού αντιμετωπίζει στην περιοχή του και ο Ντίνος Πόρρος, παραγωγός καλαμποκιού από την Ελάτεια Λοκρίδας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η καλλιέργεια έχει οδηγηθεί σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με την εμφάνιση του σπάδικα στο στέλεχος του καλαμποκιού, «πράγμα που σημαίνει ότι οι ανάγκες του φυτού αρχίζουν να μεγαλώνουν και εμείς δυσκολευόμαστε να τις καλύψουμε στο 100%».

Και συνεχίζει: «Η καλλιέργεια του φυτού στην περιοχή μας δείχνει να είναι πρώιμη. Ως εκ τούτου, ενόψει του Ιουλίου, που τον έχουμε μπροστά μας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διαχείριση του νερού, ώστε να μην αφήσουμε την καλλιέργεια ακάλυπτη από το νερό».

Προσβολές από την πυραλίδα και αρδευτική ανεπάρκεια

Για μία δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια του καλαμποκιού στη Θεσσαλιώτιδα κάνει λόγο ο Χρήστος Πετρόπουλος, παραγωγός από τον Θαυμακό Δομοκού. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ευρύτερη περιοχή του θεσσαλικού κάμπου παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στη διαχείριση του νερού και ο κίνδυνος ελλείψεων ενόψει του επόμενου διαστήματος είναι μεγάλος.

«Η καλλιέργεια του καλαμποκιού έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και η αρδευτική ανεπάρκεια αρχίζει να γίνεται εμφανής το τελευταίο διάστημα. Το γεγονός αυτό μάς ανησυχεί ιδιαίτερα εξαιτίας της κρίσιμης περιόδου που διανύει το φυτό και θα πρέπει να διαχειριστούμε αναλόγως τις καλλιέργειές μας», σημειώνει.

Παρακολουθώντας την πορεία των καλλιεργειών στον τομέα της φυτοπροστασίας, ο κ. Πετρόπουλος αναφέρεται και στην παρουσία της πυραλίδας, που άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στα φυτά του καλαμποκιού και «οι παραγωγοί θα πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να προστατευτούν από αυτό το έντομο».