Καλαμπόκι: Στο φουλ οι μηχανές – Καλές αποδόσεις, αλλά καθηλωμένες στα περσινά επίπεδα οι τιμές

Με κατά γενική ομολογία λιγότερα στρέμματα από πέρσι σε όλες σχεδόν τις περιοχές της καλλιέργειας καλαμποκιού, οι παραγωγοί ξεκίνησαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τις κοπές. Τα πρώτα δείγματα προδιαγράφουν μια καλή χρονιά από άποψη αποδόσεων, αν και κατά τόπους μειωμένων κατά τι σε σύγκριση με πέρσι, λόγω των καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν κατά την καλλιεργητική περίοδο.

Για άλλη μια σεζόν, είναι ολοφάνερος ο προβληματισμός για τις τιμές που δίνουν οι έμποροι, οι οποίες φαίνεται να επαναλαμβάνονται, με κατώφλι τα 15-17 λεπτά στο ξεκίνημα

Για άλλη μια σεζόν, όμως, είναι ολοφάνερος ο προβληματισμός για τις τιμές που δίνουν οι έμποροι, οι οποίες φαίνεται να επαναλαμβάνονται, με κατώφλι τα 15-17 λεπτά στο ξεκίνημα για τη Θεσσαλία και τη Β. Ελλάδα, ενώ στα 18-19 λεπτά αγοράζουν οι έμποροι στην Ηλεία. Πιο συγκεκριμένα, στη Δράμα, η Diabrotica και οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο που άρχισαν να φυτρώνουν τα φυτά επηρέασαν έως έναν βαθμό τις αποδόσεις σε ορισμένα χωράφια, κάτι που, όμως, μένει να φανεί μέσα στις επόμενες μέρες τι έκταση θα έχει, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Κιουρκτσή, παραγωγό από την Προσοτσάνη. Χαρακτηριστικά, όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στην «ΥΧ», «στο πρώτο κομμάτι που μπήκα, είδα μειωμένη απόδοση στα 1.160 κιλά το στρέμμα έναντι 1.530 κιλών πέρσι».

Οι τιμές ξεκίνησαν από τα 17 λεπτά για τις πρώτες κοπές, πριν από 15 μέρες περίπου, για να πέσουν σταδιακά στα 15 λεπτά. «Στην περιοχή μας, το κόστος καλλιέργειας ανέρχεται σε 160 ευρώ το στρέμμα. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι για να βγάλουμε τα έξοδά μας, πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 1.200 κιλά το στρέμμα», σημείωσε ο κ. Κουρκτσής, ο οποίος είδε φέτος στην περιοχή του να κερδίζει έδαφος ο ηλίανθος και το μαλακό σιτάρι σε βάρος του καλαμποκιού.

«Χωρίς σημαντικά προβλήματα κατά την καλλιεργητική περίοδο και με καλές αποδόσεις ξεκίνησαν τις προηγούμενες μέρες οι κοπές σε χωράφια με χαμηλές υγρασίες», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας. Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις τιμές που διαμορφώνονται και φέτος στα 15-16 λεπτά, όπως μας είπε, κάτω από την πίεση των εισαγωγών από τη Βουλγαρία, οι οποίες φτάνουν ετοιμοπαράδοτες στα 14,5-15 λεπτά το κιλό.

Θεσσαλία: Καλή παραγωγή με επιμέρους παραφωνίες

Ξεκίνησαν ήδη οι κοπές στις μικρότερου κύκλου παραγωγής φυτεύσεις στην Καρδίτσα, ενώ τις επόμενες μέρες θα μπουν και εκείνες με τον μεγαλύτερο κύκλο και μεγαλύτερες αποδόσεις. Όπως μας είπε ο παραγωγός, Κωνσταντίνος Θωμόπουλος, οι πλημμύρες προκάλεσαν κάποιες ζημιές, περιορισμένης, όμως, έκτασης.

«Ολική καταστροφή δεν πάθαμε. Λίγοι παραγωγοί, που έσπειραν πιο όψιμα και οι βροχές και το χαλάζι βρήκαν τα φυτά μικρά, αντιμετώπισαν πρόβλημα. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, η καλλιέργεια είναι καλή και η ποιότητα άριστη.

Οι αποδόσεις κινούνται πάνω από τα 1.000 κιλά ανά στρέμμα, αλλά τις επόμενες μέρες, μπαίνοντας και στις μεγάλου κύκλου παραγωγής φυτεύσεις που, εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις, θα έχουμε σαφή εικόνα», ανέφερε. Η τιμή αγοράς από τους εμπόρους φέτος είναι 16 λεπτά το κιλό, αλλά, όπως σχολίασε ο κ. Θωμόπουλος, «το καλαμπόκι έχει πολλά έξοδα. Ανταγωνίζεται το βαμβάκι. Με κόστος κάτω από 120 ευρώ το στρέμμα δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλεις αποδόσεις. Με 1.000 κιλά θα έχουμε 40 ευρώ κέρδος. Στα μέρη μας, ο μέγιστος μέσος όρος απόδοσης είναι τα 1.050-1.100 κιλά το στρέμμα, καθώς κάποιοι μπορεί να έχουν 700 κιλά, κάποιοι άλλοι 1.600 κιλά, ανάλογα με το μικροκλίμα, την καλλιεργητική φροντίδα που εφάρμοσαν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν παραγωγοί, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τη σωστή φροντίδα για να φτάσουν τα φυτά στη μέγιστη απόδοσή τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, και στην Καρδίτσα τα στρέμματα που διέθεσαν φέτος οι παραγωγοί στο καλαμπόκι ήταν λιγότερα εξαιτίας της μη ικανοποιητικής τιμής.

Από το Φανάρι του Νομού Καρδίτσας, ο παραγωγός Κωνσταντίνος Πάντος έκανε λόγο για απώλειες της τάξης του 20%-30% εξαιτίας της χαλαζόπτωσης του Ιουνίου. «Με παρεμβάσεις καταφέραμε να σώσουμε το 70%-80% της καλλιέργειας, αλλά σε κάθε περίπτωση οι αποδόσεις είναι μειωμένες. Εάν πέρσι είχαμε 1.500 κιλά το στρέμμα, φέτος κινούμαστε σημαντικά χαμηλότερα. Αυτά τα χωράφια χρειάστηκαν κάποιο διάστημα ανάρρωσης και πήγαν πιο πίσω, έτσι θα μπούμε αρχές Οκτώβρη».

Στα 19 λεπτά η τιμή στην Ηλεία

Ο κάμπος των Λεχαινών στην Ηλεία ήταν από τις πρώτες περιοχές της χώρας όπου ξεκίνησε η συλλογή καλαμποκιού. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λεχαινών «Ένωση», Παναγιώτη Κοτσέτα, «ο συνεταιρισμός μπαίνει δυναμικά στον τομέα της εμπορίας του καλαμποκιού προς όφελος των μελών του, αλλά και των αγροτών γενικότερα. Για την τρέχουσα περίοδο, ξεκινάμε με 19 λεπτά το κιλό, αλλά επιδιώκουμε κάτι καλύτερο για τους παραγωγούς». Ο παραγωγός Θοδωρής Κλωνάρης, από τον Πύργο Ηλείας, περιέγραψε την εικόνα ως καλή σε γενικές γραμμές, με αποδόσεις της τάξης των 1.400-1.500 κιλών/στρέμμα.