Καλαμπόκι: Κόστος παραγωγής και εισαγωγές έκοψαν στρέμματα

Ομαλά εξελίσσεται η καλλιέργεια, «παίζει» δυνατά το βαμβάκι για εναλλακτική

Η καλλιέργεια του αραβοσίτου ανά τη χώρα εξελίσσεται ομαλά, με σαφή πάντως τάση για μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Αν και ακόμα δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για την έκταση της απώλειας των στρεμμάτων σε σχέση με πέρσι, είναι γεγονός ότι οι χρόνιες παθογένειες της καλλιέργειας, σε συνδυασμό με την πίεση που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι, οδήγησαν τους παραγωγούς να στραφούν σε άλλες λύσεις με κύρια εναλλακτική το βαμβάκι.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή του ενσιρώματος, ενώ το κτηνοτροφικό καλαμπόκι θα ξεκινήσει να συγκομίζεται αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου.

Άφησαν το καλαμπόκι για να βάλουν βαμβάκι

Ομαλή χαρακτήρισε την εξέλιξη της καλλιέργειας στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συνεταιρισμού Καρδίτσας, Βασίλης Στρατίκης: «Η παραγωγή μέχρι στιγμής πάει καλά. Περιμένουμε τη συγκομιδή στα μέσα Σεπτεμβρίου. Πέρσι οι αποδόσεις κινήθηκαν μεσοσταθμικά στα 1.400 κιλά/στρέμμα και φέτος ίσως να ξεπεράσουμε αυτό το νούμερο. Εδώ στην ευρύτερη περιοχή καλλιεργούνται 30.000 στρέμματα, ωστόσο υπάρχει ανισότητα στο καλλιεργητικό κόστος.

Κάποιοι, για παράδειγμα, που παίρνουν νερό από τη λίμνη Πλαστήρα μπορεί να καλλιεργούν με κόστος άρδευσης ακόμα και 8 ευρώ το στρέμμα, για άλλους όμως που έχουν γεωτρήσεις, το κόστος μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 50-60 ευρώ/στρέμμα». Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχει μια μικρή μείωση στα στρέμματα. Αναφορικά με την εξέλιξη της αγοράς τα τελευταία χρόνια, μας είπε: «Πέρυσι, το καλαμπόκι έφυγε σε μια τιμή στα 17 λεπτά. Εμείς ως συνεταιρισμός δώσαμε 18 λεπτά στους παραγωγούς. Ωστόσο στα σιλό μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 800 τόνοι από την περσινή χρονιά, κάτι που δείχνει τη μειωμένη ζήτηση για εγχώριο προϊόν. Αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν φέτος στο βαμβάκι».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος: «Οι παραγωγοί μας που πέρσι είχαν βάλει καλαμπόκι φέτος προτίμησαν κατά μεγάλο ποσοστό άλλες καλλιέργειες, όπως βαμβάκι και κηπευτικά. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα υψηλά κοστολόγια, αλλά και το γεγονός ότι προτιμάται το φθηνό καλαμπόκι από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα με την εν λόγω καλλιέργεια. Καλό θα ήταν το κράτος να σκεφτεί κάποιον τρόπο να διαφυλάξει το ελληνικό καλαμπόκι. Ακόμα και αν αρθούν ορισμένα οικονομικά βάρη, οι παραγωγοί θα προτιμούν το εισαγόμενο καλαμπόκι, όσο αυτό κοστίζει 15 λεπτά. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να δίνονται κίνητρα, ώστε να αγοράζεται πρώτα το ελληνικό κατά προτεραιότητα. Ας σκεφτούν οι κυβερνώντες με ποιον τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό».

Για ικανοποιητική εξέλιξη της καλλιέργειας έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο καλλιεργητής και κτηνοτρόφος από τις Σέρρες Γιάννης Τσιτσιλίδης: «Εδώ ευτυχώς δεν είχαμε προβλήματα από τον καιρό, ούτε βροχές ούτε χαλάζια, οπότε πιστεύω ότι αν όλα εξελιχθούν ως έχουν θα είμαστε μέσα στο εύρος των 1.200-1.600 κιλών, των περσινών δηλαδή αποδόσεων.

Εκτιμώ ότι θα μπούμε στην κύρια φάση της συγκομιδής γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου. Τώρα τελειώνουμε με το ενσίρωμα». Ο ίδιος έδειξε απαισιόδοξος με την εξέλιξη του προϊόντος στην αγορά: «Εκτιμώ ότι μια τιμή πώλησης μπορεί να ξεκινήσει από τα 15 λεπτά, ενώ πολύ δύσκολα ίσως φτάσει και τα 17 λεπτά. Εγώ αγοράζω από έμπορο 18,5 λεπτά για τα σιτηρέσια των ζώων μου».

Όπως τονίζει κ. Τσιτσιλίδης, όσοι αντλούν νερό από γεώτρηση έχουν να κάνουν με κόστος παραγωγής που εκτινάσσεται: «Μιλάμε σίγουρα για 50 ευρώ/στρέμμα και μέσα εκεί δεν υπολογίζουμε την αποπληρωμή μιας καινούργιας γεώτρησης που μπορεί να προσθέσει άλλα τόσα.

Προσωπικά, αντλώ νερό από δύο γεωτρήσεις από τα 170 και από τα 120 μέτρα. Ευτυχώς που φέτος γλυτώσαμε 2-3 ποτίσματα από τις βροχές».

Συγκράτηση αποδόσεων σε Τρίκαλα και Ηλεία

Την εκτίμησή του για μειωμένες αποδόσεις φέτος μας έδωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας: «Υπήρξαν κάποιες υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες φαίνεται ότι θα επηρεάσουν τα φυτά. Παρά το γεγονός ότι μέσα στο καλοκαίρι έβρεξε και έκανε καλό στα καλαμπόκια, κάτι συνεχόμενα 39άρια και 40άρια πιθανόν να επηρεάσουν τις φετινές αποδόσεις».

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Καλλιμώρος πρόεδρος της ΕΑΣ Πύργου – Ηλείας μας είπε ότι οι εκτάσεις στην περιοχή έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, ενώ αρκετός κόσμος έχει στραφεί στην καλλιέργεια φιστικιάς. Ο ίδιος εκτίμησε ότι δύσκολα οι αποδόσεις θα φτάσουν τα περσινά επίπεδα (1.200 κιλά/στρέμμα μεσοσταθμικά).

Στο φουλ οι κοπές στο ενσίρωμα

Καλή χαρακτήρισε τη συγκομιδή στο ενσίρωμα ο Γιάννης Τσιτσιλίδης: «Εκτιμώ ότι κινούμαστε στους 5,5-6,5 τόνους στο ενσίρωμα. Η τιμή βρίσκεται στα 3,7-4 λεπτά/κιλό. Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή στις Σέρρες». Παραπλήσια εικόνα μας έδωσε και ο κ. Λιούτας από τα Τρίκαλα: «Είμαστε στα 3,7-3,8 λεπτά/κιλό με αποδόσεις 6-7 τόνους/στρέμμα». Ο ίδιος συμφώνησε ότι όσο η κατάσταση στην αιγοπροβατοτροφία είναι η υφιστάμενη, τόσο η τιμή του ενσιρώματος όσο και του κτηνοτροφικού καλαμποκιού θα επηρεάζεται αρνητικά, με το μείζον πρόβλημα, τις εισαγωγές καλαμποκιού από τη Βουλγαρία, να παραμένει.