Αυτό το άρθρο είναι 11 μηνών

Καλές οι αποδόσεις της ανοιξιάτικης πατάτας, µειωµένες οι φυτεύσεις στην καλοκαιρινή

02.08.2023
6' διάβασμα
kales-oi-apodoseis-tis-anoixiatikis-patatas-µeioµenes-oi-fytefseis-stin-kalokairini-268087

Η εναλλαγή των εικόνων της καλλιεργητικής δραστηριότητας χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο την πατάτα σε όλη τη χώρα. Από τη μία πλευρά, ολοκληρώνεται η συλλογή για την Κεντρική και Νότια Ελλάδα και, από την άλλη, γίνεται παράλληλη φύτευση για συλλογή τον Δεκέμβριο.

Από το κάδρο, φυσικά, δεν λείπει η ανάπτυξη των φυτών σε φυτεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν ακόμη και στις αρχές καλοκαιριού σε βορειότερες περιοχές της χώρας, με σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξή τους. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, αυτές δείχνουν να κινούνται σε μέτρια επίπεδα, κάτι που επηρεάζει και το ενδιαφέρον των παραγωγών για τις καλοκαιρινές φυτεύσεις.

Ο Γιώργος Μπεκρής, παραγωγός πατάτας από τη Θήβα, κάνει λόγο για καλή παραγωγή, η οποία κυμαίνεται στους 3,5 τόνους περίπου το στρέμμα. Στον μικρό απολογισμό του για την πρώτη φάση της καλλιεργητικής περιόδου, κάνει λόγο για μία δύσκολη περίοδο και αναφέρει ότι οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή. «Οι αποδόσεις θα μπορούσαν να ήταν μεγαλύτερες και για τον λόγο αυτόν ήμασταν ιδιαίτερα συγκρατημένοι, όμως το αποτέλεσμα για εμάς ήταν θετικό». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι αυτές κυμαίνονται στα 50 λεπτά το κιλό για την τρέχουσα περίοδο «και θα εξαρτηθούν από τις παραγόμενες ποσότητες, αλλά και την εισαγωγή από άλλες χώρες».

Στο ερώτημά μας αν υπάρχει ενδιαφέρον για τη φύτευση της πατάτας από παραγωγούς στην περιοχή της Θήβας, ο ίδιος έδειξε προβληματισμένος, λέγοντας ότι «στη Βοιωτία, η πατάτα αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες μία από τις κύριες παραγωγές. Η συνεχής καλλιέργεια με αυτό το είδος έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος, όπως επίσης και την έλλειψη εργατών, προβληματίζει σημαντικά τους παραγωγούς στον καλλιεργητικό τους προγραμματισμό».

Οι εισαγωγές από την Αίγυπτο πιέζουν τις τιμές

Για μειωμένες τιμές από την έναρξη της συλλογής της πατάτας στην περιοχή της Θήβας κάνει λόγο ο παραγωγός Άρης Αϋφαντής, ο οποίος υποστηρίζει ότι «το προϊόν ξεκίνησε από τα 60 λεπτά το κιλό και αυτή την περίοδο κυμαίνεται στα 50 λεπτά/κιλό. Οι πιέσεις που δεχόμαστε από τις εισαγόμενες αιγυπτιακές πατάτες επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγή μας».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο, και ειδικότερα στο θέμα των φυτεύσεων, είπε ότι ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων θα εξαρτηθεί από το ενεργειακό κόστος. «Οι αυξημένες ανάγκες άρδευσης αυτή την περίοδο αυξάνουν το κόστος παραγωγής. Η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί στον τομέα ενέργειας για το επόμενο διάστημα είναι άγνωστη σε εμάς και για τον λόγο αυτόν προβληματιζόμαστε για τις εκτάσεις που θα φυτεύσουμε».

Καλή η παραγωγή στη Νάξο, μειωμένα τα στρέμματα για τον χειμώνα

Ικανοποιημένος για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο δείχνει να είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης. Μας ενημερώνει ότι η παραγωγή του νησιού από τους 2.200 τόνους στην περσινή περίοδο φέτος έφτασε τους 3.000 τόνους. «Από τα 1.100 κιλά το στρέμμα που βγάζαμε μεσοσταθμικά άλλες χρονιές, φέτος φτάσαμε τα 1.700 κιλά το στρέμμα», λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Οι τιμές για τον παραγωγό ήταν και αυτές ανεβασμένες κατά 10 με 15 λεπτά περίπου ανάλογα με την ποιότητα. Από τα 42 λεπτά την περσινή περίοδο μεσοσταθμικά φέτος ο παραγωγός πήρε από 50 έως 52 λεπτά».

Επίσης, μας ενημερώνει ότι από τις ποσότητες αυτές οι περίπου 100 τόνοι προορίζονται για σποροπαραγωγή και επαναφύτευση. Εκείνο, όμως, που τον προβληματίζει ιδιαίτερα είναι το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης του νερού στο νησί και οι θερμοκρασίες, που επηρεάζουν σημαντικά την καλλιέργεια της πατάτας. «Ελάχιστοι παραγωγοί του νησιού μας θα φυτέψουν καλοκαιρινή πατάτα, λόγω των μειωμένων αποθεμάτων νερού που έχουμε. Η κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει μια έλλειψη του προϊόντος που παράγουμε κατά την περίοδο του χειμώνα».

Μικρές οι προσδοκίες από τις αποδόσεις των καλλιεργειών στο Νευροκόπι

Για τις 20 Σεπτεμβρίου προσδιορίζει την ημερομηνία συλλογής της πατάτας στην περιοχή του Νευροκοπίου ο Απόστολος Βέσμελης, αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Δράμας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις φυτεύσεις υπήρξαν σημαντικά προβλήματα, που επηρέασαν σημαντικά τα φυτά στο αρχικό στάδιο ανάπτυξής τους.

«Μετά από αυτήν τη δύσκολη περίοδο, πέσαμε πάνω στον καύσωνα, που η παραγωγή μας είναι στο πιο ευαίσθητο στάδιο. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν βλέπω σημαντικές αποδόσεις για την τρέχουσα περίοδο», αναφέρει με προβληματισμό.

Δηλώνει επίσης ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στην Ομάδα τους για την καλλιέργεια της πατάτας, δείχνει να παρουσιάζει μία μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις κατά 15%. «Αν συνυπολογίσουμε και μία μείωση της παραγωγής πάνω από το 25%, η αφετηρία από την οποία θα ξεκινήσουμε θα είναι δυσκολότερη, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο», επισημαίνει. Τέλος, στα θετικά της παραγωγής καταγράφει την κάλυψη των αναγκών της καλλιέργειας στο θέμα του νερού, «καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, χωρίς κανένα πρόβλημα».