Καλές οι τιμές και η παραγωγή για λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι, μειωμένες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι φυτεύσεις λάχανου και κουνουπιδιού, οι οποίες αποτελούν και τις τελευταίες της καλλιεργητικής περιόδου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι φυτεύσεις του μπρόκολου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς για την επόμενη περίοδο.

Ήδη, η συλλογή των καλοκαιρινών φυτεύσεων εξελίσσεται ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στο σύνολο των καλλιεργειών της χώρας. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες δυσλειτουργίες, όπως αυτές στην περιοχή των Ψαχνών, που αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές περιοχές για την παραγωγή των ειδών που προαναφέρθηκαν. Οι δυσλειτουργίες αυτές δείχνουν να επηρεάζουν την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καλοκαιρινών και φθινοπωρινών φυτειών θα συλλεχθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Τότε θα υπάρχει σαφής εικόνα για τις ανάγκες και τις δυνατότητες της αγοράς, καθώς μεσολαβούν και οι γιορτές των Χριστουγέννων.

Πανδημία και υποτονικός τουρισμός επηρέασαν τις φυτεύσεις

Περιγράφοντας την κατάσταση των ειδών «μπράσικα», όπως τα αποκαλεί ο Βαγγέλης Πελεκάνος, γεωπόνος και υπεύθυνος μάρκετινγκ της Syngenta, επισημαίνει ότι «η μέχρι τώρα κατάσταση στον χώρο των υπαίθριων κηπευτικών, και ειδικά σε λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι, δείχνει ότι έχουμε μειωμένες καλλιέργειες.

Τόσο η πανδημία όσο και η υποτονική τουριστική περίοδος που διανύσαμε όλο αυτό το διάστημα επηρέασαν σημαντικά τον προγραμματισμό των φυτεύσεων. Στο λάχανο και στο κουνουπίδι, οι φυτεύσεις ολοκληρώθηκαν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και υπολογίζω ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα έχει συλλεχθεί το 60% της παραγωγής». Εστιάζοντας στο μπρόκολο, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες φυτεύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, «σταδιακά και σχεδόν κάθε μήνα γίνονται φυτεύσεις στο μπρόκολο, οι οποίες συλλέγονται σε 60-120 μέρες, ανάλογα με τις θερμοκρασίες, αλλά και το υβρίδιο που χρησιμοποιείται. Υπολογίζουμε ότι το στρέμμα χρειάζονται 3.500 φυτά περίπου και μπορούν να αποδώσουν μέχρι και 1,5 τόνο το στρέμμα».

Για καλή εικόνα των υπαίθριων κηπευτικών κάνει λόγο και ο Λάζαρος Σαρβάνης, παραγωγός από τα Άθυρα Πέλλας, υποστηρίζοντας και ο ίδιος τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων λόγω της πανδημίας. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών για την τρέχουσα περίοδο, δηλώνει ότι «η τιμή παραγωγού για το λάχανο κυμαίνεται από 20 έως 22 λεπτά το κιλό, για το κουνουπίδι στα 60 με 70 λεπτά και όσον αφορά το μπρόκολο από τα 90 λεπτά έως το 1 ευρώ». Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των εξαγωγών, τόνισε ότι «το ελληνικό μπρόκολο ποιοτικά είναι ανώτερο σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Αν αυτό το εκμεταλλευτούμε καλύτερα, θα έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε σε πολλές αγορές του εξωτερικού. Η Γερμανία είναι μία καλή αγορά, η οποία καλύπτει τις ανάγκες της από την Ολλανδία. Τα τελευταία χρόνια, καταφέραμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας σε αυτή την αγορά, εστιάζοντας στη συσκευασία και στη συντηρησιμότητα στο ράφι, ουσιαστικά ζητήματα τα οποία στο παρελθόν δεν τα είχαμε λύσει».

Ανεβασμένες οι τιμές παραγωγού

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας ο Νίκος Γκίκας, γεωπόνος της περιοχής, εστιάζει στις καταστροφές του καλοκαιριού, οι οποίες αλλοίωσαν τον παραγωγικό χάρτη της Κεντρικής Εύβοιας. «Είναι γνωστό ότι η Κεντρική Εύβοια αποτελεί έναν από τους βασικούς λαχανόκηπους της Αθήνας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων αποτελείται από λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι όπου από την καλοκαιρινή θεομηνία καταστράφηκε το σύνολο της παραγωγής, όχι μόνο οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά και οι υποδομές που συνοδεύουν αυτές τις καλλιέργειες. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι παραγωγοί κατάφεραν να βρουν το κουράγιο τους και σε ένα ποσοστό να συνεχίσουν τις φυτεύσεις σε χωράφια, τα οποία δεν είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές».

Το θετικό για τον κ. Γκίκα είναι ότι οι τιμές παραγωγού το τελευταίο διάστημα δείχνουν να είναι ανεβασμένες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο που μεσοσταθμικά ήταν κατά 30% χαμηλότερες. «Οι τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο κυμαίνονται για το λάχανο στα 20 λεπτά, το κουνουπίδι ξεπερνά τα 70 λεπτά και η τιμή του μπρόκολου στο 1 ευρώ». Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξέλιξη της παραγωγής για το επόμενο διάστημα, και ειδικότερα στα υπαίθρια κηπευτικά, ο κ. Γκίκας κάνει λόγο για άμεση αποκατάσταση όλων των εκτάσεων που επλήγησαν από τη θεομηνία, καθώς και τη διευθέτηση των επιφανειακών υδάτων, ώστε το επόμενο διάστημα οι αγρότες της περιοχής να μη γίνουν μάρτυρες άλλων καταστροφών και πολύ περισσότερο να μη θρηνήσουν και άλλα θύματα.

Λιγότερα προβλήματα, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Εύβοιας, εντοπίζονται στην περιοχή του Πισσώνα. Ο Παναγιώτης Μπεληγιάννης, παραγωγός υπαίθριων κηπευτικών, κάνει λόγο για μία καλή παραγωγή, αλλά επισημαίνει τον προβληματισμό του για το επόμενο διάστημα από την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά λόγω και της πανδημίας. «Ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής μας φεύγει στη λαχαναγορά και από εκεί στις λαϊκές. Ήδη, αρχίζει να γίνεται αισθητή η μείωση των παραγγελιών και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα».

Δίνοντας μία εικόνα της τιμής των κουνουπιδιών, τα οποία και αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιέργειας, ο κ. Μπεληγιάννης δήλωσε ότι φτάνει τα 70 λεπτά το κιλό. «Δεν ξέρω αν θα διατηρηθεί σε αυτή την τιμή το επόμενο διάστημα ή θα αρχίσει η πτώση της». Αναφερόμενος στην καλλιέργεια, είπε ότι «οι θερμοκρασίες που επικρατούν αυτό το διάστημα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της κεφαλής του μπρόκολου και αν συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν προβλήματα στην ποιότητα του προϊόντος».