Καλή η καρπόδεση για το ρόδι, η αγορά θα κρίνει το αποτέλεσμα

Με τους καλύτερους οιωνούς για μία πετυχημένη παραγωγή στις αρχές του φθινοπώρου συνεχίζεται εδώ και έναν μήνα περίπου η ανθοφορία της ροδιάς. Η περσινή εικόνα που αποκόμισαν οι παραγωγοί ήταν αρνητική και πιστεύουν ότι για τη φετινή χρονιά, αν φυσικά ευνοήσουν και καιρικές συνθήκες, θα είναι καλύτερη. Ευνοϊκή επίσης είναι και η κατάσταση στην αγορά, όπου ο χυμός ροδιού παρουσιάζει ανοδική πορεία.

«Η ανθοφορία είναι ομαλή χωρίς ουσιαστικά προβλήματα και με καλή καρπόδεση. Ο χειμώνας ήταν ήπιος και για τον λόγο αυτόν είχαμε πρωίμιση της ανθοφορίας, η οποία δεν συμβαίνει εύκολα με χαμηλές θερμοκρασίες. Αναμένουμε τις πρώτες κοπές τον Σεπτέμβριο, όπου κόβουμε την ποικιλία Aco και στη συνέχεια θα μπούμε στα Wonderful», τονίζει ο Γρηγόρης Αργυρίου, διευθυντής του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών και την εξέλιξη του προϊόντος στην αγορά, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η ζήτηση του προϊόντος ήταν ιδιαίτερα αυξημένη και η εκτίμησή μας είναι ότι θα εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο. Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού για τη χρονιά που πέρασε ο συνεταιρισμός μας έκανε εκκαθάριση με 50 λεπτά στην Α’ κατηγορία και 20 λεπτά στη Β’».

 

Συλλογικά σχήματα και ορθή διαχείριση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Αχιλλέα Γκούρα, παραγωγού ροδιού από την Αταλάντη. «Η φετινή χρονιά μέχρι και τώρα ευνοεί την καλλιέργειά μας τόσο στην ανθοφορία και στην καρποφορία όσο και στη φυτοπροστασία. Είχαμε πολύ πρώιμη ανθοφορία, η οποία ξεκίνησε αρχές Μαρτίου, ενώ η περσινή άρχισε τον Ιούνιο, για παράδειγμα. Αν ξεπεράσουμε τους 2,5 τόνους το στρέμμα, θα θεωρείται μία καλή χρόνια. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, πέρυσι πουλήσαμε 50 λεπτά την πρώτη κατηγορία, 35 λεπτά τη δεύτερη και αυτά που πήγαν για χυμό 18 λεπτά το κιλό».

Για καλή χρονιά με πλούσια καρποφορία κάνει λόγο και ο Νίκος Θεοδώρου από τη Λαμία. Εκείνο που τον προβληματίζει είναι τα συλλογικά σχήματα με τους συναδέλφους του παραγωγούς ροδιού της περιοχής της Λαμίας. «Υπάρχει αδυναμία στη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών για τη δημιουργία μιας ομάδας στην περιοχή μας. Ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια και απαιτεί άλλου είδους παρεμβάσεις και συνεργασίες».

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η δήλωση του Ανδρέα Αργυρόπουλου, παραγωγού από τον Πύργο Ηλείας. «Ο καιρός ευνοεί την καλλιέργεια, όμως το αποτέλεσμα κρίνεται στην αγορά. Εκεί υπάρχουν οι σημαντικότερες αδυναμίες και θα πρέπει με τη συνδρομή της πολιτείας να βρούμε τις λύσεις, ώστε να βελτιωθεί το εισόδημά μας».