Καλή η παραγωγή της βανίλιας που δυσκολεύεται όμως στις εξαγωγές

Καλή η παραγωγή της βανίλιας που δυσκολεύεται όμως στις εξαγωγές

Τα δέντρα των παραγωγών βανίλιας έχουν φέτος πλούσια καρποφορία, αλλά η ζήτηση του προϊόντος κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Είναι γνωστό ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, η απορρόφηση από την εσωτερική αγορά δεν είναι η επιθυμητή. Ευτυχώς, όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής κατευθύνεται στη Μέση Ανατολή και σε διάφορες άλλες αραβικές χώρες.

Στην τρέχουσα περίοδο, η ζήτηση στις χώρες αυτές είναι λίγο υποτονική, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της χώρας να δέχονται πιέσεις να ρίξουν τις τιμές. Η βανίλια αποτελεί μια εναλλακτική καλλιέργεια, η οποία παρουσιάστηκε τα τελευταία 20 χρόνια. Οι παραγωγοί επενδύουν σε αυτήν, ως συμπληρωματική της ροδακινιάς. Η κύρια ζώνη καλλιέργειας εντοπίζεται στην Ημαθία, στην Πέλλα και στον Τύρναβο.

Καταβάλλονται προσπάθειες να καλλιεργηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως είναι η Χρυσούπολη (από το ΑΣ Νέστος), η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα.

 Στροφή σε νέες ποικιλίες

Παρακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς, ο Χάρης Τσεσμελής, γεωπόνος, φυτωριούχος και παραγωγός βανίλιας, μεταφέρει στην «ΥΧ» την εικόνα που έχει διαμορφώσει. «Η βανίλια έχει προοπτική για τη χώρα μας. Πρέπει να αξιολογήσουμε και να προωθήσουμε νέες κοκκινόσαρκες ποικιλίες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ζήτηση. Εμείς, από την πλευρά μας πειραματιζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και συνεργαζόμαστε με οίκους του εξωτερικού σε θέματα πολλαπλασιαστικού υλικού».
Όπως αναφέρει, όμως, τα εμπόδια είναι πολλά. «Η πολιτεία μάς αφήνει νομικά ακάλυπτους, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μην μας εμπιστεύονται. Υπάρχει εξαγωγική δυνατότητα, μέσα όμως από προϋποθέσεις σοβαρής οργάνωσης, εστιάζοντας στην ποσότητα και την ποιότητα, ώστε να έχουμε καλύτερη διαπραγματευτική ισχύ. Οι τιμές που πούλησα τη φετινή μου παραγωγή κυμάνθηκαν στα 45 λεπτά το κιλό, ίδιες περίπου με πέρυσι».

Τι λέει το εμπόριο

Σύμφωνα με τον Κώστα Μουλίκα, εξαγωγέα φρούτων από την Ημαθία, υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην προώθηση του προϊόντος. «Η φετινή χρονιά παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες σε σχέση με τη ζήτηση. Έχουμε μεγάλη παραγωγή, όμως η ποιότητα της βανίλιας είναι κατώτερη, λόγω του μεγέθους. Θα έπρεπε οι παραγωγοί να κάνουν αραίωση των καρπών στο αρχικό στάδιο. Αποτέλεσμα αυτής της κακής πρακτικής είναι ένα ποσοστό της παραγωγής να μένει αδιάθετο. Από την άλλη πλευρά, οι αραβικές αγορές, στις οποίες εξάγουμε κυρίως την παραγωγή μας, δεν δείχνουν το ενδιαφέρον που έδειχναν τα προηγούμενα χρόνια. Οι τιμές παραγωγού κινούνται στα επίπεδα των 30 λεπτών το κιλό».

Εστιάζοντας στο ζήτημα της ποιότητας ο κ. Μουλίκας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον τρόπο συλλογής και διαχείρισης των καλλιεργειών. «Η εμφάνιση του προϊόντος που εξάγουμε παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική τιμή. Θα πρέπει οι παραγωγοί να προσέχουν ακόμη περισσότερο τις καλλιέργειές τους, ώστε το προϊόν που παράγουν να έχει όλα εκείνα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που να το κάνουν ελκυστικό στον καταναλωτή». 

Μείωσαν τη ζήτηση οι αραβικές χώρες

Προβλήματα στις εξαγωγές βανίλιας εντοπίζει και ο Βένος Σπυριδονίδης, αντιπρόεδρος του ΑΣ «Φρουτοπηγή» από τη Βέροια. «Η φετινή περίοδος είναι δύσκολη για τις εξαγωγές, όπου κατευθύνεται και το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής μας. Οι χώρες που το καταναλώνουν είναι η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Ιράν και μερικές άλλες. Για κάποιους αδιευκρίνιστους λόγους έχουν μειώσει τις εισαγωγές. Προσπαθούμε να ανεβάσουμε την ποιότητά μας με ποικιλίες που να καλύπτουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των Αράβων καταναλωτών. Δίνουμε μεγάλη σημασία στο σχήμα, στο χρώμα (στροφή στις κοκκινόσαρκες ποικιλίες) και στα γευστικά χαρακτηριστικά, όπως είναι τα brix (σάκχαρα των φρούτων) για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι πάντα δύσκολες για εμάς, διότι οι ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία και Ιταλία) έχουν κάνει μεγαλύτερα βήματα προόδου σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να βελτιώσουμε τις συσκευασίες, να προσέξουμε τη συλλογή, τη συντήρηση και να μην κόβουμε κάτω από 11 brix», καταλήγει.

Λίγα λόγια για τη Βανίλια

Οι στρογγυλοί και μεγάλοι καρποί της δαμασκηνιάς ονομάζονται βανίλιες. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι ιαπωνικές ποικιλίες, οι οποίες προσαρμόζονται εύκολα σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Το φυτό έχει απαιτήσεις σε νερό και θέλει περιοχές που να μην πλήττονται από ισχυρούς ανέμους. Προσβάλλεται από ασθένειες όπως η μονίλια, ο εξώασκος, το κορύνεο, το βακτηριακό έλκος. Από τα έντομα, οι βασικοί του εχθροί είναι η καρπόκαψα, η οπλοκάμπη, ο φυλλοδέτης και οι αφίδες.

Συμπληρωματική στο ροδάκινο η καλλιέργεια

Πριν από 25 χρόνια, και με λίγα στρέμματα βανίλιας, ξεκίνησε την παραγωγή του ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, από τη Λυκόγιαννη Βέροιας. «Καταφέραμε να επιμηκύνουμε το χρονικό διάστημα συλλογής του προϊόντος μας από τα τέλη Ιουνίου μέχρι και τον Αύγουστο, καθώς εισάγαμε νέες ποικιλίες. Οι πρώιμες ποικιλίες μας έδωσαν τιμή κοντά στο 1 ευρώ το κιλό. Σήμερα, πουλάμε από 35 έως 60 λεπτά. Η παραγωγή ήταν πολύ καλή, αλλά υπήρχε μεγάλο ποσοστό μικροκαρπίας, το οποίο δεν είναι εμπορεύσιμο. Οι όψιμες παραγωγές μάς έδωσαν μέχρι και 5 τόνους το στρέμμα. Οι παραγωγοί είναι ικανοποιημένοι όταν έχουν μία στρεμματική παραγωγή γύρω στους 4 τόνους. Αν η ποιότητα είναι ικανοποιητική, μπορεί να πουληθεί 40- 50 λεπτά το κιλό και να δώσει ένα καλό εισόδημα».

Την ίδια εικόνα μας μεταφέρει και ο Δημήτρης Καραγιαννίδης, παραγωγός από τον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας. «Προσπαθούμε να παράγουμε καρπό πάνω από 200 γραμμάρια ανά τεμάχιο, διότι έτσι ανεβαίνει και η τιμή του. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει μια ιδιαίτερη τεχνική στο κλάδεμα και το αραίωμα των καρπών.