Καλή σε ποσότητα και ποιότητα η παραγωγή οινοστάφυλων στην Εύβοια

  • Πολύ καλή παραγωγή κρασοστάφυλων προβλέπουν οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί φέτος για την Εύβοια, μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει όλο και περισσότερο στον οινικό χάρτη της χώρας.
  • Οι οινοποιοί στρέφονται όλο και περισσότερο σε γηγενείς ποικιλίες σε συνεργασία με γεωπόνους, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθούν και να δώσουν στην περιοχή συγκεκριμένη οινική ταυτότητα.

Εκτός από τα οινοποιεία, περίπου δέκα που δραστηριοποιούνται στην Εύβοια, υπάρχουν και μικροί αμπελουργοί που παράγουν Ροδίτη και Σαββατιανό. Φέτος, ο συνεταιρισμός Αγχιάλου ξεκινά την τιμή για τον Ροδίτη, ο τρύγος του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει από εβδομάδα, από 32 λεπτά το κιλό, ωστόσο για καλής ποιότητας σταφύλι δίνει από 40 έως και 50 λεπτά, σύμφωνα με πληροφορίες από τους αμπελουργούς. Ο τρύγος του Σαββατιανού εκτιμάται μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής είναι ο πολύ μικρός κλήρος, αμπελάκια 1,5-2 στρεμμάτων, τα οποία καλλιεργούνται από ανθρώπους μεγάλους σε ηλικία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να οργανωθεί η παραγωγή.

Στη Βόρεια Εύβοια, ο τρύγος βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη για τις ποιλικίες Sauvignon Blanc και Ασύρτικο. «Πρόκειται για μια πολύ καλή χρονιά, με καλή ωρίμανση και καλές οξύτητες, που μας έφερε στα κανονικά μας από την άποψη του χρόνου του τρύγου», λέει στην ΥΧ ο ιδιοκτήτης του κτήματος Αβαντίς, Απόστολος Μούντριχας. Όπως εξηγεί, λόγω των «παράξενων» καιρικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια, ο τρύγος είχε έρθει πιο μπροστά χρονικά. «Φέτος, όμως, είχαμε κρύο χειμώνα και αυτό βοήθησε τα σταφύλια». Ακριβώς επειδή η παραγωγή είναι καλή δεν υπάρχει ούτε ποσοτικό, ούτε ποιοτικό πρόβλημα υπάρχει ηρεμία, λέει.

Αναβιώνοντας την ελληνική οινική ιστορία

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια αναβίωσης παλαιών γηγενών ποικιλιών από τον οινοποιό, όπως η Μαυροκουντούρα, που μοιάζει κάτι σαν «Ευβοϊκή Μανδηλαριά». Η ποικιλία ξεκληρίστηκε όταν ο αμπελώνας της Κύμης καταστράφηκε από τη φυλλοξήρα και οι παραγωγοί εγκατέλειψαν την καλλιέργεια. «Φάγαμε μία δεκαετία για να βρούμε κλώνο. Τελικά το εντοπίσαμε σε ένα αμπελάκι στο Αλιβέρι και το παρακολουθούσαμε επί τρία χρόνια, για να δούμε αν πρόκειται πραγματικά για διαφορετική ποικιλία και ποιες είναι οι ιδιότητές της». Ακόμη μία παλιά αλλά νέα ως προς την αξιοποίησή της ποικιλία είναι το Βραδιανό που, όπως φαίνεται από το όνομά του, είναι όψιμη ποικιλία, που δίνει κόκκινο κρασί και μαζεύεται πιο αργά, ίσως και στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Κώστας Βρυνιώτης, από το ομώνυμο οινοποιείο στην Εύβοια, εξηγεί ότι πολλές φορές οι αμπελουργοί δεν μπορούσαν να βγάλουν την παραγωγή από το αμπέλι λόγω βροχοπτώσεων, γι’ αυτό και εγκατέλειψαν τη συγκεκριμένη ποικιλία. Στις 27 Αυγούστου ξεκίνησε τον τρύγο στο Ασύρτικο και εύχεται να συνεχίσει ο καιρός για δύο ακόμα εβδομάδες. «Αν δεν βρέξει έως 10 Σεπτεμβρίου, όλα θα πάνε πολύ καλά. Έχουμε τον κατάλληλο καιρό αυτήν τη στιγμή με μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας».

Ο τρύγος, πάντως, θα τραβήξει έως το τέλος Σεπτεμβρίου, εφόσον ακολουθούν και οι κόκκινες ποικιλίες.