Καλή η χρονιά για τη γλυκοπατάτα στη Μεσσηνία

Θετική είναι η εικόνα που διαμορφώνεται για τη συγκομιδή της γλυκοπατάτας στην Τριφυλία, όπου καλλιεργείται σε περίπου 1.000 στρέμματα. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ, Αντώνη Παρασκευόπουλο, «από τις αρχές Σεπτέμβρη έχει αρχίσει η συγκομιδή και η εμπορεύσιμη παραγωγή είναι δύο τόνους ανά στρέμμα και στις δύο ποικιλίες».

Ο ίδιος συνεχίζει, λέγοντας ότι «υπάρχουν προβλήματα φυτοπροστασίας και δεν έχουμε πολλά φυτοπροστατευτικά για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προσβάλλουν την πατάτα. Η καλλιέργεια έχει αναπτυχθεί τα τελευταία έξι χρόνια στην περιοχή και ένα από τα προβλήματα είναι το πολλαπλασιαστικό υλικό που πρέπει να είναι υγιές, χωρίς φυτοϋγειονομικά προβλήματα, ώστε να έχουμε καλή απόδοση».

Με διακυμάνσεις οι τιμές στο αγγούρι

Σε ό,τι αφορά τη συγκομιδή του αγγουριού, o κ. Παρασκευόπουλος σημειώνει ότι «καλλιεργούμε περίπου 1.000 στρέμματα. Οι φυτεύσεις έγιναν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και βρισκόμαστε στην περίοδο της συγκομιδής. Τα περισσότερα αγγούρια προωθούνται στην εσωτερική αγορά, διότι υπάρχει ζήτηση. Οι τιμές έχουν σημαντικές διακυμάνσεις, όπως τώρα, που βγαίνει στην αγορά η συγκομιδή της Κρήτης. Οι παραγωγοί πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ τη χρήση φυτοπροστατευτικών, διότι κόβουν αγγούρια δύο φορές τουλάχιστον την εβδομάδα. Κατά συνέπεια, εφαρμόζουν προγράμματα ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας με βασικό άξονα τα βιολογικά μέσα. Η τιμή ξεκίνησε από τα 60 λεπτά και τώρα έχει πέσει στα 30 με 40 λεπτά».