Καληνύχτα κύριε Γενικέ!!!

Καληνύχτα κύριε Γενικέ!

Η διαδικασία της κατ’ εξαίρεση χορήγησης άδειας κυκλοφορίας ενός φυτοφαρμάκου είναι μια ιδιαίτερα πονεμένη ιστορία. Μέσω της λεγόμενης άδειας των “120 ημερών”, μία εξαίρεση της νομοθεσίας που θεσπίστηκε για να καλύπτει έκτακτες περιπτώσεις, έγινε κατά διαστήματα κανόνας.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, επικαλούμενες ειδικές συνθήκες, λάμβαναν άδεια κυκλοφορίας ενός φυτοφαρμάκου για 120 ημέρες, δηλαδή για όσο διαρκεί η εμπορική περίοδος ενός σκευάσματος. Με τον τρόπο αυτό, παρέκαμπταν την κανονική χρονοβόρο διαδικασία αδειοδότησης που μπορεί να φθάσει τους 18 μήνες και που απαιτεί πολλαπλάσια τεκμηρίωση και συνήθως πολλαπλάσιο κόστος. Άλλες φορές, με τη διαδικασία αυτή μια εταιρία τοποθετούσε στην αγορά ένα προϊόν πιο γρήγορα από ότι οι ανταγωνιστές της.

Υπάρχουν όμως και εκείνες οι περιπτώσεις που η «διαδικασία των 120 ημερών» αγγίζει την επικινδυνότητα: Είναι αυτές όπου ένα προϊόν ή μια δραστική ουσία έχει ανακληθεί και έχει κριθεί παράνομη, και με την άδεια των 120 ημερών ξαναμπαίνει στην αγορά «από το παράθυρο»!

Ένα τέτοιο συμβάν εξελίσσεται τις ημέρες αυτές.

Η ΕΕ απαγόρευσε το 2011 την κυκλοφορία μίας δραστικής ουσίας, που αποτελεί τη βάση παραγωγής σκευάσματος για το βαμβάκι. Για τον λόγο αυτό, στις 2 Μαΐου του 2012, το ΥΠΑΑΤ ανακάλεσε την κυκλοφορία του εν λόγω φυτοφαρμάκου.

Μετά από μία πενταετία, το 2017, και λίγες ημέρες αφότου είχε μεταβιβασθεί το δικαίωμα χορήγησης αδειοδότησης στους γραμματείς και διευθυντικά στελέχη του ΥΠΑΑΤ, η ενδιαφερόμενη εταιρεία έκανε αίτηση και έλαβε άδεια 120 ημερών για την κυκλοφορία του ίδιου προϊόντος το οποίο συνεχίζει να απαγορεύεται στην υπόλοιπη ΕΕ.

Λόγω της επικινδυνότητας της δραστικής ουσίας μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας κος Αντώνογλου, που υπέγραψε την άδεια, αποφάσισε ότι το προϊόν θα χρησιμοποιηθεί μόνο για περιορισμένη και ελεγχόμενη καλλιέργεια βαμβακόσπορου. Απόφαση που όλα δείχνουν, αποτέλεσε προπέτασμα καπνού, καθώς τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι δεν κρατούνται ούτε τα προσχήματα.

Πιο συγκεκριμένα, στις 31 Μαΐου 2018, το σκεύασμα αδειοδοτείται εκ νέου για άλλες 120 ημέρες! Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας, κύριος Αντώνογλου, αδειοδοτεί το σκεύασμα εις διπλούν: τόσο για τη σποροπαραγωγή όσο και για την παραγωγή ίνας με μια δραστική ουσία η χρήση της οποίας απαγορεύεται στην υπόλοιπη ΕΕ.

Οδεύουμε λοιπόν σε μία κατάσταση όπου το παραθυράκι της εξαίρεσης τείνει να γίνει ευρύχωρη πόρτα; Επανερχόμαστε στη «Φάμπρικα των 120 ημερών»;