Αυτό το άρθρο είναι 29 μηνών

Η καλλιέργεια της ελιάς πρωταγωνιστεί σε σειρά καινοτόμων δράσεων

14/04/2022
5' διάβασμα
i-kalliergeia-tis-elias-protagonistei-se-seira-kainotomon-draseon-260278

OliveUp, TraceOlive, SmartOliveShield. Τρία ονόματα, τρία έργα, τρεις δράσεις με επίκεντρο τον ελληνικό ελαιώνα. Η εταιρεία NEUROPUBLIC βάζει τις τεχνολογίες αιχμής και την ευφυή γεωργία στην υπηρεσία του αγρότη και τον βοηθά να βελτιώσει και να αναδείξει τα προϊόντα που βγαίνουν από τους ελληνικούς ελαιώνες.

Ελιά, το ευλογημένο δέντρο

Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στον ελληνικό πρωτογενή τομέα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου), αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 124 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, ενώ η χώρα μας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, με το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο να εκτιμά την παραγωγή στους 225.000 τόνους για το διάστημα 2021-2022.

Παράλληλα, η ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών) αναφέρει ότι την τελευταία δεκαετία, ο μέσος όρος της ελληνικής παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς ήταν 225.000 τόνοι, ενώ το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο υπολογίζει ότι την περίοδο 2021-2022 η παραγωγή της χώρας μας θα φτάσει τους 165.000 τόνους.

OliveUp: Αποτύπωμα άνθρακα & περιοχή προέλευσης

Παναγιώτα Λουκά, γεωπόνος, υποψήφια διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σε αυτό το πλαίσιο και με τη λογική της ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελαιοπροϊόντων μέσω της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, ειδικά για την ποικιλία Αμφίσσης στη Στερεά Ελλάδα, η NEUROPUBLIC έχει αναλάβει τον συντονισμό του έργου OliveUp.

Στόχος του, η ανάπτυξη και η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας με την αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών, ώστε να μειωθούν οι εισροές και το κόστος παραγωγής, να βελτιωθεί το παραγόμενο προϊόν και να προστατευθεί το περιβάλλον μέσω της ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων και της ελαχιστοποίησης του αποτυπώματος άνθρακα.

Την ίδια στιγμή, επιδιώκει να πιστοποιηθούν οι παραγωγικές διαδικασίες και τα προϊόντα ελιάς Αμφίσσης, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους που πηγάζουν από την περιοχή προέλευσης (terroir).

«Το έργο OliveUp έρχεται να αναδείξει τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι ελαιώνες της Άμφισσας, τα οποία θα αποτυπωθούν με λεπτομέρεια και θα συσχετιστούν με τα “terroir” της περιοχής, δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό προϊόν», εξηγεί η Παναγιώτα Λουκά, γεωπόνος, υποψήφια διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη Συντονισμού και Επικοινωνίας του έργου.

TraceOlive: Η τεχνολογία blockchain λύνει τα χέρια του ελαιοπαραγωγού

Σπύρος Κοκολάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σύμβουλος Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών στη NEUROPUBLIC

Ένα έργο που στοχεύει στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της επιτραπέζιας ελιάς με την αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain είναι το TraceOlive.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα που δίνει ουσιαστικές κατευθύνσεις για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας και την έγκαιρη διαχείριση κινδύνων.

Χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία, με τη σάρωση ενός κωδικού QR, η εφαρμογή θα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ακριβή τοποθεσία των ελαιοδέντρων, την ποικιλία της ελιάς, τη διαδικασία συγκομιδής και διαλογής (για επιτραπέζιες ελιές), τη συσκευασία και τη διανομή, μέχρι τη διάθεση στο κατάστημα. Μπορεί, μάλιστα, να ανταποκριθεί ακόμη και στους πιο απαιτητικούς καταναλωτές, δίνοντας πληροφορίες σχετικά με την προέλευση, την αυθεντικότητα, τη σύσταση και τα οφέλη του κάθε προϊόντος.

Ο Σπύρος Κοκολάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σύμβουλος Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών στη NEUROPUBLIC, υποστηρίζει ότι «το σύστημα θα λειτουργεί σαν ένα δημόσιο μητρώο όπου θα καταγράφεται όλη η πορεία ενός προϊόντος, ενώ θα είναι αδιάβλητο, δηλαδή μια εγγραφή δεν θα μπορεί να διαγραφεί ή να τροποποιηθεί μυστικά και μονομερώς».

Στο έργο TraceOlive συμμετέχουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Μεσολογγίου, Καινούργιου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου, Πολυγύρου, Στυλίδας και Αρκαδίας.

SmartOliveShield: Ευφυής φυτοπροστασία κατά των εχθρών

Η εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών ευφυούς γεωργίας στην ελαιοκαλλιέργεια στην Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται στο επίκεντρο του SmartOliveShield. Στόχος του έργου είναι ο σχεδιασμός ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου συστήματος ευφυούς φυτοπροστασίας, το οποίο θα βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των δύο μεγαλύτερων κινδύνων της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη, του δάκου και του γλοιοσπορίου.

Το προτεινόμενο σύστημα θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της ευφυούς γεωργίας και θα παρέχει τα μέσα που απαιτούνται για τον συντονισμό, την εποπτεία και την καταπολέμηση των εχθρών της ελιάς, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες μικροκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής και σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η αξιοποίηση του εν λόγω συστήματος θα επιτρέπει τη συνεχή και απομακρυσμένη παρακολούθηση των συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη τόσο του πληθυσμού του δάκου όσο και των προσβολών του γλοιοσπορίου, την έκδοση έγκαιρων γεωργικών προειδοποιήσεων και την επισήμανση των κρίσιμων περιοχών, ώστε να πραγματοποιούνται στοχευμένες ενέργειες (φυτοπροστασία ακριβείας) αντιμετώπισης των δύο κινδύνων.

ΓΡΑΦΕΙ: