Σε καλό δρόμο η κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή ρεύματος από βιοαέριο

Συνάντηση ξένων επενδυτών με φορείς της Μαγνησίας

Την προοπτική κατασκευής μίας υπερσύγχρονης μονάδας πράσινης ενέργειας για την παραγωγή ρεύματος από βιοαέριο εξέτασαν τα στελέχη της «Green Circle», διεθνούς εταιρείας παραγωγής βιομάζας και ανανεώσιμης ενέργειας, με έδρα την Κύπρο, συζητώντας μέσα σε πολύ καλό κλίμα με εκπροσώπους φορέων της Μαγνησίας.

Στη συνάντηση, την οποία συγκάλεσε η γραμματέας στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (και μοναδική εκλεγμένη γυναίκα στο ΣΑΕ), Όλγα Σαραντόπουλου, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κώστας Λάμπρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Τελ. Μπασδάνης, και το μέλος της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης της ΒΙΠΕ Βόλου, Γιάννης Στεφάνου.

Οι προαναφερθέντες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις αναξιοποίητες ποσότητες των υπολειμμάτων από ελαιόδεντρα (η υγρή λάσπη που προκύπτει μετά το πρεσάρισμα της ελιάς), από το τυρόγαλο της κτηνοτροφικής παραγωγής, των σφαγείων και άλλα υπολείμματα της παραγωγικής διαδικασίας, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η μελέτη βιωσιμότητας για την παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ξένοι επενδυτές, όλοι τους φιλέλληνες και μερικοί εξ αυτών κάτοικοι του Πηλίου και ιδιοκτήτες ελαιοπερίβολων, εκτιμούν ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο στη Μαγνησία και χαρακτηρίζουν τη συγκυρία «ευνοϊκή».

Μιλώντας αποκλειστικά στην «ΥΧ», η κα Σαραντοπούλου δήλωσε για το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα: «Η μεγάλη εταιρεία Green Circle θα έχει τη διαχείριση του πρότζεκτ, ενώ η Polytechnik θα υλοποιήσει την κατασκευή της μονάδας πράσινης ενέργειας. Πρόκειται για εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο τους, ενώ στη συνάντηση του Βόλου ήταν παρόντα στελέχη από Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία και Λιθουανία.

Η πράσινη ενέργεια επιχορηγείται από την ΕΕ, όπως και ό,τι έχει σχέση με την κυκλική οικονομία. Εκτιμώ ότι το μπάτζετ αυτής της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ και, εφόσον υλοποιηθεί, θα προσφέρει αρκετές θέσεις εργασίας με ντόπιο πληθυσμό. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Σεπτέμβριο.

Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι είναι αισιόδοξοι, θέλουν να επενδύσουν στη Μαγνησία, η οποία τους έχει κερδίσει με τις ομορφιές της, ενώ και η συνεργασία που είχαν με τον Δήμο Βόλου, το Επιμελητήριο και τον Γεωπονικό Σύλλογο ήταν άψογη».