Μέσα στο καλοκαίρι η σύσταση 2 ΚΟΙΝΣΕΠ του πρωτογενή τομέα στα μικρά Κυκλαδονήσια

Ελληνικό αίτημα στην Κομισιόν για αύξηση του προϋπολογισμού στα ειδικά μέτρα των νησιών Αιγαίου
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ξεκινάει η δεύτερη φάση του Πιλοτικού Προγράμματος Δημιουργίας Δύο Συνεργατικών Επιχειρήσεων του Πρωτογενή Τομέα στα Μικρά Κυκλαδονήσια, με την Ομάδα Εργασίας να συγκεντρώνει τις προτάσεις των ενδιαφερόμενων να συστήσουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) του πρωτογενή τομέα.

Ο σχεδιασμός των 2 συνεργατικών επιχειρήσεων θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν πολλά και διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία και αφορά σε καθετοποιημένη λειτουργία της παραγωγής. Στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος – μελλοντικά – για σύσταση τουλάχιστον μίας συνεργατικής επιχείρησης σε κάθε νησί.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η χρηματοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα είναι προς την κατεύθυνση αξιοποίησης εθνικών πόρων, καλύπτοντας την υποδομή και τον εξοπλισμό των 2 πιλοτικών συνεργατικών επιχειρήσεων. Επίσης, μέσω του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των νεοσυστημένων ΚΟΙΝΣΕΠ.

Επιδίωξη είναι, οι επιχειρήσεις να έχουν συσταθεί και ξεκινήσει τη λειτουργία τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να υπάρξει κίνητρο εγγραφής παιδιών στο σχολείο και παραμονής οικογενειών στο νησί. Η χρηματοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας θα είναι προς την κατεύθυνση κάλυψης του μισθοδοτικού και μη κόστους των εργαζομένων στις 2 ΚΟΙΝΣΕΠ, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα λειτουργίας τους

Ήδη ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση του Πιλοτικού προγράμματος, που περιλάμβανε σειρά «ανοιχτών συζητήσεων» στα μικρά Κυκλαδονήσια, όπου μέλη της Ομάδας Εργασίας παρουσίασαν τις προδιαγραφές του Προγράμματος, ενώ κατέγραψαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των μικρών Κυκλαδονήσων στον πρωτογενή τομέα προκειμένου να τύχουν επεξεργασίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Τις «ανοιχτές συζητήσεις» παρακολούθησαν περισσότερα από 300 άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη αγροτικών συνεταιρισμών και τοπικών φορέων, τα οποία συμμετείχαν ενεργά στο διάλογο για την ανάγκη ανάδειξης των Κυκλαδίτικων προϊόντων και τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για γαστρονομικές αναζητήσεις στις τοπικές αγορές, ενισχύοντας την τουριστική προβολή των νησιών τους.

Το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί προσπάθεια συγκράτησης του πληθυσμού στα μικρά νησιά των Κυκλάδων μέσα από την αξιοποίηση του πρωτογενή τομέα, με εναλλακτικές μορφές οργάνωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων. Η αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων και ακαλλιέργητων εκτάσεων που υπάρχουν στα νησιά σε συνδυασμό με τα ευεργετήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας μπορούν να δώσουν απάντηση στην ανάγκη των κατοίκων για βιοπορισμό πέραν της τουριστικής περιόδου.

Οι συνεργατικές επιχειρήσεις που θα προκύψουν, θα λειτουργούν με όρους αειφόρου ανάπτυξης και θα επιδιώκουν ένα διαρκές περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα τόσο για τον τοπικό πληθυσμό, όσο και ευρύτερα.

Στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος – μελλοντικά – για σύσταση τουλάχιστον μίας συνεργατικής επιχείρησης σε κάθε νησί. Μέσω των δημοτικών αρχών διακινήθηκε Ερωτηματολόγιο με κριτήρια επιλογής των 2 συνεργατικών επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων τα κριτήρια αφορούν στην καταγραφή και διαθεσιμότητα ανεκμετάλλευτων γαιών (δημοτικών, εκκλησιαστικών, ή/και ιδιωτικών), οι οποίες θα παραχωρηθούν ή εκμισθωθούν με συμβολικό ενοίκιο, προς εκμετάλλευση. Τα στοιχεία που αφορούν στις προτεινόμενες γαίες πρέπει να είναι ακριβή και οι γαίες απαλλαγμένες νομικών κωλυμάτων.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress