Καλωσόρισμα Αραχωβίτη στους αγρότες και καρφιά για το χαμένο ραντεβού

Καλωσόρισμα Αραχωβίτη στους αγρότες και καρφιά για το χαμένο ραντεβού
Σε δηλώσεις προέβη το ΥΠΑΑΤ καλωσορίζοντας του αγρότες που προσήλθαν στη συνάντηση.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε τα εξής:

«Είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας με το διάλογο και τη συζήτηση να εντοπίζουμε τα προβλήματα να δρομολογούμε τις λύσεις να κάνουμε ιεράρχηση  και ένα ένα προσπαθούμε να τα λύνουμε. Τα προβλήματα αυτά στον αγροτικό χώρο που εσείς τα βιώνεται καθημερινά είναι πολλά, ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει τη μέγιστη ευαισθησία νομίζω κι αυτό έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια να λύσουμε και να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα ουσιαστικά προβλήματα που αφορούν την επιβίωση τόσο των αγροτών όσο και για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης.

Το μοντέλο που θέλουμε είναι βασισμένο στην πρωτογενή παραγωγή, γιατί τα μοντέλα τα οποία εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν βασισμένα στην παροχή υπηρεσιών και στις άυλες επενδύσεις και στην πραγματικότητα έφεραν μία πλασματική ανάπτυξη η οποία οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια, που όλοι τα βιώσαμε.

Τώρα περνάμε τον κάβο, καταφέρνει η χώρα και στέκεται σιγά σιγά στα πόδια της κι αυτό που θέλουμε είναι να σταθεί και να χτιστεί πάνω στην πρωτογενή παραγωγή. Αυτό, δεν είναι λόγια αποδεικνύεται κάθε μέρα και το βλέπετε, γίνεται ένα έργο ουσιαστικό. Ξεφύγαμε από τη διαχείριση των επιδοτήσεων που είχαμε τα προηγούμενα έτη, δηλαδή το 2014, 2015, 2016 και μπαίνουμε πια ουσιαστικά στον πυρήνα των προβλημάτων της πρωτογενούς παραγωγής.

Άκαρπη η πολύωρη συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου – αγροτών

Αυτά είμαστε εδώ να συζητήσουμε σήμερα με εποικοδομητικό διάλογο. Με διάθεση διαλόγου να τα βάλουμε όλα κάτω, χρόνο έχουμε. Θα τα συζητήσουμε, θα δούμε τι έχουμε κάνει. Θα δούμε ποια είναι αυτά που θέτετε από την πλευρά σας, την ιεράρχηση που βάζετε και να δούμε τι από όλα αυτά έχει δρομολογηθεί και επιλυθεί και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επίλυσης όλων των προβλημάτων από εδώ και πέρα.

Να σας ευχαριστήσω ξανά που είστε εδώ μαζί μας σήμερα, όπως βλέπετε έχουμε όλο το επιτελείο, για να έχουμε μία ουσιαστική συζήτηση».

Στη συνέχεια ωστόσο, ο υπουργός σχολίασε καυστικά και με την έκφραση «για να τα λέμε όλα» τη μη ανταπόκριση των αγροτών, στο κάλεσμα που τους είχε απευθύνει για συνάντηση την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) κ. Ρίζος Μαρούδας δήλωσε πως: «Έχουμε προβλήματα επιβίωσης, γι’ αυτό είμαστε εδώ πέρα. Βέβαια, η μέρα είναι μέρα αγάπης, αλλά θέλουμε λύση, γι’ αυτό είμαστε εδώ. Είμαστε απ’ όλη την Ελλάδα, είμαστε 18 μέρες στους δρόμους και θέλουμε λύση γι’ αυτό ήρθαμε».

Παίρνοντας τον λόγο ο γραμματέας της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας, ανέφερε: Κατ’ αρχήν χαιρόμαστε μετά από 20 μέρες που είμαστε στον δρόμο και πάνω από δέκα μέρες περίπου που θέσαμε το αίτημα σαν πανελλαδική επιτροπή να έρθουμε σε επαφή με την κυβέρνηση, καταφέραμε επιτέλους να έρθουμε εδώ για να συζητήσουμε τα προβλήματά μας. Να σημειώσω κάτι όμως, επειδή σας επισκεφτήκαμε και 14 Δεκέμβρη: ότι τα αιτήματα δεν άλλαξαν. Είναι ίδια, και δυστυχώς λύση σ’ αυτά τα αιτήματα δεν έχει δοθεί, καμία. Χαιρόμαστε, όμως, που έστω και τώρα επιτέλους έχουμε τη συνάντηση αυτή.