Αυτό το άρθρο είναι 28 μηνών

Καλούν Μητσοτάκη και κόμματα σε συνάντηση οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας

Σήμερα στα διόδια, αύριο συμβολική κατάληψη εθνικών οδών
14.02.2022
5' διάβασμα
kaloun-mitsotaki-kai-kommata-se-synantisi-oi-agrotes-tou-blokou-tis-nikaias-254805

Την κλιμάκωση του αγώνα, με  αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαφόρων μορφών που θα είναι συντονισμένες σε πανελλαδικό επίπεδο εξήγγειλαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών μπλόκου Νίκαιας, αρχής γενομένης από σήμερα Τρίτη, καθώς προγραμματίζονται αγωνιστικές παρεμβάσεις για το άνοιγμα των διοδίων στις εθνικές οδούς σ’ όλη τη χώρα. Αύριο Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου θα υπάρξει συμβολικό κλείσιμο των εθνικών οδών και άλλων δρόμων από όλα τα μπλόκα.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να σταλεί πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων να επισκεφτούν τα μπλόκα και να εκφράσουν στην στήριξη τους στα αιτήματα και στον αγώνα μας, αλλά και να ζητηθεί συνάντηση επιτροπής των μπλόκων με κυβερνητικό κλιμάκιο, που θα έχει επικεφαλής τον πρωθυπουργό, όπου θα τεθεί για ικανοποίηση το πλαίσιο των αιτημάτων.

Ο Ρίζος Μαρούδας υποστήριξε πως «με την μαζική συμμετοχή των αγροτών και κτηνοτρόφων στα μπλόκα και με την ενδυνάμωση της λαϊκής συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στα δίκαια αιτήματα του αγώνα μας, μπορούμε και θα πετύχουμε το στόχο μας».    

Ο Κώστας  Τζέλλας,  εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, κατήγγειλε για  άλλη μια φορά την κυβέρνηση για την αστυνομοκρατία που επικρατεί στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα. Σχολιάζοντας τη φράση του πρωθυπουργού, περί «επαγγελματιών διαδηλωτών», επισήμανε μεταξύ άλλων πως «είμαστε βιοπαλαιστές αγρότες που έχουμε βγει στον δρόμο γιατί έχουμε πρόβλημα επιβίωσης. Πρέπει η κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματά μας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η κυβέρνηση πάρει μέτρα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής που φέτος έφτασε σε απαγορευτικά επίπεδα, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα, το πετρέλαιο η τιμή του οποίου καλπάζει, όπως και τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές».

Ο Γιάννης Κουκούτσης, κατήγγειλε πως τα κεντρικά ΜΜΕ δεν προβάλλουν τον αγώνα των αγροτών και αναφέρθηκε στις δράσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες.

Ο Γιώργος Καραΐσκος κάλεσε τον πρωθυπουργό  «να πάψει να κρύβεται και να δώσει λύσεις στα προβλήματα.  Απαιτούμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.  Καλούμε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση πάνω σε αυτά και να υπάρξει μια συζήτηση στη Βουλή. Δεν μπορεί ο  κλάδος μας να οδηγηθεί σε αφανισμό. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους».

Τα αιτήματα

Το πλαίσιο των αιτημάτων, όπως αναλύθηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, περιλαμβάνει:

Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά  κ.α.), καθώς και  αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Το κάλεσμα της ΠΕΜ

Σε ανακοίνωση της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σχολιάζοντας τη συμμετοχή εκπροσώπων από 30 μπλόκα που έχουν στηθεί σ’ όλη τη χώρα, στην κυριακάτικη πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, αναφέρει τα εξής: Στη σύσκεψη αναπτύχθηκε διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για την μέχρι τώρα πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης και κατατέθηκαν σκέψεις και προτάσεις  για την καλύτερη οργάνωση και την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, με στόχο την αύξηση της αγωνιστικής πίεσης προς την κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιήσει τα ζωτικής σημασίας αγροτικά αιτήματα. Καταγγέλθηκε η άρνηση της κυβέρνησης ν’ ασχοληθεί σοβαρά με τα φλέγοντα αγροτικά προβλήματα και να δώσει λύσεις, καθώς και η προσπάθειά της να συκοφαντήσει το αγροτικό κίνημα και τους αγώνες του, να παραπλανήσει το λαό σχετικά με τις δίκαιες αγωνιστικές διεκδικήσεις μας.

Τον στόχο αυτό εξυπηρετούν οι απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού ο οποίος χαρακτήρισε «επαγγελματίες διαδηλωτές» τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που συμμετέχουν στα μπλόκα, διεκδικώντας το δικαίωμά τους να παράγουν και να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα να ενισχυθούν τα υπάρχοντα μπλόκα και να στηθούν νέα. Για την επίτευξη αυτού στόχου θα αξιοποιηθούν οι εφεδρείες που υπάρχουν στα χωριά, με τα μπλόκα θα απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς όλοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα κι έχουμε τα ίδια αιτήματα που αφορούν στην επιβίωσή μας.