Καλπάζει το αβοκάντο στην εγχώρια αγορά

Κλειδί ο προγραμματισμός φυτεύσεων και η τοποθέτηση στο εξωτερικό

avokanto-dentro

Ως μια από τις καλύτερες χρονιές για το αβοκάντο από άποψη τιμών, χαρακτήρισαν αυτή που ολοκληρώνεται οι Κρήτες παραγωγοί και έμποροι που συνομίλησαν με την «ΥΧ». Αν και για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια υπάρχει έλλειμμα στοιχείων, στα Χανιά και το Δυτικό Ρέθυμνο όπου καλλιεργείται το 90% της καλλιέργειας πανελλαδικά, κάθε χρόνο φυτεύονται χιλιάδες δέντρα, όπως μας είπε η ερευνήτρια του Εργαστηρίου Υποτροπικών Φυτών του ΕΛΓΟ – «Δήμητρα» Δρ. Tερέζα Τζατζάνη: «Μόνο πέρσι φυτεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες δέντρα. Αυτό, στην πράξη, μπορεί να σημαίνει ότι από 4.700 στρέμματα στα Χανιά το 2015, σήμερα μπορεί να βρισκόμαστε στις διπλάσιες ή και τριπλάσιες εκτάσεις».

Στο ζενίθ η ζήτηση παγκοσμίως, «φιλέτο» η Ευρώπη

Προς επιβεβαίωση του ανωτέρου ισχυρισμού, σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς αγοράς, η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση των παραγωγών αβοκάντο στην ΕΕ, με εκτάσεις που αγγίζουν τα 10.000 στρέμματα. Πρώτη στη λίστα η Ισπανία με 100.000 στρέμματα και 1% της παγκόσμιας παραγωγής. Η αύξηση που παρατηρείται χρόνο με τον χρόνο, τόσο στις εκτάσεις όσο και στην κατανάλωση, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και παγκοσμίως είναι εντυπωσιακή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιταλία πέρσι η αγορά υπερδιπλασιάστηκε, ενώ η γερμανική αγορά παρουσίασε ετήσια ανάπτυξη 22%. Ο μήνας που διανύουμε, αν και ανενεργός παραγωγικά για τους Ευρωπαίους, έχει ανακηρυχθεί «παγκόσμιος μήνας αβοκάντο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό του περιζήτητου φρούτου (WAO). Σύμφωνα με στοιχεία του εν λόγω οργανισμού, η Ευρώπη αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά σε κατανάλωση (480.000 τόνοι το 2017), παρουσιάζοντας αλματώδη ανάπτυξη.

Χαμόγελα για τις τιμές, χάνουν έδαφος οι εξαγωγές

Στα Χανιά, το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων (άνω του 60%) καταλαμβάνει η ποικιλία Fuerte, που είναι μεσοπρώιμη, ενώ η δεύτερη πιο διαδεδομένη είναι η όψιμη Hass. Λιγότερα δέντρα, με την πρωιμότερη όλων Zutano, ξεκινούν να δίνουν καρπό τον Οκτώβρη, σηματοδοτώντας την έναρξη της παραγωγικής σεζόν στην εγχώρια αγορά, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος Απριλίου με τα Ηass (κάποιες μικρές ποσότητες συγκομίζονται μέχρι και τον Ιούνιο). Αυτή την περίοδο στην ελληνική αγορά κυριαρχούν τα εισαγόμενα αβοκάντο. «Τελευταία, μπαίνουν δέντρα μιας πιο όψιμης ποικιλίας, της Lamb Hass, με στόχο να δίνουν συγκομιδή τους καλοκαιρινούς μήνες», διευκρίνισε στην «YX» ο Ανδρέας Καντανολέων, γεωπόνος της εταιρείας «Συνεργατική ΑΕ», που εμπορεύεται σημαντικές ποσότητες αβοκάντο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

αβοκαντο καλλιέργεια : το κόστος παραγωγής δεν ξεπερνά τα 30-40 λεπτά/κιλόΗ χρονιά που ολοκληρώνεται ήταν πολύ καλή από άποψη τιμών, αν και στις ποσότητες υπήρχε ένα έλλειμμα περίπου 50% στα Fuerte σε σχέση με μια τυπική χρόνια, λόγω των καιρικών συνθηκών του χειμώνα, των έντονων βροχοπτώσεων και των δυνατών ανέμων», εξήγησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών – Αβοκάντο, Χαρίλαος Βλαζάκης. «Το 18/19 περιμένουμε αύξηση της παραγωγής, ανέφερε ο ίδιος». Ίσως την καλύτερη χρονιά από άποψη τιμών, χαρακτήρισε τη φετινή ο κ. Καντανολέων, με τον παραγωγό να παίρνει από 2 έως 2,3 ευρώ/κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι οι αντίστοιχες τιμές κινούνταν στα 1 – 1,2 ευρώ/κιλό. Αμφότεροι οι συνομιλητές μας αναφέρθηκαν στην τεράστια ζήτηση που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά, κάτι που σημαίνει ότι «του χρόνου μπορεί να παραχθούν και να διατεθούν πολύ περισσότεροι από 5.000 τόνοι αβοκάντο, αφού η αγορά τους απορροφά όλους», μας εξήγησε ο κ. Βλαζάκης.

Αφήνει εισόδημα το προϊόν, το δίλημμα που προβληματίζει

Προσοδοφόρα καλλιέργεια αποτελεί κατά τον κ. Βλαζάκη τη δεδομένη χρονική περίοδο το αβοκάντο, καθώς «το κόστος παραγωγής δεν ξεπερνά τα 30-40 λεπτά/κιλό». Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που πολλοί αγρότες αντικαθιστούν τα εσπεριδοειδή με καλλιέργειες αβοκάντο, όπως μας εξήγησε. «Άλλη μία σημαντική παράμετρος είναι ότι ακόμα και στη συμβατική καλλιέργεια αβοκάντο δεν γίνονται ψεκασμοί». Ωστόσο, κατά τον Πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών – Αβοκάντο «Κορμός», Ευτύχη Τρικουνάκη, η καλλιέργεια ενέχει υψηλό ρίσκο, καθώς τόσο τα παλιά όσο και τα νέα δέντρα συχνά ξεραίνονται, λόγω κλίματος και καιρικών συνθηκών. «Επιπλέον, είναι λάθος που μπαίνουν αβοκάντο σε όλα τα Χανιά, μετά βίας το 30% των εκτάσεων έχουν το κατάλληλο έδαφος», σημείωσε ο ίδιος.

Τα τελευταία χρόνια, οι εξαγωγές χάνουν έδαφος, ωστόσο σημαντική είναι η ζήτηση για αποστολές προϊόντος προς τα Βαλκάνια. «Η εικόνα έχει αντιστραφεί υπέρ της εγχώριας αγοράς, ως προς τις ποσότητες που διατίθενται», μας είπε ο Γιώργος Αντωνάκης, διευθύνων σύμβουλος στη «Συνεργατική» ΑΕ. «Τα τελευταία χρόνια, εξάγονται μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το παρελθόν, σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία και η Μεγάλη Βρετανία», ανέφερε ο κ. Βλαζάκης. Πλέον, η προσοχή έχει στραφεί στην εσωτερική αγορά, κάτι που μελλοντικά μπορεί να στοιχίσει, όπως μας ανέφερε ο ίδιος, αναλύοντας περισσότερο το σκεπτικό του: «Κάθε χρόνο, αυξάνουμε ραγδαία την παραγωγή μας, σύντομα, θα έρθει η στιγμή που η ελληνική αγορά θα αρχίσει να δείχνει σημάδια κορεσμού. Εκεί υπάρχει το ζήτημα, καθώς στη διεθνή αγορά η τιμή παραγωγού είναι τουλάχιστον 40% χαμηλότερη. Όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα οι παραγωγοί υπολογίζουν πολλές φορές το πρόσχαιρο κέρδος και βάζουν σε δεύτερη μοίρα μια πιο ορθολογική και με μακρά προοπτική διάθεση του προϊόντος σε πιο σταθερές τιμές», σημείωσε ο ίδιος.

Τop 8 εξαγωγέων αβοκάντο (2016)

Χώρα

Αξία εξαγωγών (εκατ. ευρώ)

Ποσοστό επί συνολ. παρ.

Μεξικό

1.700

(42%)

Ολλανδία

405

(11%)

Περού

337

(9,3%)

Χιλή

304

(8,4%)

Ισπανία

228

(6,3%)

ΗΠΑ

109

 (3%)

Κένυα

83

(2,3%)

Νέα Ζηλανδία

75

(2,1%)

Λοιπές Χώρες

275

(15,6%)

Πηγή: worldstopexports.com