Καρύδι: Καλύτερη η εικόνα από τα άλλα ακρόδρυα, παραμένει στοίχημα η τιμή

Μεγάλες διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή καταγράφονται στο καρύδι για την τρέχουσα περίοδο. Υπάρχουν περιφέρειες όπου οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν θετικά και έδωσαν καλές προοπτικές στην παραγωγή, αλλά και άλλες όπου η εικόνα των δέντρων είναι άκρως αποκαρδιωτική.

Μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου παραγωγής ο δρόμος είναι μεγάλος (πάνω από τρεις μήνες) και το ενδεχόμενο αλλαγής της κατάστασης παραμένει ανοιχτό. Το μεγάλο όμως ζήτημα για τους παραγωγούς εστιάζεται στο θέμα των τιμών, όπου τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζουν μία σημαντική μείωση. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τροχοπέδη στην επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για ένα προϊόν ελλειμματικό στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για μικρότερη παραγωγή στην περιοχή της κάνει λόγο η Κυριακή Κελεκτσόγλου, παραγωγός καρυδιών από το Πολύστυλο Καβάλας. Εκτιμά ότι οι εναλλαγές των θερμοκρασιών, καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή. «Αν σε αυτό προσθέσουμε και την καρπόκαψα, όπου το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει έξαρση, θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στην παραγωγή μέχρι τη συλλογή». Σε ό,τι αφορά την περιοχή που δραστηριοποιείται η ίδια, η καλλιέργεια της καρυδιάς παρουσιάζει μία στασιμότητα, με ελάχιστες νέες φυτεύσεις.

Κοζάνη: Σπάζουν τα κλαδιά από τα φορτία

Μία τελείως διαφορετική εικόνα παρουσιάζεται στα Κοίλα Κοζάνης, όπου η καλλιέργεια της καρυδιάς επεκτάθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Όπως μας ενημερώνει ο Ισαάκ Κυπάρογλου, παραγωγός καρυδιών από την περιοχή, «η καρποφορία στα δέντρα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και όσο πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση της ωρίμανσης, κινδυνεύουν τα κλαδιά να σπάσουν από το βάρος», υποστηρίζει ο ίδιος.

Ο προβληματισμός για τον κ. Κυπάρογλου εστιάζεται στο θέμα των τιμών, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται τα τελευταία δύο χρόνια. «Οι τιμές του προϊόντος έχουν κατρακυλήσει και θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις ώστε να στηρίξουμε το εισόδημα. Υπάρχουν εισαγόμενα καρύδια από Τρίτες χώρες σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτι το οποίο εμείς δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε. Έχουμε φτάσει να πουλάμε κάτω από 2,80 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που άλλες χρονιές ξεπερνούσαμε τα 4 ευρώ».

Ελασσόνα: Καλή η παραγωγή και η ποιότητα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Μάκη Σαλεπτσή, παραγωγού καρυδιών από το Πύθιο Ελασσόνας. Υποστηρίζει ότι τα δέντρα είναι φορτωμένα, αλλά υπάρχουν και περιοχές που χτυπήθηκαν από το χαλάζι. Επίσης, κάνει λόγο για προσβολές από βακτήριο, «κάτι το οποίο αυξάνει τις επεμβάσεις με ψεκασμούς, ώστε να προστατευτούν οι καρποί και τα δέντρα», ενώ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποθέματα στις αποθήκες της περιοχής του, αλλά αυτό δεν φαίνεται να εμποδίζει την κατρακύλα των τιμών.

«Από τα 3,60 ευρώ το κιλό που ξεκινήσαμε να πουλάμε στην αρχή της συλλογής, φτάσαμε σήμερα στα 2,40. Υπάρχουν συνάδελφοι παραγωγοί που πουλάνε με ανοιχτές ημερομηνίες πληρωμής, ακόμα και πάνω από δέκα μήνες», αναφέρει με προβληματισμό ο ίδιος.

Αταλάντη: Μεγάλο το ποσοστό της μικροκαρπίας

Για σημαντικές επιπτώσεις της ευρύτερης περιοχής της Λοκρίδας κάνει λόγο ο Άγγελος Μπούτσικας, παραγωγός καρυδιών από την Αταλάντη. Υποστηρίζει ότι οι βροχές και η εναλλαγή των θερμοκρασιών δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στη γονιμοποίηση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό της μικροκαρπίας πάνω από 30%. «Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή θα φέρει και μειωμένες αποδόσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», υποστηρίζει.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα της εμπορίας του καρυδιού, κάνει λόγο για δυσκολίες οι οποίες δημιουργούν εύλογα ερωτήματα στους παραγωγούς, για το αν θα συνεχίσουν να καλλιεργούν ή όχι. «Το προϊόν μας είναι ελλειμματικό στην εγχώρια αγορά, αλλά τα εισαγόμενα καρύδια αλλάζουν τελείως τον προγραμματισμό μας και απογοητεύουν στο σύνολο τον παραγωγό. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σίγουρα θα έχουμε και ξήλωμα δέντρων», καταλήγει με απαισιοδοξία.

Κατερίνη: Προσβολές από βακτήρια λόγω υγρασίας

Στις πεδινές περιοχές της Πιερίας, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κοττίκα, παραγωγό από την Πλάκα Κατερίνης, η καρπόδεση παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. Για τον ίδιο και σύμφωνα με τα δεδομένα από τους γεωπόνους, η υπερβολική υγρασία αυξάνει τις προσβολές καρπών και φύλλων από βακτήρια. «Κάνουμε προσπάθεια με τα αντίστοιχα μέσα που διαθέτουμε να αναχαιτίσουμε την ασθένεια, όμως η αυξημένη υγρασία στην περιοχή βοηθά σε μεγάλο ποσοστό στην εξάπλωση». Περιγράφοντας γενικότερα την κατάσταση της καλλιέργειας, ο κ. Κοττίκας υποστηρίζει ότι υπάρχουν περσινά αποθέματα στις αποθήκες, λόγω των χαμηλών τιμών. Επισημαίνει επίσης ότι η καλλιέργεια της καρυδιάς αποτελούσε «μία από τις περισσότερο προσφιλείς στις νέες φυτεύσεις, αλλά το ενδιαφέρον σταμάτησε πριν από δύο χρόνια, λόγω της πτώσης των τιμών». Υποστηρίζει, επίσης, ότι υπήρχαν κρούσματα ακατάλληλου πολλαπλασιαστικού υλικού, που επηρέασαν σημαντικά πολλούς παραγωγούς στην περιοχή.