Καμπάνες με μείωση επιδοτήσεων σε όσους χρησιμοποιούν παράνομα φυτοφάρμακα

Καμπάνες με μείωση επιδοτήσεων σε όσους χρησιμοποιούν παράνομα φυτοφάρμακα

Μειώσεις της τάξεως του 20% στα ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων προβλέπει κανονισμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αριθ. 73/2009) που εφαρμόζεται και στην χώρα μας. Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα μετά από απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκου Μπόλαρη, σχετικά με την παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μάρκος Μπόλαρης στη βουλή, από το 2012 έως και το 2016 έχουν διαπιστωθεί 229 παραβάσεις, εκ των οποίων 39 το 2015 και 14 μέχρι σήμερα εντός του τρέχοντος έτους. Το σύνολο των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε άτομα που είτε τα διακίνησαν, είτε τα εισήγαγαν, είτε συνελήφθησαν να τα κατέχουν ξεπερνούν από το 2012 τα 985.000 ευρώ.

Σε επικοινωνία μας υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που επικοινώνησε το ypaithros.gr μας απάντησαν σχετικά: «η παρακράτηση του 20% των επιδοτήσεων η οποία οφείλεται σε παράνομη κατοχή και χρήση φυτοφαρμάκων, αφορά ειλημμένη απόφαση της χώρας μας που αναφέρεται σε μια εγκύκλιο του 2012. Πρόκειται για μια διάταξη που ξεκινάει από ένα κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αριθ. 73/2009) του 2009, ο οποίος στο άρθρο 25 αναφέρει ότι σε περιπτώσεις που αγρότης ο οποίος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά μπορεί να του επιβληθούν πρόστιμα όσον αφορά τις επιδοτήσεις που δικαιούται».

Και προσθέτουν: «Υπάρχει και ένα ΦΕΚ με το εφαρμοστικό κομμάτι του κανονισμού από την χώρα μας όπου είναι το Β’ 509/2010 και αναφέρει. Πρόκειται ουσιαστικά για κυρώσεις της Πολλαπλής Συμμόρφωσης».