Λουκάς Σανδάλης: Το κάμωμα της γης τον έκανε αγρότη, η καθετοποίηση της παραγωγής τον κράτησε στο επάγγελμα

Η πολυκαλλιέργεια και η «γέννηση» καινούργιων προϊόντων μέσω της μεταποίησης είναι τα δύο χαρακτηριστικά που βοήθησαν τον Λουκά Σανδάλη να παραμείνει στο αγροτικό επάγγελμα, όταν κατάλαβε πως δεν φτάνει μόνο η παραγωγή για να αντιμετωπίσει τις εισαγωγές προϊόντων που πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές. Ο 32χρονος αγρότης, από τον Άγιο Γεώργιο Λιβαδειάς, καλλιεργεί σε 150 στρέμματα πέντε είδη οσπρίων (φακές, ρεβίθια, φασόλια άσπρα και μαυρομάτικα και φάβα), μαλακό και σκληρό σιτάρι, σουσάμι, αχλάδια, κηπευτικά και ελιές, ενώ από το 2015 μεταποιεί τα προϊόντα του και τα συσκευάζει.

«Μπήκα στον αγροτικό τομέα το 2009, καλλιεργώντας μόνο κηπευτικά. Το 2011 ξεκίνησα να καλλιεργώ τα όσπρια, το 2015 τα αχλάδια, ενώ οι ελαιώνες υπήρχαν ως καλλιέργεια από την οικογένειά μου», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Λουκάς. Όπως τονίζει, η διαφοροποίηση της παραγωγής και του εισοδήματος, καθώς και οι κίνδυνοι της μονοκαλλιέργειας, τον οδήγησαν στην πολυκαλλιέργεια. «Η διαδικασία του να καμώνεις τη γη, να σπέρνεις, να περιποιείσαι την καλλιέργεια μέχρι και τη συγκομιδή, τη μεταποίηση και την τυποποίηση, είναι διαδικασίες που μου αρέσουν πολύ».

Μεταποίηση

Πριν από πέντε χρόνια, ο 32χρονος αγρότης ξεκίνησε τη μεταποίηση των προϊόντων του, καθώς από τα σιτηρά του βγάζει αλεύρι και στη συνέχεια ζυμαρικά. Επίσης, βγάζει πλιγούρι και σιμιγδάλι, ενώ από το σουσάμι φτιάχνει ταχίνι. «Μεταποιώ τα προϊόντα μου σε δικό μου μύλο. Αν δεν υπήρχε η μεταποίηση, δεν θα με κρατούσε η δουλειά. Ήταν αναγκαίο. Παρ’ όλα αυτά, οι έμποροι αγόραζαν το σουσάμι 50-80 λεπτά και εγώ έχω κοστολόγιο έως και 3 ευρώ το κιλό, οπότε η μεταποίηση ήταν ένας τρόπος να παραμείνω στο επάγγελμα», αναφέρει ο Λουκάς.

Συσκευασία και πώληση

Ο ίδιος συσκευάζει τα μεταποιημένα του προϊόντα με την επωνυμία «Σανδάλης, Παραγωγή Αγροτικών Προϊόντων», όπως επίσης και τα όσπριά του.

Τα προϊόντα του τα πουλάει στη λιανική πώληση σε καταστήματα του χωριού, σε λαϊκές αγορές, αλλά και σε πελάτες του στην Αθήνα, με τους οποίους έχει αναπτύξει συνεργασία από τα χρόνια του στο επάγγελμα. «Τόσο ο κόσμος του χωριού, όσο και των διπλανών περιοχών, με έχουν στηρίξει στην πώληση των προϊόντων μου και έχει αναπτυχθεί μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά μας».

Καλλιέργεια

Ο 32χρονος αγρότης χρησιμοποιεί ντόπιους σπόρους από παλιούς πληθυσμούς και ντόπιους βελτιωμένους, ενώ ακολουθεί πρόγραμμα εναλλαγής καλλιεργειών. Αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται στη φάση της βιολογικής πιστοποίησης της καλλιέργειάς του. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «καλλιεργούσα πάντα με βιολογικό τρόπο.

Ωστόσο, μετά την αύξηση της παραγωγής μου και την πώληση των προϊόντων μου στην Αθήνα, αποφάσισα να πιστοποιήσω τις καλλιέργειές μου, για να αποκτήσουν την υπεραξία που τους αξίζει. Το όπλο μου, δηλαδή, στην αντιμετώπιση των προϊόντων που έρχονται απ’ έξω είναι να πουλάω τα προϊόντα μου πιστοποιημένα. Αν και πουλάω στη στάνταρ τιμή της αγοράς, πρέπει να τη δικαιολογήσω, καθώς έρχονται προϊόντα από έξω που πωλούνται φθηνότερα», τονίζει ο Λουκάς.

Ο ίδιος δεν προέρχεται από αγροτική οικογένεια, καθώς οι γονείς του δεν ασχολούνταν με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Ωστόσο, απέκτησε τις γνώσεις, αλλά και κάποια από τα στρέμματα που καλλιεργεί, από τον αγρότη παππού του. «Κληρονόμησα κάποια στρέμματα και μηχανολογικό εξοπλισμό από τον παππού μου. Ωστόσο, κατάφερα να αυξήσω τη γη που καλλιεργώ και να εκσυγχρονίσω τον μηχανολογικό μου εξοπλισμό, μετά και την ένταξή μου στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών το 2014. Όσον αφορά τις γνώσεις, ξεκίνησα από το μηδέν με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες, μαθαίνοντας σιγά-σιγά κάθε ανάγκη που υπήρχε, έχοντας και την υποστήριξη και τη συμβουλή γεωπόνου».