Καμπανάκι για φέτα και σαμιώτικο κρασί από Καραγιάννη και Σεβαστάκη

SOS για τη φέτα και το σαμιώτικο κρασί, εκπέμπουν με κοινή επιστολή τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς, Οικονομίας & Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ε. Αποστόλου, δυο βουλευτές παραμεθόριων περιοχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Την επιστολή απέστειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωαννίνων, Γιάννης Καραγιάννης και Σάμου, Δημήτρης Σεβαστάκης, με την οποία ζητούν εγρήγορση και κατοχύρωση της φέτας και του σαμιώτικου κρασιού στην, υπό διαπραγμάτευση, διμερή συμφωνία ΕΕ – Κίνας για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

«Η ΕΕ και η Κίνα έχουν δημοσιεύσει μια λίστα με 200 προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (100 ευρωπαϊκά και 100 κινέζικα), τα οποία θα πρέπει να προστατευτούν από τις απομιμήσεις στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας που θα συναφθεί εντός του έτους. Ο κατάλογος που στάλθηκε στις 03-06-2017, από την ΕΕ στην Κίνα, συμπεριλαμβάνει (μεταξύ των 100 ευρωπαϊκών προϊόντων) τη φέτα και το κρασί της Σάμου` προϊόντα για τα οποία εκφράστηκαν αντιρρήσεις από κινέζικες εταιρείες που τα έχουν κατοχυρώσει ως κινέζικα εμπορικά σήματα (trademarks)», τονίζουν οι δυο βουλευτές των παραμεθόριων περιοχών.

Στην επιστολή τους υπογραμμίζουν ότι ακόμη «πρέπει από την πλευρά της Κομισιόν να υπάρξει θεσμική αντίδραση μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2017,οι σας καλούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκρουστεί η διεκδίκηση και να συνεχίσει αδιατάρακτα η παραγωγή και η διακίνηση των εν λόγω προϊόντων».

Οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν πως τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, που δεν είναι απλώς γνωστά για την ποιότητά τους «αλλά και με τα πολιτιστικά, γεωλογικά, περιβαλλοντικά και ιστορικά χαρακτηριστικά του τόπου μας και των μεθόδων παραγωγής που η παράδοση και η επιστήμη έχουν διαμορφώσει. Ζητούν δε να «υπάρξουν οι απαραίτητες διοικητικές, θεσμικές, νομικές και πολιτικές πράξεις και επισημαίνουμε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών κατοχύρωσης της φέτας και του κρασιού της Σάμου στους καταλόγους της διμερούς συμφωνίας ΕΕ – Κίνας, για την προστασία των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης”.