Κάμπος Χίου: Tα περιβόλια που φορολογούνται σαν οικόπεδα

Κάμπος Χίου: Tα περιβόλια που φορολογούνται σαν οικόπεδα

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Βορίδη οι παραγωγοί του Κάμπου της Χίου φέρνουν στο προσκήνιο το μείζον θέμα, όπως το χαρακτηρίζουν, της υψηλής φορολόγησης των περιβολιών με εσπεριδοειδή που υπολογίζονται ως οικόπεδα.

Ακολουθεί η επιστολή των παραγωγών του Φιλοπρόοδου Ομίλου Κάμπου και των Φίλων Κάμπου της Χίου

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την ευκαιρία της επίσκεψης σας στη Χίο για τον εορτασμό της 11ης Νοεμβρίου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα πρόβλημα που αφορά το παρόν και μέλλον της μοναδικής περιοχής του Κάμπου της Χίου. Πρόκειται για ένα πρόβλημα στο οποίο εμπλέκονται διάφορα υπουργεία (Οικονομικών, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος) αλλά και αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης λόγω της καλλιέργειας κυρίως εσπεριδοειδών.

Σημειώνεται ότι πολλοί από τους καλλιεργητές είναι αποκλειστικής απασχόλησης και ότι από το 2012 το χιώτικο μανταρίνι καταχωρήθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Το Μανταρίνι Χίου συνδέεται απόλυτα με την οικονομία, αλλά και την ταυτότητα του νησιού, καθώς και με τον πολιτισμό του τόπου.

Από τη μία, λοιπόν, το ΥΠ.ΠΟ. με το ΦΕΚ 578/Β/90 χαρακτήριζε τον Κάμπο ως ιστορικό τόπο και από την άλλη το ΥΠΕΧΩΔΕ με το Π.Δ. του 1992 απαγόρευε την κατάτμηση των ιδιοκτησιών στον οικισμό του Κάμπου. Και έρχεται με τη σειρά του το Υπ. Οικονομικών να θεωρεί τα ακίνητα του Κάμπου ως οικόπεδα (χωρίς να έχουν βέβαια και την δυνατότητα οικοπεδοποίησης) με το σκεπτικό ότι ο Κάμπος σαν οικισμός που χαρακτηρίζεται, τα ακίνητα του θεωρούνται οικόπεδα.

Ο Κάμπος διατηρεί τον  αγροτικό του χαρακτήρα παρά τις αντίξοες συνθήκες και αυτό κατά κύριο λόγο χάρις στην ύπαρξη  των περιβολιών των εσπεριδοειδών.  Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Κάμπος δοκιμάζεται και απειλείται, τόσο λόγω των ριζικών αλλαγών στις συνθήκες αγοράς των εσπεριδοειδών, όσο λόγω και άλλων σοβαρών προβλημάτων όπως η λειψυδρία, έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, ασύμβατες καλλιέργειες, κλπ.

Η συντήρηση των περιβολιών είναι επιβεβλημένη αφού ο οικιστικός ιστός του Κάμπου περιλαμβάνει, και ορθώς, άρρηκτα και τα περιβόλια των εσπεριδοειδών.  Είναι προφανές ότι η συντήρηση των περιβολιών καθίσταται ολοένα και προβληματικότερη για τους κατοίκους του Κάμπου πράγμα, που πολύ απλά σημαίνει την αδυναμία διατήρησής των, και την πλήρη παρακμή και καταστροφή της περιοχής. Η ήδη δυσχερής κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα παραπάνω, εφόσον με το χαρακτηρισμό των περιβολιών του Κάμπου ως οικοπέδων,  θα προκύψει ιδιαίτερα μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των καλλιεργητών κατοίκων του που τίθενται υπό διωγμό.

Εάν συνεχίσει το δημόσιο την τακτική του να  χαρακτηρίζει τα κτήματα ως οικόπεδα, τότε θα έχουμε στον Κάμπο αγρότες χωρίς αγροτική γη αφού θα είναι κύριοι οικοπέδων. Παράλληλα οι κάτοικοι του Κάμπου θα χαρακτηρίζονται ιδιοκτήτες οικοπέδων χωρίς εμπορεύσιμη ρεαλιστική αξία. Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατή η κατάτμηση σε μικρότερα από 8.000τ.μ. τεμάχια, και κατ’ επέκταση οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να την πωλήσουν για ανοικοδόμηση όπως σε άλλες περιοχές. Με όλα τα παραπάνω  θα φθάσουμε στο παράλογο να υπάρχει έκταση 15.000τ.μ. με κτίσμα το οποίο ο αγρότης ή καλλιεργητής δεν θα μπορέσει να αντέξει την συντήρησή του.   

Προκειμένου λοιπόν να γίνει πράξη  το γράμμα του νομοθέτη που θέλει τον Κάμπο αγροτική-οικιστική περιοχή πρέπει ένα τμήμα του κτήματος να είναι το οικιστικό και τα υπόλοιπα να διατηρήσουν τον αγροτικό χαρακτήρα τους.

Εμείς σαν Φιλοπρόοδος Όμιλος Κάμπου και σαν Φίλοι του Κάμπου Χίου με κύριο σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων των κατοίκων του Κάμπου και την προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής, διαμαρτυρόμαστε εντόνως διότι η αλλαγή του χαρακτηρισμού από αγροτική-οικιστική  – όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό του ισχύοντος Π.Δ. από 23-12-1991 (ΦΕΚ 33Δ/17-1-1992) με το οποίο ο Κάμπος έχει χαρακτηρισθεί “Παραδοσιακός οικισμός” – θα έχει σαν συνέπεια  να γίνει αμιγώς οικιστική.

Σας καλούμε λοιπόν να συνδράμετε, από τη πλευρά σας, στο να ανακληθούν οι ενέργειες που τιμωρούν, αντί να επιβραβεύουν, τούς κατοίκους  του Κάμπου που θέλησαν να “κρατήσουν” την πατρική τους γη διατηρώντας την καλλιέργεια της γης και των εσπεριδοειδών σαν αποκλειστική πηγή εισοδήματος. Παράλληλα να αναθεωρηθούν οι όποιες σχετικές αποφάσεις, προβαίνοντας συγχρόνως και στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να συμβάλει η συντεταγμένη πολιτεία όχι μόνο στη διατήρηση του Κάμπου αλλά και στην αναζωογόνησή του με τις αναγκαίες δράσεις με τρόπο ώστε ο Κάμπος της Χίου να αποτελέσει και πάλι μία παραγωγική  περιοχή που θα συμβάλει θετικά στην οικονομική ζωή του νησιού”.