Καναδάς: Επενδύει σε αναπτυξιακές τράπεζες που προάγουν τις υφαρπαγές γης στην Αφρική

Οικονομική τροφοδοσία σε αμφιλεγόμενα επενδυτικά πρότζεκτ, που οικειοποιούνται την πατρογονική γη αυτόχθονων κοινοτήτων στην Αφρική, κατηγορείται ότι παρέχει η καναδική κυβέρνηση, ενστερνιζόμενη το ακροκαπιταλιστικό μοντέλο της μεικτής χρηματοδότησης (σ.σ. επιχορηγήσεις και επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια).

Το 2017, ο Καναδάς ίδρυσε το αναπτυξιακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα FinDev, με έδρα το Μόντρεαλ. Στη θεωρία, στόχος του ιδρύματος ήταν να παρέχει επιχειρηματικά κεφάλαια για έργα οικονομικής ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση ζωτικών επενδύσεων σε αυτές τις περιοχές. Όμως, στην πράξη, το FinDev έχει χρηματοδοτήσει «αποικιοκρατικά» πρότζεκτ φυτειών σε μεγάλες εκτάσεις γης της Αφρικής.

Μία εκ των επενδύσεων της FinDev έχει αποδέκτρια μια εταιρεία που ονομάζεται Miro Forestry, η οποία διαθέτει βιομηχανικής κλίμακας δενδροφυτείες που εκτείνονται σε 210.000 στρέμματα γης της Σιέρα Λεόνε και 100.000 στρέμματα της Γκάνας. Σύμφωνα με τον ερευνητή Devlin Kuyek της οργάνωσης GRAIN, και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες για τη γη.

«Στη Σιέρα Λεόνε, τα συμβόλαια που υπεγράφησαν για τις μισθώσεις των γαιών ορίζουν ότι η εταιρεία αποζημιώνει στις κοινότητες με μόνο δύο δολάρια ανά εκτάριο ετησίως για την απώλεια της γης τους. Με αυτές τις συμφωνίες, οι κοινότητες χάνουν την ικανότητα να κερδίζουν τα προς το ζην από τις περιοχές τους», αναφέρει στον καναδικό διαδικτυακό χώρο The Bullet.

Η Miro Forestry ειδικεύεται στις δενδροφυτείες, επομένως υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο δημιουργίας θέσεων εργασίας. Επιπλέον, οι κοινότητες καταγγέλλουν ότι η εταιρεία δεν έχει τηρήσει ούτε καν τις πενιχρές υποσχέσεις που έδωσε: να χτίσει σχολεία, να παράσχει κοινωνικές υπηρεσίες, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας κ.λπ. «Αυτές οι περιοχές είναι πλέον περιφραγμένες, με τέτοιον τρόπο που οι κοινότητες έχουν πλέον πρόβλημα πρόσβασης στις πηγές νερού και σε άλλους πόρους. Δυσκολεύονται ακόμη και να έχουν πρόσβαση στον δρόμο που διασχίζει την περιοχή», υπογραμμίζει ο Kuyek.

Παρόμοια παράπονα διατυπώνονται και στην Γκάνα. «Υπάρχει έλλειψη διαβούλευσης, ενώ οι καλλιέργειες των ντόπιων καταστράφηκαν, όταν η εταιρεία εγκαταστάθηκε και ανέλαβε τα εδάφη, μεταξύ άλλων».

Οι οργανώσεις Grain και Witness Radio υποστηρίζουν ότι η μεικτή χρηματοδότηση είναι απλώς η τελευταία εκδοχή ενός γνωστού έργου, στο οποίο έχουμε βρεθεί θεατές τις τελευταίες δεκαετίες: Την απόβαση των δυτικών εταιρειών στον Τρίτο Κόσμο, μέσω της ιδιωτικοποίησης και χρηματιστικοποίησης της ξένης «βοήθειας» που αποστέλλεται από τις ανεπτυγμένες χώρες. Εξυπηρετούν, έτσι, την τάση μετάβασης και κυριαρχίας των ξένων οικονομικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πάνω σε παραδοσιακές αγροτικές οικονομίες, στερώντας από τα μέλη των τελευταίων τα προς το ζην.

Οι ακτιβιστές ευελπιστούν να δεσμεύσουν χώρες, όπως ο Καναδάς, στο να προτείνουν πιο δίκαιες δημόσιες εναλλακτικές για την εξωτερική βοήθεια.