«Κανένας πελάτης χωρίς σύκα»

Η εμπορική περίοδος για τη φετινή συκοπαραγωγή είναι εδώ, αλλά οι βροχοπτώσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο άφησαν το αποτύπωμά τους σε Πελοπόννησο και Εύβοια.

Της Ελένη Ριζάκη

«Συνέχεια της καταστροφής του 2021» στη Βόρεια Εύβοια

«Ίσως πάθαμε τη μεγαλύτερη ζημιά που έχουμε ζήσει», δηλώνει ο Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη, αναφερόμενος στις βροχές και στην υγρασία του Αυγούστου, που έπληξαν φέτος τη συκοπαραγωγή στη Βόρεια Εύβοια.

Ειδικότερα, όπως λέει, τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή είναι η καταστροφή του 75% περίπου της μέσης καλλιέργειας και, συνεπώς, η αδυναμία των παραγωγών να καλύψουν τους πελάτες τους στο εξωτερικό. «Είναι καταστροφική χρονιά και αποτελεί συνέχεια του 2021, οπότε είχαμε 45% μείωση της παραγωγής», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Στολίδης, θυμίζοντας την περυσινή καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια.

Σε ερώτηση για την εκτίμηση της ζημιάς, ο κ. Στολίδης απαντά πως «ο ΕΛΓΑ ήρθε και στις τρεις βροχές με αντιπροσωπεία. Μας έχουν πει ότι τα εκτιμητήρια θα βγουν τον Νοέμβριο για να ξέρουμε τι αποζημίωση θα πάρει ο καθένας. Οι εκτιμητές ήρθαν πολύ γρήγορα». Προς το παρόν, όμως, η δουλειά συνεχίζεται με ό,τι απομένει, συσκευάζοντας και διοχετεύοντας στο εξωτερικό από λίγα σύκα σε κάθε πελάτη, «ώστε να είναι όσο πιο ευχαριστημένοι γίνεται». Όσον αφορά τις τιμές, «έχουν ανέβει 1 ευρώ από πέρυσι. Φέτος, κυμαίνονται στα 4,30-4,60 ευρώ».

Να αναφερθεί ότι στην περιοχή αναμενόταν «μία από τις καλύτερες παραγωγές ποιοτικά και ποσοτικά», καθώς τα δέντρα ήταν ωραία και τα σύκα γεμάτα με μέλι και γευστικά.

Απώλειες καλών κατηγοριών και ποιοτήτων

Ούτε στην περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου, και δη της Καλαμάτας, η παραγωγή σύκων κατάφερε να ξεφύγει από τις βροχοπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο διευθυντής στη ΣΥΚΙΚΗ, Γιώργος Αγγελόπουλος, «έως τα μέσα Αυγούστου εξελισσόταν μια ιδεατή χρονιά. Δυστυχώς, όμως, στα τέλη Αυγούστου επικράτησαν βροχές στη Νότια Πελοπόννησο, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρή απώλεια, όχι μόνο ποσοτήτων, αλλά και αξίας προϊόντος, καθώς οι ποσότητες των σύκων που καταστράφηκαν εκτός του ότι ήταν σημαντικές, ανήκαν και σε καλές κατηγορίες και είχαν καλές ποιότητες».

Όπως και στη Βόρεια Εύβοια, έτσι και εκεί, κατά τον κ. Αγγελόπουλο, «ο ΕΛΓΑ κινήθηκε πολύ άμεσα», ενώ η ΣΥΚΙΚΗ εκτιμά πως η ζημιά ξεπερνά το 70% και «αυτό έχει γίνει κατανοητό από τους εκτιμητές». Και σε αυτήν την περίπτωση, κύριο μέλημα ήταν «να διατεθεί έστω και μικρή ποσότητα σε όλο το δίκτυο πελατών ως μια μικρή λύση. Γιατί το γιγάντιο πρόβλημα θα ήταν να έμενε κάποιος χωρίς σύκα και ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρός διεθνώς».

Τέλος, οι τιμές διαμορφώνονται από 1,25 ευρώ για την υποδεέστερη κατηγορία και έως 3,10 ευρώ για την πρώτη κατηγορία και τα βιολογικά σύκα, καταγράφοντας αύξηση 5% από πέρυσι, «ώστε να επιτευχθεί η διάθεση του προϊόντος στις αγορές».