Κανονισμός για τα λιπάσματα: Aπαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από τους Γερμανούς αγρότες

Του Νίκου Τράγγαλου

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ και οι Γερμανοί υπουργοί Γεωργίας και Περιβάλλοντος συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν την εφαρμογή του κανονισμού λίπανσης στη χώρα. Διατυπώθηκε το συμπέρασμα ότι, αν και η Γερμανία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, πρέπει να επιταχύνει σοβαρά τις προσπάθειές της.

Στα τέλη Ιουλίου, η ΕΕ έδωσε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση δύο μήνες περιθώριο για να λάβει μέτρα για τη μείωση της νιτρορύπανσης στα υπόγεια ύδατα.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς υπουργούς, η συζήτηση ήταν «πολύ εποικοδομητική», αλλά και «ενδελεχής», τονίζοντας στον Επίτροπο, το ρόλο των ομόσπονδων κρατιδίων στην εφαρμογή του κανονισμού. Ο Μαλτέζος Επίτροπος, τους τόνισε ότι τα υπουργεία έπρεπε να εργάζονται ταχύτερα και πιο στενά με τα ομόσπονδα κράτη.

Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επανειλημμένες καθυστερήσεις

Η πρώτη προειδοποίηση εστάλη στο Βερολίνο το 2013, με την αντίδραση της χώρας να χαρακτηρίζεται από την Κομισιόν ανεπαρκής και την προσφυγή του θέματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σε προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε στις 27 Ιουλίου, η ΕΕ κάλεσε το υπουργείο περιβάλλοντος να αυξήσει τις προσπάθειές του για τη μείωση των νιτρικών στα υπόγεια ύδατα, συμμορφούμενη με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η Γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να ενισχύσει τα μέτρα, ειδικότερα στις μολυσμένες περιοχές, ωστόσο, η νομοθετική διαδικασία καθυστέρησε επανειλημμένα.

Το 28% των περιοχών βρίσκονται στο κόκκινο

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική υπηρεσία της χώρας, η ποιότητα του πόσιμου νερού στη Γερμανία είναι σταθερά καλή έως πολύ καλή. Ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική όταν πρόκειται για υπόγεια ύδατα. Στο 18% των σημείων μέτρησης των υπόγειων υδάτων, η περιεκτικότητα σε νιτρικά υπερέβη το όριο των 50 mg/λίτρο, ενώ σε περιοχές όπου ασκείται έντονη γεωργική δραστηριότητα, έφτασε στο 28%.