«Kάνουμε κράτει στις αυξήσεις τιμών», λένε οι βιομηχανίες ζωοτροφών

Πηγή: dritsasfeed.gr

Την αρωγή του ΥΠΑΑΤ και της πολιτείας συνολικά, αλλά και τη στήριξη των επιχειρήσεων μεταποίησης γάλακτος στους κτηνοτρόφους ζητούν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας σύνθετων ζωοτροφών, σε δηλώσεις που παραχώρησαν στην «ΥΧ».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, Βασίλειος Σαλάτας, και ο γενικός γραμματέας του ΣΕΒΙΖ, Τάσος Κυριακίδης, σχολίασαν τις δυσμενείς χρηματιστηριακές συνθήκες, υποστηρίζοντας ότι η βιομηχανία μετακύλησε ένα σχετικά μικρό μέρος των αυξήσεων στους παραγωγούς.

Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι μια μαζικότερη στροφή των παραγωγών προς τα σιτηρέσια των σύνθετων ζωοτροφών θα αποβεί αμοιβαία επωφελής για τη βιομηχανία και τους κτηνοτρόφους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΒΙΖ, Βασίλης Χαλκίδης, τόνισε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές στις ζωοτροφές.

Στροφή προς τις σύνθετες

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο κ. Κυριακίδης σημείωσε ότι μεσοσταθμικά οι αυξήσεις στα προϊόντα σύνθετων ζωοτροφών δεν ξεπερνούν το 10%, τη στιγμή που, όπως είναι γνωστό από τα στοιχεία των διεθνών χρηματιστηρίων, η αύξηση στις πρώτες ύλες, όπως η σόγια και το καλαμπόκι, είναι πολλαπλάσια: «Σε ό,τι αφορά τις ‘‘φυσικές’’ ζωοτροφές, εκεί οι αυξήσεις έχουν φτάσει κατά μέσο όρο το 25%-30%. Επομένως, οι παραγωγοί που αγοράζουν σύνθετες ζωοτροφές επωφελήθηκαν μέσα σε αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτόν τον λόγο, έχουμε παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες μια στροφή των παραγωγών προς σύνθετες ζωοτροφές, γεγονός που αποτυπώνεται και στους τζίρους των επιχειρήσεων ζωοτροφών. Βεβαίως, υπάρχει και η περίπτωση κατά την οποία αναμειγνύουμε, για παράδειγμα, τρία αυτούσια υλικά όπου, όπως είναι λογικό, η αύξηση της τιμής θα είναι μεγαλύτερη».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρίσκουν λύσεις, αλλάζοντας την αναλογία κάποιων συστατικών στις ζωοτροφές που μπορεί να είναι φθηνότερα (π.χ. περισσότερο κριθάρι αντί για σόγια), έτσι ώστε να προσφέρονται προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές προς τους παραγωγούς.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΖ, Βασίλειος Σαλάτας, υπενθύμισε ότι ο Σύνδεσμος είχε θέσει στην πολιτεία το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, κάτι που επιτεύχθηκε, έστω και μετά από αναμονή μερικών μηνών: «Είχαμε κάνει συναντήσεις με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για το θέμα και είμαστε ικανοποιημένοι γι’ αυτή την εξέλιξη που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Με αυτόν τον τρόπο, είμαστε κερδισμένες οι επιχειρήσεις, αλλά και οι παραγωγοί που παίρνουν μια ανάσα ρευστότητας».

Πολιτεία και μεταποίηση να βάλουν πλάτη

Οι δύο εκπρόσωποι του ΣΕΒΙΖ πρόσθεσαν ότι είναι αναγκαία η στήριξη των κτηνοτρόφων από τη βιομηχανία μεταποίησης. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των αγελαδοτρόφων, όπου μια αύξηση στην τιμή του γάλακτος, θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής.

Ο πρόεδρος της ΕΛΒΙΖ, Βασίλης Χαλκίδης, τόνισε ότι «δεν είναι ότι ανεβαίνουν οι σύνθετες ζωοτροφές, αλλά ότι αυξάνονται οι τιμές στις πρώτες ύλες. Στο κριθάρι, στο σιτάρι, στην ηλιόπιτα κ.λπ. Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στην αύξηση των πρώτων υλών. Εμείς, ως εταιρεία, το πρώτο εξάμηνο απορροφήσαμε το 70% των ανατιμήσεων, γι’ αυτό και τα καθαρά μας αποτελέσματα είναι μειωμένα, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος μας αυξήθηκε. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα βιωσιμότητας».

Ο ίδιος στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και ιδιαίτερα οι αγελαδοτρόφοι: «Θα πρέπει να προσέξουμε να μην εγκαταλείψουν οι κτηνοτρόφοι τις εκμεταλλεύσεις τους. Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές, θα υπάρξει έλλειψη προϊόντων». Ο κ. Χαλκίδης σημείωσε ότι το κράτος θα πρέπει να δει πώς θα στηρίξει τους παραγωγούς στο γάλα και στο κρέας.

«Η μείωση του ΦΠΑ ήταν θετική, αλλά χρειάζονται και άλλα μέτρα, όχι μόνο μέσω ενέσεων ρευστότητας, αλλά και σε επίπεδο φορολογίας. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξουν αυξήσεις στις ζωοτροφές», κατέληξε.