ΚΑΠ: Ένας στους δύο Γερμανούς αγρότες θέλουν την κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων

ΕΡΕΥΝΑ NABU

Αρνητικό πρόσημο βάζει στην ΚΑΠ η πλειοψηφία των Γερμανών αγροτών. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ερευνητικού ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του Γερμανικού Οργανισμού Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος (NABU), παραπάνω από τα 2/3 (68%) των Γερμανών αγροτών είναι δυσαρεστημένοι με το τρέχον καθεστώς αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ.

«Η πλειοψηφία είναι ανοιχτή σε μια ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης: Θέλουν μια αγροτική πολιτική που να τους προσφέρει δίκαιες τιμές και κίνητρα για να εργαστούν με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο»

Σε γενικές γραμμές, οι παραγωγοί θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή πολιτική οφείλει να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη σε περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ σχεδόν οι μισοί (44%) εκ των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της κατάργησης των άμεσων ενισχύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντισταθμιστεί με τη διάθεση περισσότερων πόρων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών παραγωγών (87%) ξεκαθαρίζει ότι θα μπορούσε να φανταστεί την εφαρμογή περισσότερων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, αν και το 68% δηλώνει ότι για αυτό απαιτείται επαρκής χρηματοδότηση.

«Πολλοί αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την τρέχουσα αγροτική πολιτική και το σύστημά της που ανταμείβει την ιδιοκτησία της γης, αναγκάζει τις επιχειρήσεις να κάνουν όλο και περισσότερη δουλειά και θέτει το φυσικό περιβάλλον υπό πίεση», σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος του NABU, Leif Miller. «Η πλειοψηφία [των αγροτών] είναι ανοιχτή σε μια ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης: Θέλουν μια αγροτική πολιτική που να τους προσφέρει δίκαιες τιμές και κίνητρα για να εργαστούν με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο», εξηγεί.

Αναφορικά με τη μελλοντική ΚΑΠ, το 91% των ερωτηθέντων απαντά ότι επιθυμεί περισσότερη στήριξη για μια κτηνοτροφία φιλική απέναντι στα ζώα, ενώ το 81% υπογραμμίζει τη σημασία μιας αγροτικής παραγωγής με υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα. Η ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια αγορά (63%) και το χαμηλό κόστος παραγωγής (43%) αναφέρονται με μικρότερη συχνότητα ως βασικές προτεραιότητες.