Μετά από συζητήσεις ετών, οι νομοθέτες της ΕΕ έδωσαν, τελικά, το πράσινο φως στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ κατά τη διάρκεια της συνόδου της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τρίτη 23 Νοεμβρίου. Ωστόσο, δεν είναι όλοι το ίδιο ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Πολλοί προσπαθούν απεγνωσμένα να πείσουν ότι πρόκειται για μια βιώσιμη μεταρρύθμιση, αλλά στην πραγματικότητα ένα ισχυρό και εδραιωμένο λόμπι εντατικής γεωργίας και οι κυβερνήσεις και οι ευρωβουλευτές που τους εξυπηρετούν έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν το καταστροφικό κατεστημένο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Bas Eickhout, σκιώδης εισηγητής των Πρασίνων/EFA, απηχώντας τον διάχυτο προβληματισμό στην ομάδα.

Αυτή την άποψη ενστερνίζονται πολλοί εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της Marilda Dhaskali, υπεύθυνης αγροτικής πολιτικής της ΕΕ για την οργάνωση BirdLife Europe, η οποία χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα «παιχνίδι χωρίς κανόνες, μεταμφιεσμένο σε συστημική αλλαγή που θα τορπιλίσει την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ».

Συμμετέχοντες στην εκστρατεία του κινήματος Withdraw The CAP, στο οποίο συγκαταλέγεται η περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, είπαν ότι η μάχη μπορεί να χάθηκε, αλλά ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τελειώσει.

www.euractiv.com