Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, που λήγει το 2022, η υφιστάμενη πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατέστησε σαφές ότι η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αναθεώρηση της πολιτικής αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

«Τους επόμενους έξι μήνες, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ΚΑΠ», δήλωσε η Πορτογαλίδα υπουργός Γεωργίας, Μαρία ντο Σέου Αντούνες, στη EURACTIV.

Ωστόσο, εκκρεμεί η διευθέτηση ορισμένων ζητημάτων μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εκπροσωπούν τις 27 χώρες της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τη συμπερίληψη της κοινωνικής αιρεσιμότητας στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ (σ.σ. κάτι που θα συνδέσει τη χορήγηση των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων με κοινωνικές προϋποθέσεις και όρους), ενώ αρκετοί προειδοποιούν ότι αυτή η παράμετρος δεν θα πρέπει να παρακαμφθεί, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη συμφωνία.

Τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε μια σειρά τροπολογιών σχετικά με τη διαμόρφωση της ΚΑΠ μετά το 2020, οι οποίες περιλάμβαναν υποχρεωτικές αναφορές σε «κοινωνικές προϋποθέσεις». Σύμφωνα με αυτές, οι επιδοτήσεις της ΚΑΠ θα εξαρτώνται από τα πρότυπα εργασίας και απασχόλησης των αγροτών. «Για το Κοινοβούλιο, οι αγρότες που πληρούν την κοινωνική και οικονομική νομοθεσία της ΕΕ θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ» τόνισε η Αντούνες, προσθέτοντας ότι θα δώσει περισσότερες πληροφορίες όταν το Συμβούλιο έχει «σαφέστερη εικόνα για το τι επιθυμεί το Κοινοβούλιο πάνω σε αυτό το θέμα».

Ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την πρόταση, επισημαίνοντας ότι αυτή η παράμετρος μπορεί να περιπλέξει τη διαδικασία για την τελική συμφωνία. Ο Τσέχος υπουργός Γεωργίας, Μίροσλαβ Τομάν, δήλωσε ότι «για οικονομία χρόνου και παράκαμψη της γραφειοκρατίας», δεν μπορούν να υποστηριχθούν μέτρα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής αιρεσιμότητας.

Παρόμοιες επιφυλάξεις εξέφρασε και η υπουργός Γεωργίας της Κροατίας, Μαρίγια Βούκοβιτς, ενώ ο Ρουμάνος ομόλογός της, Άντριαν Ορός, τόνισε ότι η εφαρμογή των κοινωνικών προϋποθέσεων «δεν πρέπει να οδηγεί σε επιπλέον διοικητικά βάρη και αυτόματες κυρώσεις για τους αγρότες».

www.euractiv.com