Καπνός: Αυξάνονται οι εκτάσεις για τα Βιρτζίνια, στα κάτω τους οι άλλες ποικιλίες

02/05/2025
6' διάβασμα
kapnos-afxanontai-oi-ektaseis-gia-ta-virtzinia-sta-kato-tous-oi-alles-poikilies-351949

Οψιμες, όπως φαίνεται, θα είναι οι φυτεύσεις του καπνού για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από τη σπορά μέχρι και σήμερα δείχνουν μια μετακύλιση του χρόνου κατά 10-15 ημέρες. Αν εξαιρέσουμε κάποια προβλήματα σε φυτώρια καπνού λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στο αρχικό στάδιο ανάπτυξής τους, η γενική εικόνα δείχνει να είναι καλή.

Η καλλιέργεια του καπνού, ως ανοιξιάτικη αροτραία, επηρεάζεται σημαντικά από τα άλλα καλλιεργούμενα είδη. Αυτό που παρατηρείται κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο είναι η μετακίνηση αρκετών νέων παραγωγών από το βαμβάκι στην καπνοκαλλιέργεια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μετακίνησης αφορά την ποικιλία Βιρτζίνια, η οποία, σε σύγκριση με τις άλλες, παρουσιάζει σημαντική άνοδο.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κεφαλά, πρόεδρο της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Καρδίτσας, για τη φετινή περίοδο, η καλλιέργεια θα αυξηθεί πάνω από 40%. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, κατά την οποία καλλιεργήθηκαν περίπου 8.000 στρέμματα, φέτος αναμένεται να ξεπεραστούν τα 12.000. «Η αύξηση αυτή οφείλεται στις χαμηλές τιμές του βαμβακιού, σε συνδυασμό με την καλύτερη τιμή του καπνού ποικιλίας Βιρτζίνια», διευκρινίζει.

Ο ίδιος εξηγεί, επίσης, ότι η εξέλιξη αυτή έχει σχέση και με τη μηχανοσυλλογή του καπνού, η οποία μειώνει το εργατικό κόστος κατά 50% και με αυτόν τον τρόπο αυξάνει την παραγωγικότητα. «Υπάρχουν παραγωγοί που καλλιεργούν πάνω από 300 στρέμματα και για να τα διαχειριστούν με εργάτες είναι δύσκολο. Γι’ αυτόν τον λόγο, έχουν επιλέξει τις μηχανές», σημειώνει.

Ακόμη, ο κ. Κεφαλάς υποστηρίζει ότι το 70% της παραγωγής ποικιλίας Βιρτζίνια της χώρας καλλιεργείται στην περιοχή του. «Για τον λόγο αυτόν, ο εκσυγχρονισμός και η εκμηχάνιση της καλλιέργειας είναι πιο μπροστά σε σχέση με άλλες περιοχές», αναφέρει και προσθέτει ότι η φύτευση του καπνού στην περιοχή του θα ξεκινήσει σε μία εβδομάδα, εφόσον, φυσικά, το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Αναζητείται καπνική πολιτική

Εστιάζοντας στο θέμα του κόστους παραγωγής και των τιμών, ο ίδιος σημειώνει ότι οι εταιρείες έχουν ήδη κλείσει συμβόλαια με την ομάδα παραγωγών, με τιμές που κυμαίνονται από 2,20 ευρώ για χαμηλής ποιότητας καπνό έως 5 ευρώ το κιλό για την καλύτερη ποιότητα. «Το κόστος παραγωγής αυξάνεται σημαντικά και για τον λόγο αυτόν οι παραγωγοί ζητούν στήριξη από την πολιτεία, κυρίως σε ζητήματα καπνικής πολιτικής. Η ποικιλία που παράγεται εξ ολοκλήρου εξάγεται, ενώ γίνεται χρήση ελεγχόμενων φυτοφαρμάκων, σε αντίθεση με άλλες χώρες, στις οποίες χρησιμοποιούνται ακόμη και απαγορευμένα φυτοφάρμακα», λέει ο κ. Κεφαλάς.

Μειώνεται η ποικιλία Κατερίνη

Όψιμες δείχνουν να είναι και οι φυτεύσεις για τον Νίκο Μαυρίδη, καπνοπαραγωγό ποικιλίας Κατερίνη από την Ολυμπιάδα Ελασσόνας. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της συγκεκριμένης ποικιλίας θα είναι μειωμένες κατά 15% έως 20% σε σύγκριση με πέρυσι.

«Το βασικότερο πρόβλημα για την περιοχή είναι ότι ο αγροτικός πληθυσμός γερνάει και δεν εισέρχονται νέοι στο επάγγελμα του καπνοπαραγωγού, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η παραγωγή. Επιπλέον, η εξεύρεση εργατών γης είναι δύσκολη και ο προγραμματισμός των καλλιεργειών γίνεται ακόμη πιο περίπλοκος», περιγράφει ο κ. Κεφαλάς.

Με 6,30 ευρώ το κιλό έκλεισε ο καπνός στην ΑΜ-Θ

Στα 70 λεπτά το κιλό η ετήσια άνοδος της τιμής παραγωγού

Στα 6,30 ευρώ το κιλό έκλεισε η τιμή πώλησης του καπνού για την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. «Η παραγωγή ολοκληρώθηκε με 2.800 τόνους και όχι 3.000, εξαιτίας του καιρού, γεγονός που μας προβλημάτισε ιδιαίτερα. Είχαμε καύσωνα, τέλειωσαν τα νερά και σε πολλές περιοχές οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να ποτίσουν τα καπνά τους», μεταφέρει ο πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης, Αμέτ Σινάν. Ο ίδιος εμφανίζεται ικανοποιημένος από την τιμή παραγωγού και αναφέρει ότι την τελευταία τριετία η τιμή ανεβαίνει σταδιακά έως 70 λεπτά το κιλό σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας το φράγμα των 4 με 5 ευρώ το κιλό, που ίσχυε προ πενταετίας.

Δίνοντας την εικόνα της εξόδου των καπνοκαλλιεργητών από το επάγγελμα, που απαιτεί έντονη χειρωνακτική εργασία, αναφέρει ότι πέρυσι ο συνεταιρισμός αριθμούσε 2.470 μέλη, αλλά για τη φετινή χρονιά δεν γνωρίζει τον αριθμό, καθώς οι αιτήσεις συνεχίζονται. Μέχρι τώρα, περισσότεροι από 1.600 δήλωσαν ότι θα σπείρουν καπνό και οι αιτήσεις θα διαρκέσουν για δύο εβδομάδες ακόμη.

Προς το παρόν, δεν διαπιστώνει δραματική μείωση των παραγωγών, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές, και ελπίζει να σταματήσει η διαρκής έξοδος για εργασία στο εξωτερικό. «Αν ο αγρότης διαπιστώσει ότι κερδίζει, θα μείνει στον τόπο του. Νιώθουν ενθαρρυμένοι με τις τιμές και εμείς, ως συνεταιρισμός, έχουμε διαρκή επικοινωνία με τις μεταποιητικές εταιρείες», λέει, τονίζοντας ότι ο καπνός δεν λαμβάνει επιδότηση, άρα μόνη λύση επιβίωσης για τη μονοκαλλιέργεια είναι η υψηλή τιμή. Ελπίζει, δε, η τιμή του χρόνου να είναι καλύτερη και να ξεπεράσει τα 6,50 ευρώ το κιλό. Βασική προϋπόθεση είναι οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και η ποιοτική παραγωγή.

Η προετοιμασία για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα. Οι καπνοπαραγωγοί ξεκίνησαν τα σπορεία, που ονομάζονται χασλαμάδες. «Ρίξαμε τον σπόρο στο χώμα και οι χασλαμάδες ετοιμάζονται με ευνοϊκό καιρό. Για τη μεταφύτευση θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες», μεταφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, εξηγώντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό και το πόσο θα έχουν αναπτυχθεί τα φυτά.